Tarraco Romana: Estructura i Monuments Essencials
Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,13 KB
Estructura Urbana de Tarraco Romana
El difícil relleu va impedir que Tarraco seguís l'estructura típica de les fundacions romanes. La ciutat, construïda en el vessant d'un turó que descendia fins al mar, s'esglaonava en una sèrie de grans terrasses. El circ ocupava tota una terrassa i migpartia la ciutat: en les dues superiors es va edificar el Fòrum Provincial, mentre que els nivells inferiors, que baixaven fins al port, eren àrees residencials, amb el Fòrum de la Colònia (extrem sud-oest). Les exigües restes d'un carrer (decumanus) pertanyen a l'àrea residencial. Els carrers tenien un fort pendent, estaven empedrats i disposaven de clavegueres. El port, el teatre i l'amfiteatre es trobaven fora de la muralla. Tres aqüeductes proveïen d'aigua la ciutat. Des del segle I a.C. al II d.C., el nucli urbà va experimentar una forta transformació: l'àrea residencial es va anar despoblant progressivament i grans espais van perdre les seves funcions públiques per omplir-se d'habitatges. Van sorgir nous edificis magnífics. La ciutat romana va quedar molt reduïda respecte als períodes anteriors. No tornaria a tenir l'extensió que tenia en la primera etapa de l'imperi fins al segle XX.
Monuments Principals de Tarraco
Muralles de Tarraco
La construcció més antiga, les muralles, es remunta a la fundació del campament militar inicial o al període posterior. Van ser construïdes en dues fases. La primera correspon a la base militar que es va establir en la Segona Guerra Púnica, i la segona va ser una reforma i ampliació.
Fòrum de la Colònia
Situat a l'extrem sud-oest, era el centre administratiu i religiós de la ciutat. Es conserva bona part de la basílica, construïda en època d'August, tot el fòrum va ser reformat. Es tractava d'un edifici cobert, de tres naus, amb una columnata entorn de tot el seu perímetre que permetia elevar la nau central i il·luminar l'espai interior. De la resta d'edificis que es trobaven en el fòrum, només s'han identificat les restes d'un temple dedicat a la Tríada Capitolina.
Fòrum Provincial de Tarraco
Exclusivament dedicat a la província i edificat en temps de Vespasià, va ser possible utilitzar un espai tan immens gràcies a la base militar. Estava sota l'autoritat de la Hispània Citerior Tarraconense, i s'hi reunia anualment per elegir el flamen del culte imperial. S'articula en dues terrasses superiors i una tercera, el circ, amb una íntima connexió. A la terrassa més alta hi havia el temple. A diferència del temple, la plaça de representació sí que ha conservat una bona part. A més, les seves estructures han condicionat el traçat medieval. Dues escalinates unien el circ i la plaça, i la plaça i el recinte del temple.
Teatre Romà de Tarraco
Situat fora muralla, amb un fort pendent natural, es va poder aprofitar el desnivell per a la cavea (graderia). Es conserven només les cinc grades inferiors, amb dos petits trams d'escala, a més de l'orchestra i restes del prosceni i del fonament dels frons scaenae.
Circ Romà de Tarraco
Destinat a curses de carros. Té 325 m de llargada i una amplada de 100-115 m; podia acollir 25.000 espectadors; va estar en funcionament per més de 300 anys. Un exemple molt ben conservat es troba al soterrani de la Plaça de la Font.
Amfiteatre de Tarraco
Escenari de combats de gladiadors i venadors (vist en el tema anterior), situat fora de les muralles.
Aqüeductes i Termes de Tarraco
S'ha trobat una llarga galeria subterrània amb la finalitat de recollir aigua d'origen càrstic. El primer aqüeducte va ser subterrani i constituiria un extens sistema de conducció d'aigua. En època imperial, l'aigua del riu i dels pous no era suficient, per això es van construir tres aqüeductes.
El Mèdol
Pedrera que abastia la ciutat de les roques amb les quals es van construir la majoria dels monuments.
Arc de Berà
Arc de triomf construït a la Via Augusta.
Torre dels Escipions
Monument funerari situat al costat de l'antiga Via Augusta.