Taps de suro per a vins i begudes: tipus i usos

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,17 KB

Taps de suro per a vins i begudes: tipus i usos

Suro Natural: S'extreu directament de l'escorça de la surera. El tap es fabrica tallant la planxa en forma de cilindre. Ideal per a vins de criança.

Suro Natural Multipeça: Fabricats a partir de dos i més meitats de suro natural. S'enganxen amb coles d'ús alimentari. Per a ampolles de molta grandària.

Suro Natural Empastat: Taps de suro natural amb porus farcits de pols de suro. S'utilitza en vins que no requereixen envelliment en ampolla.

Suro Tècnic: Format per un cos de suro aglomerat i amb discos de suro natural units en el seu extrem o tots dos extrems. S'utilitzen per embotellar vins de consum en un termini de 2-3 anys.

Suro per cava i escumosos: Cava, sidra i altres begudes amb gas. El seu diàmetre és més gran per resistir-hi la pressió del gas carbònic. La forma de "xampinyó" és conseqüència d'haver estat sotmès a la pressió del gas carbònic en l'ampolla. El tap de suro és cilíndric en origen.

Suro aglomerat: Fabricats a partir de granulat de suro de diferents qualitats. Vins de baix preu i de ràpid consum.

Taps de suro amb càpsula i taps sintètics

Suro amb càpsula: Tap natural o empastat que se li afegeix a l'extrem superior un cap realitzat amb diversos materials (PVC, fusta, porcellana, metall, etc.). Permeten reutilització. S'utilitzen en begudes que no es consumeixen d'una vegada: Xerès, Porto, Moscatell...

Tap sintètic (silicona): S'elimina el risc de que el vi tingui gust a suro i problemes derivats del suro. Material net, no es trenca. Es pot tornar a introduir a l'ampolla. Només per vins de ràpid consum, no apte per vins de criança.

Vins especials: Cava, Xampany, Vins de Xerès, Vi de Porto i Vins de Botrytis

Vins especials procedeixen de raïms frescos, mosts o de vins acabats que han sofert tractaments especials al llarg de la seva elaboració o després d'aquesta.

Cava: Elaborat principalment a Catalunya. Varietats de raïm: Xarel·lo, Macabeu i Parellada. Tot i que en alguns casos també es pot trobar Pinot Noir i Chardonnay.

Xampany: Regió de Champagne (França). Varietats de raïm: Pinot Noir i Chardonnay.

Vins de Xerès: Localització: Cadis (Andalusia). Varietats de raïm blanc: Palomino Fino (vins secs), Pedro Ximènez (dolç) i Moscatell (dolç).

Vi de Porto: Localització: Porto (Portugal). Varietats de raïm: més de 50 varietat diferents, la principal és la Touriga Nacional. Característiques: és un vi licorós que pot ser dolç o sec amb una graduació alcohòlica d'entre 19 i 22o.

Vins de Botrytis: Són vins que es realitzen amb un most elaborat a partir de grans de raïm afectats per un fong benèfic anomenat "Botrytis cirenea". Aquest fong el que fa és deshidratar el raïm i deixar-lo com si fós una pansa, augmentat així la concentració de sucre. Per tant, seran vins dolços amb aromes a mel.

Entradas relacionadas: