Sofistes i Sòcrates: Filosofia Antiga
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB
Sofistes i Sòcrates
Els sofistes:
Un moviment il·lustrat en el context de la polis democràtica, Atenes, de renovació cultural, no pas un conjunt de doctrines subscrites unànimement per un grup d'autors.
Gir antropològic de la filosofia.
Dues generacions de sofistes:
- Primera (Protàgores, Gòrgies): antidogmàtica, relativista en matèria moral i política (Protàgores) i amb tendència a l'escepticisme (Gòrgies);
- Segona (Hípies, Trasímac, Antifó): reforça la distinció physis/nómos (naturalesa/convenció), més aviat utilitarista en matèria moral i política i accepta, en diversa mesura segons cada autor, la tesi de la validesa natural del dret del més fort, amb el consequent amoralisme i/o immoralisme.
Sòcrates:
Sòcrates com a culminació del 'gir antropològic' imprès pels sofistes al pensament antic: despreocupació pels assumptes de la physis i preocupació per refermar els valors morals i polítics.
Crítica socràtica al relativisme dels sofistes: és impossible fundar una convivència duradora sobre la base que cadascú entengui a la seva manera què és la justícia, o la pietat, o qualsevol altra virtut - aretè - cívica.
Actitud resultant d'aquesta crítica: actitud inquisitiva.
Mètode: el diàleg, en dues fases:
1) la 'ironia', o desemmascarament de la ignorància dels altres;
2) la 'maièutica', o ajut a l'interlocutor (a base de preguntes ben dirigides) perquè avanci pel camí cap a la definició universal (de les virtuts, dels valors).
Model tècnic subjacent al mètode:
- només qui 'sap' què és la justícia pot actuar justament (anàlogament a: només qui 'sap' fer sabates pot fer bones sabates);
- d'aquest determinisme ètic se'n diu 'intel·lectualisme moral'.
- El personatge literari (Plató per boca de Sòcrates): res no ens autoritza a suposar que Sòcrates concedís als conceptes universals existència separada de les coses sensibles (cosa que sí va fer el Plató madur).
Ontologia platònica: la doctrina de les idees; món intel·ligible i idea del Bé
La doctrina de les idees:
a) Tesi principal:
- l'essència d'aquest món, un món sensible format per coses canviants que es generen i es corrompen.
- el món de les idees: realitats objectives, eternes, immutables i universals que confereixen intel·ligibilitat a les coses sensibles → dualisme ontològic.
b) El mite del Timeu l'utilitza Plató per explicar la relació que hi ha entre el món sensible i el món de les idees:
El demiürg (artesà o intel·ligència ordenadora) ordena una matèria primera (caòtica) conforme a uns models o paradigmes (les idees): l'ordre (del món sensible) ha de provenir de l'acció d'una intel·ligència ordenadora (enfront de Demòcrit).
Món intel·ligible i idea del Bé:
Existeix una jerarquia en el món ideal:
De les idees de les coses sensibles, a les idees matemàtiques i morals (valors) i, per sobre de totes elles i il·luminant-les, la idea del Bé, que és la condició del discurs racional (lógos), la qual cosa suggereix que està més enllà de les pròpies idees.