Teatre Català s. XIX: Sainet, Escalante i Guimerà

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,62 KB

El Sainet: Humor i Crítica al Segle XIX

El sainet és una peça teatral breu, generalment d'un sol acte, caracteritzada per la seva presentació humorística i crítica de temes i personatges típics del segle XIX. Aquestes obres estaven escrites en vers i s'interpretaven en ambients festius, sovint per actors no professionals.

Eduard Escalante: Mestre del Sainet Valencià

Eduard Escalante és reconegut com el sainetista valencià per antonomàsia. En la seva producció dramàtica destaca el seu domini de les tècniques teatrals i l'hàbil ús dels recursos còmics del llenguatge.

El Teatre Culte

Paral·lelament, el teatre culte de l'època es distingia per l'ús d'una llengua culta i amb trets arcaics.

Àngel Guimerà: Evolució d'un Dramaturg Català

Àngel Guimerà és una figura central del teatre català, amb una trajectòria que es pot dividir en diverses etapes:

Primera Etapa: Tragèdia Romàntica

La primera etapa de Guimerà se centra en la tragèdia romàntica. Una obra representativa és el drama Gal·la Placídia. En aquest període, s'aprecia la característica principal del seu teatre: la intensitat de la passió humana i els complexos conflictes interns dels personatges. Guimerà opta per canviar el vers de set síl·labes pel de deu. La seva inspiració prové de temes històrics de tradició europea, en lloc del passat específicament català.

Obres destacades:

  • Mar i cel

Segona Etapa: Plenitud del Drama i Realisme

En la seva segona etapa, Guimerà assoleix la plenitud del seu drama, amb un clar acostament cap al realisme. Les seves obres plasmen les tensions socials de l'època. Abandona el to solemne característic de la tragèdia romàntica, comença a escriure en prosa i aborda problemes més quotidians, on el realisme és predominant. Els seus personatges sovint són víctimes d'un amor possessiu que els turmenta i els condueix inevitablement a un desenllaç tràgic.

Obres destacades:

  • Terra baixa
  • La filla del mar

Tercera Etapa: Intent de Renovació i Retorn

Durant la tercera etapa, Guimerà intenta aproximar-se a les noves tendències teatrals emergents. No obstant això, no aconsegueix consolidar aquest canvi i finalment retorna a les formes del teatre més antic.

Obres destacades:

  • L'aranya
  • La Santa Espina
  • Jesús que torna

Entradas relacionadas: