Tàrraco i Empúries: L'Herència Romana a Catalunya

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,37 KB

Tàrraco: El Cor de la Roma Imperial a Catalunya

L'Arribada Romana i la Fundació de Tàrraco

L’any 218 a.C., els romans van desembarcar a la colònia grega d’Empúries i, gairebé simultàniament, van fundar un campament militar a Tàrraco. Van escollir aquest lloc perquè podien disposar d’un port i també perquè hi havia un turó rocós que oferia unes característiques perfectes per a defensar-se. Van convertir aquest turó en un recinte emmurallat que servia de protecció militar.

Tàrraco fou el centre neuràlgic de la millor època de l’Imperi Romà i els seus millors monuments daten d’aquella època. Alguns d’aquests monuments constitueixen peces úniques del Patrimoni de la Humanitat. D’entre les restes romanes que es poden visitar en el casc urbà, hi ha les següents:

Monuments Romans Essencials de Tàrraco

  • La Muralla Romana de Tàrraco

    Aquesta muralla estava reforçada per torres de planta rectangular, de les quals se’n coneixen tres: la de Minerva, la del Cabiscol i la de l’Arquebisbe. És la construcció més antiga de la Tarragona romana. Al segle II a.C. tenia una longitud de 4 km, però ara només se’n conserva 1 km.

  • El Circ Romà de Tàrraco

    Era l’edifici on es feien les curses de carros. Es conserva bona part de les voltes d’una capçalera de l’antiga estructura. Era l’edifici d’espectacles més popular d’època romana.

  • L'Amfiteatre Romà de Tàrraco

    Situat fora de les muralles, aquest era l’edifici destinat als espectacles en què la lluita era l’element principal.

  • Els Fòrums Romans de Tàrraco

    Tàrraco comptava amb dos fòrums principals: el Fòrum de la Colònia i el Fòrum Provincial.

  • El Teatre Romà de Tàrraco

    Situat a la zona portuària, del qual es conserven els tres elements essencials: la cavea, l’orchestra i la scaena.

Empúries: Porta Romana a la Península Ibèrica

L'Establiment Romà a Empúries

Els romans van arribar a Catalunya a través d'Empúries, una colònia grega fundada cap al 600 a.C., que els va ser aliada en la seva lluita contra els cartaginesos. Més endavant, durant el segle II a.C., els romans van instal·lar un campament militar permanent al costat de la ciutat grega, amb la finalitat de controlar el port i el territori.

Arquitectura i Urbanisme de la Ciutat Romana

La ciutat d'Empúries va ser projectada ex novo en gran part seguint els cànons urbanístics de les colònies romanes. Després es va envoltar amb una muralla i tot seguit es va començar a aixecar el fòrum.

La muralla, conservada sobretot a la banda sud, es va alçar segons una doble tècnica constructiva:

  • Part inferior amb blocs poligonals de pedra.
  • Cos superior de formigó.

El fòrum ocupava quatre illes i s'articulava en dues parts dividides per un decumanus. El cantó septentrional estava presidit pel temple, del qual gairebé només es veu el podi. Darrere seu hi havia el fòrum que era precedit per un nimfeu. En època d'August, el fòrum va ser objecte d'una reforma total, d'acord amb la recent categoria de municipium.

Al nord del fòrum es troben un mercat i les termes públiques. L'amfiteatre era un edifici molt modest en forma d'oval. La palestra, edifici destinat a practicar activitats físiques, només està testimoniada per un rectangle arrasat del seu pòrtic, que envoltava l'arena. De l'àmplia extensió que ocupava la zona residencial se n'ha excavat una petita part. Tot i això, se n'ha pogut calcular que havia tingut uns 4.000 habitants.

Declivi i Llegat d'Empúries

A partir del segle I d.C., Empúries va patir una lenta decadència, com ja evidencia la humilitat dels nous edificis públics. Tant la ciutat romana com la neàpolis es van anar despoblant i finalment la ciutat es va replegar altre cop en el petit promontori de l'actual Sant Martí d'Empúries.

Entradas relacionadas: