Socialització i Esport: Influència i Evolució
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,75 KB
Per què és important la socialització en l'esport?
Quan analitzem el comportament esportiu, és crucial entendre la interrelació entre cultura i socialització. La cultura, definida per la tradició, i la societat, un conjunt de persones que interactuen a través d'aquesta cultura, estan intrínsecament lligades. Els elements culturals com ara símbols, creences, valors i normes, juntament amb els agents socialitzadors com la família i els amics, influeixen directament en la persona que se socialitza i viceversa.
Aspectes clau de la socialització en la gent gran
L'esport és una activitat de lleure preferida per la gent gran. Tot i que la joventut espanyola és més esportista que la població adulta, hi ha un augment significatiu en la proporció de gent gran que practica esport, passant d'un 8% el 1980 a un 17% l'any 2000. Les activitats més comunes són passejar, caminar, manteniment i natació. Els motius principals són:
- 69% per fer exercici
- 60% per millorar la salut
- 30% per diversió
El treball amb la gent gran no s'ha de limitar a l'aspecte físic, sinó que ha d'incloure un procés d'apropament als sentiments, emocions, percepcions i conflictes.
Variable dependent i independent en l'esport
La variable dependent en l'estudi de l'esport com a sistema obert pot ser la pràctica esportiva, que és heterogènia, diversa i amb una gran tendència a la individualització. La variable independent pot incloure factors com el sexe, l'edat, la raça o el lloc de residència.
Relació entre llenguatge i socialització
La socialització és un procés continu. Cal diferenciar entre la socialització primària (fins als 5 o 6 anys) i la secundària. El llenguatge és fonamental en la socialització primària, ja que ens permet comunicar-nos i interactuar.
Característiques de la pràctica esportiva a Espanya l'any 2000
Entre el 38% i el 39% de la població practicava esport l'any 2000, mantenint-se estable després d'un augment considerable amb la mort de Franco, la transició democràtica i l'elecció de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics de 1992.
Evolució de l'accés de les dones a l'esport
Segons Puig i Mosquera (2002), els estereotips són representacions mentals simplificades de grups determinats (segons sexe, edat, etc.), etiquetes socials sobre el seu comportament, actituds i valors. La pràctica esportiva de la dona ha canviat molt al llarg dels anys. La igualtat d'accés no equival a la igualtat real. La participació femenina és d'un 38%, menor que la masculina. Nens i nenes adquireixen valors diferenciats i entenen que algunes activitats són més importants que altres. Per exemple, el futbol té molt més prestigi que altres activitats (Soler, 2001). En l'aeròbic, un 98% dels participants són dones, mentre que en el futbol, només un 8%. La diferència no rau en l'esport en si, sinó en el reconeixement i el valor social que se li atorga.
Hipòtesi sobre el perfil dels practicants d'esports nàutics a Catalunya segons Bourdieu
Segons la teoria de l'espai de les posicions socials de Pierre Bourdieu, el perfil dels practicants d'esports nàutics a Catalunya probablement correspondria a una classe alta, amb un capital econòmic alt, un capital cultural alt (nivell d'estudis elevat) i un cert renom social.
Utilitat de la sociologia de l'esport
La sociologia de l'esport és útil perquè ens informa sobre la pràctica esportiva, la cultura i el procés de socialització, la relació entre socialització i esport, les organitzacions esportives i el mercat de treball.