Suspensió del contracte de treball
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 17,69 KB
1. La gestió de la prevenció
Les empreses han de dissenyar i implantar un sistema de gestió de la pre venció que ajudi a integrar la prevenció en l'empresa i aconsegueixi que tots els seus membres s'impliquin en la prevenció. Els elements fonamentals per a la gestió d'un sistema preventiu són:
1. Una política de prevenció, que consisteix a establir unes directrius i uns
objectius generals en matèria de prevenció de riscos laborals. Es tracta d'una declaració de principis que demostri un compromís amb la prevén ció. L'han d'assumir i desenvolupar tots els treballadors i ha d'incloure:
La millora continua. La integració de l'activitat preventiva en el sistema general de gestió de l'empresa i en tots els nivells jeràrquics, a través de la implantació i aplicació d'un pla de prevenció de riscos laborals, que estudiarem en
la unitat següent.
2. L'organització de la prevenció. Per a això, l'empresa..
Ha d'establir un dels models d'organització del sistema preventiu que permet la normativa de PRL i que analitzarem en l'apartat quart
d'aquesta unitat.
• Ha d'organitzar la representació dels treballadors (epígraf 7 d'aquesta
unitat).
3. Identificació i avaluació dels riscos que no hagin pogut ser eliminats (en
l'epígraf següent d'aquesta unitat veurem en què consisteix).
4. Planificació de l'activitat preventiva. A partir de l'avaluació inicial de ris
cos, s'han d'establir les mesures que es prendran per eliminar i reduir riscos, i s'han d'especificar terminis i prioritats per dur-les a terme, tal
com veurem en l'epígraf 3 d'aquesta unitat.
5. Execució i coordinació de tot el que s'ha planejat en les fases anteriors
6. L'auditoria tanca el cicle de millora contínua. Consisteix a examinar de for
ma sistemàtica, documentada i objectiva tots els components del sistema de gestió de la prevenció per avaluar-ne l'eficàcia. La LPRL estableix que el sistema de gestió de prevenció de riscos laborals (SGPRL) ha d'estar documentat i auditat, com veurem en el punt cinc d'aquesta unitat.
2. L'avaluació de riscos
L'avaluació de riscos és un procés adreçat a detectar i estimar la magnitud de tots els riscos presents en l'empresa, determinar els que es poden eliminar i actuar sobre els que no s'han pogut evitar.
L'avaluació permet obtenir informació per prendre una decisió apropiada, detectar la necessitat d'adoptar mesures preventives i seleccionar les més adequades per a cada cas. Per realitzar l'avaluació de riscos, es fa una anàlisi sistemàtica de tots els aspectes de l'activitat laboral, tenint en compte:
La naturalesa de l'activitat de l'empresa.
Les característiques i el nombre de treballadors exposats.
L'avaluació de riscos comprèn dues fases: l'anàlisi i la valoració del risc.
2.1. Anàlisi de riscos
L'anàlisi de riscos es compon de les fases següents:
-Identificar el perill. S'entén com a perill qualsevol font de lesions i danys
a la propietat i al medi ambient, o una combinació de tots dos.
-Descriure el risc, amb l'especificació del dany resultant i els esdeveni ments que han de succeir des de la situació inicial fins que es materialitza
l'accident.
-Estimar el risc comprèn l'estudi dels aspectes següents: -
La probabilitat que es produeixi el dany, que s'estima de la manera
següent:
La severitat de les seves conseqüències. L'INSSBT valora les conse
qüències i les classifica en tres nivells:
– El nombre de treballadors exposats al risc i el temps d'exposició a aquest. També s'ha de tenir en compte la possibilitat que el treballa dor sigui especialment sensible al risc per les seves característiques personals o pel seu estat biològic.
2.2. Valoració de riscos La valoració de riscos consisteix a emetre un judici sobre la tolerabilitat o no al risc, basant-se en els estudis anteriors. Quan es determini l'existència d’un risc, s'haurà d'examinar, abans de res, si el risc pot ser eliminat, és a dir, si és possible prescindir del perill causant del risc.
L'INSSBT proposa les taules següents per estimar i valorar el risc:
Una vegada estimat el risc, l’INSSBT ens proposa valorar-lo i actuar de con formitat amb la taula següent:
2.3. Qui fa l'avaluació de riscos L'ha de fer personal especialitzat, i és convenient que hi participin totes les persones presents en el lloc de treball: els comandaments i els treballadors o els seus representants.
2.4. Quan es fa l'avaluació de riscos S'ha de fer abans d'iniciar l'activitat empresarial i s'ha de revisar i actualit- zar períòdicament. A més, s'han de dur a terme avaluacions concretes en aquests casos:
-Amb la incorporació de noves tecnologies, noves condicions de treball, equips, maquinària o eines.
-Quan es produeixin danys a la salut.
-Quan s'incorporin treballadors nous o especialment sensibles per les se ves característiques personals o estat biològic conegut, com ara menors d'edat, embarassades, treballadors contractats a través d'una ETT o amb contractes temporals.
3. La planificació de l'activitat preventiva
Si de l'avaluació de riscos es dedueix que hi ha una situació de risc, l'empresari haurà d'adoptar les accions preventives corresponents, que haurà d'aplicar de manera planificada d'acord a un ordre de prioritats.
La planificació de l'activitat preventiva ha de comprendre la descripció de les mesures preventives que es prendran en l'empresa, en la qual s'ha d'indicar per a cadascuna d'aquestes:
El termini previst per dur-la a terme. - Les persones responsables d'executar-les.
Els recursos humans i materials necessaris.
La prioritat de les actuacions que cal realitzar ha d'estar relacionada amb la magnitud dels riscos:
4. L'organització de la prevenció
L’empresa pot organitzar l'activitat preventiva de diverses maneres: 1. Assumint personalment l'empresari l'activitat preventiva. Per a això s'han de complir els requisits següents:
-Que l'empresa tingui fins a Déu treballadors, com a màxim, o fins a 25, si només tenen un centre de treball.
-Que l'empresari estigui capacitat per fer-ho, entre altres coses, per haver seguit un curs de «nivell bàsic en prevenció de riscos laborals», de 30 o
50 hores, segons l'activitat que realitzi.
• Que l'empresari desenvolupi el seu treball de forma habitual en l'empresa.
• Que no desenvolupi per si mateix la medicina de la salut.
• Que no es tracti d'una empresa les activitats de la qual es considerin
especialment perilloses.
2. Designant un treballador o diversos perquè s'ocupin de l'activitat pre ventiva. En aquest cas:
-El nombre de treballadors ha de ser l'adequat.
-L'empresari ha de dotar els treballadors dels mitjans materials necessaris. -L'empresa ha de deixar als treballadors el temps necessari perquè facin l'activitat preventiva.
-Els treballadors han de tenir la capacitat corresponent a les funcions que han d'exercir. Poden ser prevencionistes de nivell bàsic, intermedi o su
perior.
Els treballadors designats tenen uns drets i unes obligacions:
3. Creant un servei de prevenció propi. Un servei de prevenció és el conjunt de mitjans humans i materials neces saris per realitzar les activitats preventives amb la finalitat de garantir una protecció adequada de la seguretat i la salut dels treballadors. És obligatori crear-lo:
-Quan l'empresa té més de 500 treballadors.
-Quan l'empresa té entre 250 i 500 treballadors i duu a terme alguna de les activitats de l'Annex I del Reglament dels serveis de prevenció.
-Quan l'autoritat laboral obligui a crear-lo per:
– La perillositat de l'activitat que realitza (encara que no estigui inclosa
en l’Annex I del Reglament esmentat).
- La freqüència i la gravetat de la sinistralitat en l'empresa.
4. Contractant un servei de prevenció aliè. És el servei de prevenció prestat per una entitat especialitzada i diferent de l'empresa, amb la qual concerta les activitats de prevenció, assessorament i suport que necessiti. Se sol recórrer a aquesta modalitat quan no és obli gatori constituir un servei propi.
5. Mitjançant un servei de prevenció mancomunat. El servei és prestat per una mateixa entitat a diferents empreses, sempre que es garanteixin la mateixa operativitat i eficàcia que amb un servei de prevenció individual. Es pot acordar un servei mancomunat:
-Quan diverses empreses desenvolupin simultàniament activitats en un mateix centre de treball, edifici o centre comercial.
-Quan es decideixi, per acord entre els representants dels treballadors i empresaris, per a empreses que pertanyin al mateix sector productiu o grup
empresarial i se situïn en un mateix polígon industrial o àrea geogràfica.
Els serveis de prevenció tant propis com aliens o mancomunats es carac teritzen per:
5. Les auditories
Les empreses que no hagin concertat el servei de prevenció amb una entitat especialitzada hauran de sotmetre el seu sistema de prevenció al control d'una auditoria o avaluació externa, llevat de les empreses de fins a 50 tre balladors, les activitats de les quals no siguin considerades especialment perilloses pel Reglament dels serveis de prevenció i en les quals l'eficàcia del sistema preventiu resulti evident pel nombre limitat de treballadors i la complexitat escassa de les activitats preventives. En aquest cas, només han de remetre a l'autoritat laboral una notificació sobre la concurrència d'aquestes condicions. La primera auditoria s'ha de dur a terme dins dels dotze mesos següents al moment en què es disposi de la planificació de l'activitat preventiva. S'ha de repetir cada quatre anys, excepte quan es tracti d'activitats especialment perilloses del RD 39/1997, que s'haurà de fer cada dos anys o sempre que ho requereixi l'autoritat laboral.
6. Els experts en prevenció
A l'efecte de determinar les capacitats i aptituds necessàries per a l'avaluació de riscos i el desenvolupament de l'activitat preventiva, les funcions que cal realitzar es classifiquen en tres nivells: bàsic, intermedi i superior.
El prevencionista de nivell bàsic La formació mínima requerida en matèria de prevenció de riscos és de 30 hores, que s'incrementa a 50 si actua en empreses que desenvolupen activitats de l'Annex I de l'RSP. Fa les tasques més elementals en el sistema de gestió de la prevenció en l'empresa. Les seves funcions són:
- Fomentar l'interès i la cooperació dels treballadors en l'acció preventiva.
- Promoure la utilització correcta dels equips de treball i de protecció, els
comportaments segurs i les actuacions preventives bàsiques, com ara l'ordre, la neteja, la senyalització i el manteniment general. A més, ha d'efectuar una tasca de seguiment i control de les accions anteriors.
-Realitzar avaluacions elementals de riscos i, quan escaigui, establir mesures preventives compatibles amb el seu grau de formació.
-Col·laborar en l'avaluació i el control dels riscos generals i específics de l'empresa fent visites a aquest efecte, atenent les queixes i els suggeriments, registrant dades i totes les funcions anàlogues que siguin necessàries.
-Actuar en cas d'emergència i primers auxilis, i gestionar les primeres intervencions.
-Cooperar amb els serveis de prevenció, si escau. El mòdul de FOL capacita per assumir responsabilitats professionals equivalents al nivell bàsic en PRL.
7. La representació dels treballadors en prevenció de riscos laborals
Un dels aspectes que inclou la gestió de la prevenció en una empresa és permetre i afavorir la consulta i participació dels treballadors en tot el que afecta la seva seguretat i salut en el treball. Aquesta participació s'articula a través d'uns representants elegits específicament per exercir tasques de representació en aquesta matèria: els delegats de prevenció i el comitè de seguretat i salut. Els delegats de prevenció són elegits pels representants dels treballadors i entre ells de conformitat amb aquesta escala:
El comitè de seguretat i salut s'ha de constituir a tots els centres de treball que tinguin 50 treballadors o més. És un òrgan col·legiat (és a dir, els seus membres actuen conjuntament) i està format pels delegats de prevenció, d'una banda, i per l'empresari i/o els seus representants, de l'altra. Es tracta d'un òrgan paritari perquè hi ha d'haver el mateix nombre de delegats de prevenció que d’empresaris. Les competències dels delegats de prevenció són:
-Col·laborar amb la direcció de l'empresa en la millora de l'acció prevén tiva.
-Promoure i fomentar la cooperació dels treballadors en l'execució de la normativa sobre prevenció de riscos laborals.
-Ser consultats per l'empresari.
-Vigilar i controlar que es compleixi la normativa de prevenció de riscos
laborals. Els delegats de prevenció estan facultats per:
-Acompanyar els tècnics en les avaluacions de prevenció que realitzin, i els inspectors de treball i seguretat social en les visites als centres de treball.
-Rebre informació, per part de l'empresa, sobre:
- Els danys que s'han produït en la salut dels treballadors.
- Els que comuniquin les persones o els òrgans encarregats de l'activitat
preventiva de l'empresa.
- Tenir accés a la informació i la documentació relatives a les condicions
de treball.
-Fer visites als llocs de treball per exercir una tasca de vigilància i con
trol de les condicions de treball. Amb aquesta finalitat, poden accedir a qualsevol zona i comunicar-se durant la jornada amb els treballa dors, sempre que no alterin el desenvolupament normal del procés productiu.
-Formular propostes a l'empresari sobre mesures de caràcter preventiu i accions per millorar la seguretat i la salut dels treballadors. Obtenir de
l'empresari l'adopció de les mesures oportunes.
-Proposar a l'òrgan de representació dels treballadors que paralitzi
l'activitat de l'empresa, en cas de risc greu i imminent.