Sociologia: Ciència de l'ésser humà en la seva dimensió social

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,05 KB

Sociologia: És la ciència que estudia l'ésser humà en la seva dimensió social. Té com a objecte l'estudi racional i crític de la societat humana, s'interroga sobre la naturalesa i les condicions de la vida social. Posa en evidència doncs, la naturalesa complexa dels fets socials influenciats per factors psicològics i històrics. Relació amb altres àmbits: Amb la Psicologia (ja que els dos expliquen conductes i comportaments, però la psicologia prioritza altres mecanismes com els de consciència individual) Amb la Història (ja que l'home és un animal social que té història, de fet a vegades l'explicació històrica fa servir la causalitat sociològica) Amb l'antropologia (ja que aquesta estudia la cultura en general i la manera de ser específica dels humans en una societat determinada) Amb l'economia (aquesta relació s'inicia quan falla la predicció basada en factors únicament econòmics. És a dir, quan cal introduir valors, actituds, per exemple perquè una empresa guanyi confiança) Amb la Demografia (ja que és la ciència que estudia la població i també ha de tenir en compte els factors psicològics i socials) i amb la Filosofia (ja que és la ciència que examina els mètodes emprats per la psicologia i perquè la reflexió sociològica està destinada, de forma natural, a servir de punt de partida a la reflexió filosòfica)


Microsociologia: Estudi del comportament humà en situacions d'interacció de grups petits. Fa anàlisi de situacions a petita escala, és a dir, investiga comunitats petites, és a curt termini.

Macrosociologia: Anàlisi de les estructures socials àmplies i complexes com els sistemes polítics o l'ordre econòmic. Abasta un camp extens i més abstracte, és a llarg termini.

Branques de la sociologia:-De l'ecologia i l'habitat (-sociologia del medi ambient. -sociologia rural. -sociologia urbana. -sociologia de la població) - Sociologia de la cultura (-sociologia del coneixement. -sociologia de la ciència. -de religió. -de l'educació. -de mitjans de comunicació. -de l'art. -de l'esport) -Sociologia de la divisió de treball (-ocupacional (estudia professions). -industrial. -jurídica. -de salut. -empresarial) -Sociologia social (-desigualtat, -canvi social. -gènere. -immigració. -família. -consum.)

















La sociologia com a ciència: L'estudi científic de la societat ha de ser objectiu, és a dir, ha de reproduir tal qual de forma explícita la realitat, però no pot entrar en judicis de valor. És una ciència oberta, acumulativa i no dogmàtica. Un dels inconvenients que presenta és que les seves teories a vegades són massa generalitzades i altres massa reduïdes. La sociologia ha esdevingut ciència com a tal quan ha assolit les exigències de racionalitat de qualsevol ciència: objectivitat (estudia els fets tal com són) racionalitat (considera la societat com una realitat que trascendeix els individus que la componen) Mètode (utilitza la lògica i la matemàtica com a eines de raonament) i Crítica (sempre vol veure l'altra cara de la moneda)

Aquesta ciència, però, mostra una sèrie de dificultats a l'hora de la investigació, per 4 causes: -inevitable parcialitat del punt de vista sociològic -canvi constant dels fenòmens socials -necessària relativitat dels nostres actes -dificultat del pronòstic, ja que és una ciència predictiva.

Entradas relacionadas: