Societat i Política: Organització, Objectius i Dimensions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,88 KB

Com s’ha d’organitzar i governar la societat? Per què vivim en societat?

Dues causes:

a) Plató: Cap ésser humà és autosuficient. Per això viu en societat i coopera aportant el que sap fer, compartint-ho. Això permet l’autorealització de cadascú.

b) Aristòtil: L’ésser humà necessita viure en societat per assegurar-se les necessitats bàsiques, però a més també per desenvolupar les capacitats específicament humanes (vida racional que el porti a la felicitat).

Tenim dues raons:

a) Biològiques: Certa debilitat biològica en l’ésser humà que el porta a necessitar la protecció dels altres. No conductes innates (o són insuficients durant molt de temps per ser autònoms).

b) Culturals: Aïllat no desenvoluparia allò que és més característic de l’ésser humà: la raó i el llenguatge (abstracte i articulat) → el seu ésser cultural (construcció social, resultat de la interacció entre els individus).

Objectius que ha de complir tota organització social

  1. Possibilitar la cooperació entre les persones per satisfer necessitats bàsiques (alimentació, seguretat, habitatge, salut, llibertat, educació).
  2. Promoure la felicitat dels ciutadans (Aristòtil: viure bé).
  3. Procurar la convivència, de vegades és complexa: conflictes.
  4. Procurar la justícia: Locke defensa la necessitat d’un òrgan específic, cercant la convivència en pau. També parlem de justícia social, està lligat a la consecució de la felicitat dels que viuen en societat. Es permet la seva realització humana i personal i una vida digna: no és marginat, humiliat ni explotat.

Què és la política?: definició i dimensions

Intent de dotar d'unes regles de joc la vida de l'ésser humà en societat. "Conjunt de relacions en les quals s’intenten definir i imposar, de manera + o – consensuada, les normes vinculants per a la societat".

La política es genera i defineix en una xarxa de relacions que s’estableix entre els individus, la societat en què viuen i les institucions socials que aquests individus han creat amb la finalitat d’organitzar-se i governar-se.

Hi destaquen 4 dimensions:

  1. La política com a lluita pel poder per intentar definir i influir en el model polític i en les normes bàsiques per les quals es regeix aquesta societat.
  2. La política com a integració en la vida col·lectiva, social, a través de la recerca del consens i la resolució de conflictes.
  3. La política com a organització i ordenament d’aquesta vida social i aquest model polític.
  4. La política com a participació ja que és el resultat d’una construcció social on intervenen els diferents individus i grups.

La política com a poder:

Max Weber: "qui fa política aspira al poder" per aconseguir altres fins (egoistes o idealistes) o el poder pel poder (prestigi).

La política com a integració:

També és diàleg, recerca pel consens per tal que tots es sentin a gust vivint junts (integració). Quan les decisions s’imposen sense consens augmenta la conflictivitat social i disminueix la cohesió social.

La política com a organització:

Vénen determinats diversos models:

  • El treball: establir una determinada divisió social del treball.
  • La riquesa: com i en quina mesura hi accedeixen els individus.
  • El poder: capacitat que té cadascú per prendre decisions i intervenir en la gestió del que és públic.

La política com a participació:

Un aspecte essencial és la interacció mútua entre societat i institucions polítiques. La participació és la forma de poder polític dels ciutadans.

Entradas relacionadas: