Lo Somni de Bernat Metge: Anàlisi i Context Històric
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,94 KB
Lo Somni de Bernat Metge: Un Diàleg Medieval
Lo Somni, de Bernat Metge (primera i única imitació medieval de diàleg narratiu), és l'obra mestra de l'autor. Metge hi explica com, poc després de sortir de la presó, se li apareix, en somnis, el rei Joan I, mort feia poc. L'obra està en prosa, dividida en quatre llibres, i es basa en el recurs clàssic del debat (entre Bernat Metge, el rei i d'altres personatges que se li van apareixent) per introduir i desenvolupar conceptes filosòfics.
Context i Objectiu de l'Obra
Lo Somni va ser escrit l'any 1399, quan l'Humanisme acabava d'arribar a la Corona d'Aragó. Bernat Metge la va escriure tot just després de sortir de la presó, un cop absolt de l'acusació a la qual ell i trenta-set consellers reials més havien estat sotmesos. Segons aquella acusació, la mort de Joan I hauria estat causada per un mal consell per part dels consellers; aquella mort tan sobtada era, des del punt de vista religiós, terrible, ja que el rei no havia rebut les atencions i les cerimònies necessàries perquè la seva ànima pogués anar al cel. Bernat Metge va escriure Lo Somni com una defensa personal contra aquelles acusacions, per tal que la seva innocència quedés fora de qualsevol dubte. Un altre objectiu de l'obra era guanyar-se el favor del nou rei i la nova reina, Martí l'Humà i Maria de Luna.
Parts de l'Obra
Primer Llibre
Durant aquesta part, l'autor, que està tancat a la presó, rep en somnis la visita de l'ànima del rei Joan I, amb qui estableix un diàleg filosòfic i religiós sobre la immortalitat de l'ànima. Dels quatre llibres és el que més reflecteix el pensament humanista, i on es posen en dubte totes les coses, que es van argumentant racionalment.
Segon Llibre
Es coneix la identitat dels dos acompanyants del rei Joan, que són els personatges de la mitologia clàssica Tirèsias i Orfeu. Aquest també és un element clarament humanista: la referència als clàssics. El rei Joan I també explica que el destí de la seva ànima no és l'infern, sinó el purgatori, on la seva ànima serà purificada per després poder anar al cel. Aquesta part és un element molt important en la defensa de la innocència de Bernat Metge.
Tercer Llibre
Orfeu fa una explicació de la seva vida, per després descriure l'infern de la mateixa manera que Virgili i Dante. Tirèsias fa una dura crítica contra les dones, en què usa gairebé literalment fragments traduïts d’Il Corbaccio, de Boccaccio.
Quart Llibre
Bernat Metge fa una lloança molt extensa a totes les dones, començant per l'antiguitat i estenent-se al llarg de tota la història. Para especial atenció en la reina Maria de Luna, per guanyar-se el seu favor. Critica els homes i més tard comenta punt per punt els arguments contra les dones de Tirèsias. Finalment, el llibre acaba quan l'autor es desperta del seu somni.