Teatre Català: Postguerra, Evolució i Tendències
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB
El Teatre Català Durant la Postguerra
Durant la immediata postguerra, el teatre en català fou prohibit, però a partir del 1946 es van tornar a fer representacions. En aquest període, el teatre es va caracteritzar per la reposició d'obres anteriors a la guerra. Als anys 50, s'inicia una recuperació amb estrenes de Salvador Espriu, Oliver i Brossa i Manuel de Pedrolo. A més, es permet la traducció d'obres estrangeres, fet que va possibilitar l'actualització. La fundació de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual va revolucionar la nostra escena i va introduir novetats teatrals europees. El teatre social d'aquesta època presenta dues modalitats:
- El teatre document, que intenta posar en escena un fet històric i les seves conseqüències a través dels personatges.
- La sàtira política, que compartia la finalitat del teatre document però en clau humorística.
Obra: El retaule del flautista de Jordi Teixidor. Cal destacar la tasca de grups teatrals com Pluja, els Joglars i la Fura dels Baus, i també autors com Joan Brossa i Manuel de Pedrolo.
L'Obra de Manuel de Pedrolo
L'obra de Manuel de Pedrolo és una de les més extenses i variades de la nostra literatura. Les seves novel·les han estat molt perseguides per la censura franquista. A més, la seva tasca com a traductor li ha permès ser un dels nostres autors més innovadors en uns moments històrics molt delicats. Entre 1958 i 1963 va escriure 13 obres teatrals. Influïts per l'existencialisme, els seus textos parlen del sentit de la vida i la llibertat. Les seves obres més destacables són:
- Cruma, que planteja la incomunicació de l'ésser humà.
- Homes i No, revolta d'una parella de joves contra el conformisme heretat.
- Situació bis, reflexiona sobre la llibertat des d'una òptica político-social.
Com en les seves novel·les, els temes dominants són la repressió sexual i política, els conflictes socials, la visió del món futur i la capacitat de solidaritat. Una de les seves novel·les és: Manuscrit del segon origen. Un altre tret característic és l'ambientació de les obres en un temps i en un lloc imprecisos.
El Teatre Català a Partir dels Anys 70
A partir dels anys 70, el teatre és tan sensible com els altres gèneres a la renovació que requereix la fi de la dictadura franquista. Els nous camins teatrals sorgeixen sobre la base de grups de teatre independent i universitari. Les principals característiques del teatre actual són:
- L'espai escènic: es representen les obres al carrer o en espais molt poc freqüents.
- La participació de tot el grup en l'escriptura del text teatral, com el grup Albena Teatre.
- La importància del director escènic.
- La globalització del concepte teatral, que ha augmentat l'interès i la investigació per les formes teatrals africanes i orientals.
- La barreja de mitjans expressius. La idea que el teatre és un espectacle global fa que s'hi utilitzin noves tecnologies.
El teatre actual també es presenta a la televisió amb sèries costumistes com Unió Musical Da Capo d'Albena Teatre, que també realitza obres d'humor com Autoindefinits.