Societat i Política: Organització, Objectius i Dimensions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,88 KB
Com s’ha d’organitzar i governar la societat? Per què vivim en societat?
Dues causes:
a) Plató: Cap ésser humà és autosuficient. Per això viu en societat i coopera aportant el que sap fer, compartint-ho. Això permet l’autorealització de cadascú.
b) Aristòtil: L’ésser humà necessita viure en societat per assegurar-se les necessitats bàsiques, però a més també per desenvolupar les capacitats específicament humanes (vida racional que el porti a la felicitat).
Tenim dues raons:
a) Biològiques: Certa debilitat biològica en l’ésser humà que el porta a necessitar la protecció dels altres. No conductes innates (o són insuficients durant molt de temps per ser autònoms).
b) Culturals: Aïllat no desenvoluparia allò que és més característic de l’ésser humà: la raó i el llenguatge (abstracte i articulat) → el seu ésser cultural (construcció social, resultat de la interacció entre els individus).
Objectius que ha de complir tota organització social
- Possibilitar la cooperació entre les persones per satisfer necessitats bàsiques (alimentació, seguretat, habitatge, salut, llibertat, educació).
- Promoure la felicitat dels ciutadans (Aristòtil: viure bé).
- Procurar la convivència, de vegades és complexa: conflictes.
- Procurar la justícia: Locke defensa la necessitat d’un òrgan específic, cercant la convivència en pau. També parlem de justícia social, està lligat a la consecució de la felicitat dels que viuen en societat. Es permet la seva realització humana i personal i una vida digna: no és marginat, humiliat ni explotat.
Què és la política?: definició i dimensions
Intent de dotar d'unes regles de joc la vida de l'ésser humà en societat. "Conjunt de relacions en les quals s’intenten definir i imposar, de manera + o – consensuada, les normes vinculants per a la societat".
La política es genera i defineix en una xarxa de relacions que s’estableix entre els individus, la societat en què viuen i les institucions socials que aquests individus han creat amb la finalitat d’organitzar-se i governar-se.
Hi destaquen 4 dimensions:
- La política com a lluita pel poder per intentar definir i influir en el model polític i en les normes bàsiques per les quals es regeix aquesta societat.
- La política com a integració en la vida col·lectiva, social, a través de la recerca del consens i la resolució de conflictes.
- La política com a organització i ordenament d’aquesta vida social i aquest model polític.
- La política com a participació ja que és el resultat d’una construcció social on intervenen els diferents individus i grups.
La política com a poder:
Max Weber: "qui fa política aspira al poder" per aconseguir altres fins (egoistes o idealistes) o el poder pel poder (prestigi).
La política com a integració:
També és diàleg, recerca pel consens per tal que tots es sentin a gust vivint junts (integració). Quan les decisions s’imposen sense consens augmenta la conflictivitat social i disminueix la cohesió social.
La política com a organització:
Vénen determinats diversos models:
- El treball: establir una determinada divisió social del treball.
- La riquesa: com i en quina mesura hi accedeixen els individus.
- El poder: capacitat que té cadascú per prendre decisions i intervenir en la gestió del que és públic.
La política com a participació:
Un aspecte essencial és la interacció mútua entre societat i institucions polítiques. La participació és la forma de poder polític dels ciutadans.