Tècnica del Trencaclosques (Jigsaw): Aprenentatge Cooperatiu

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,41 KB

Característiques de la Tècnica del Trencaclosques

La tècnica del trencaclosques, o també coneguda com “Jigsaw”, és un mètode d’aprenentatge cooperatiu on es promou l’aprenentatge i la motivació dels estudiants, donant l'opció que comparteixin en grup gran quantitat d’informació. Vol reduir el conflicte racial i augmentar els resultats educatius. Cada peça (estudiant) és important per elaborar un bon treball (trencaclosques). El trencaclosques intenta posar els alumnes en una situació d'interdependència extrema, tot creant les condicions necessàries perquè el treball de cada membre de l'equip sigui absolutament imprescindible per tal que la resta dels integrants pugui completar la seva tasca i ho facin de la manera més eficaç.

Metodologia Utilitzada

Dins d’una aula trobem varis nivells, hem d’agrupar els estudiants en petits grups de 5-6 persones. Aquests grups han d’estar anivellats, és a dir, hem de conèixer els alumnes i saber més o menys com funcionen sols. Hem d’intentar que tots aprenguin i participin, a més de que no hi hagi un del grup que faci tota la feina i els altres s’ho mirin, o simplement que s’hi repengin.

Un cop tenim els grups, a cada un li tocarà un tema que haurà de cercar. Aquells membres d’aquell grup hauran de ser experts en aquell tema. Han d’arribar a elaborar un document col·lectiu. A més, cada estudiant té la feina d’explicar-ho a la resta de membres del grup per tal de que la informació que ha trobat no estigui repetida o hi hagi confusions. A més, cada un tindrà una funció determinada (el secretari, l’escrivà, el ponent...) i explicar a la resta del grup si alguna cosa no s’ha entès. A partir d’aquests grups que s’han format de 5-6 persones elaborarem uns subgrups on hi haurà un expert del tema de cada grup. Diguem-ne que són com els portaveus del grup de 5-6 persones on s’encarregaran d’explicar-ho a tothom perquè ho tinguin clar.


Un cop s’han presentat els continguts, aquests grups han de demostrar el que s’ha après mitjançant un assaig, un examen, una fitxa, una presentació... quelcom on es demostri que s’ha entès correctament o fins i tot posar un exemple.

Avantatges i Inconvenients

Podem veure que portar a la pràctica aquesta tècnica comporta diferents avantatges:

  • Per una banda, els professors troben que el trencaclosques és fàcil d’aprendre i d’utilitzar-lo a l’aula. Degut a la seva eficàcia, molts professors fan feina mitjançant aquesta tècnica. Es pot utilitzar sempre que es vulgui i perquè els nens obtinguin un bon coneixement sobre una determinada matèria.
  • Podem ajuntar alumnes de diferents capacitats de manera que els que tenen més potencial ajudin més als que més els costa, aconseguint així millors resultats. Finalment, podem dir que aquesta tècnica és una manera diferent d’aconseguir un aprenentatge en grup en comptes d’aprendre mitjançant les classes tradicionals.

Inconvenients

  • Hi ha casos en els que els alumnes amb més talent s’avorreixen de treballar amb altres que són més lents a l’hora de treballar o els costa més realitzar unes determinades tasques. També és important que cada expert en un tema determinat sigui responsable, conscient i s’asseguri que la informació que després explicarà a la resta del grup sigui vertadera i estigui ben explicada.

Entradas relacionadas: