Socialització i Aprenentatge Cooperatiu: Guia per a l'Aula
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,7 KB
El Principi de Socialització
L'ésser humà, des que neix, és un ésser social destinat a viure en interacció amb altres persones en un procés continu de socialització. En aquest procés de socialització es produirà l'aprenentatge de les conductes socials considerades adequades dins d'un context determinat, així com les normes i valors que regeixen aquests patrons conductuals.
Fases de la Socialització
La transmissió de la cultura es produeix a través de diversos processos d'interacció, podent diferenciar tres moments estructuralment diferents:
- Socialització Primària: La responsabilitat recau en l'entorn més afectiu i primari de l'individu, com és la família. La seva funció principal és iniciar el procés de socialització perquè els nens assimilin les manifestacions bàsiques de la vida cultural del grup, tot i que el procés és completat i ampliat per l'escola.
- Socialització Secundària: Com a prolongació de la primera fase de socialització, completant el procés a través de l'enfortiment dels hàbits i coneixements adquirits a la família i a l'escola.
Estratègies per a la Gestió de l'Aula: Normes i Rutines
Les normes i rutines, indispensables per al funcionament d'una classe, alliberen el docent d'estar constantment preocupat pels detalls d'organització, i permeten als participants actuar de manera responsable.
La classe constitueix el lloc principal on es porta a terme el procés d'ensenyament-aprenentatge i, al mateix temps, on es desenvolupa la convivència diària entre els participants i el docent. El funcionament de la classe es basa en l'ajust de normes i rutines que regulen la vida de la classe. D'aquí la importància que sigui concebuda com una comunitat organitzada d'aprenentatge, en la qual s'estableix una relació de comunicació permanent entre els integrants.
Normes
Les normes són consignes de comportament amb validesa per a tots els membres del grup. Una norma és una regla a la qual s'han d'ajustar les conductes, tasques i activitats de l'ésser humà en un determinat context; hi ha normes del medi en el qual es desenvolupa el grup, i normes internes del mateix grup.
Rutines
Una rutina correspon a un procediment relatiu als comportaments que es reprodueixen en cada classe, que té com a funció expressar als participants qui, què, quan, on i com s'ha de fer. La seva finalitat és evitar la confusió, mantenint l'ordre necessari per al correcte desenvolupament de les activitats i, sens dubte, guanyar temps.
Aprenentatge Cooperatiu: Definició i Objectius
L'Aprenentatge Cooperatiu és una metodologia de treball basada en la construcció col·lectiva del coneixement i en el desenvolupament d'habilitats socials, on cada integrant del grup és responsable tant del seu aprenentatge com de l'avanç de la resta de companys. Persegueix dos objectius clarament diferenciats: d'una banda, optimitzar l'aprenentatge, i de l'altra, educar en la cooperació com a base per desenvolupar relacions humanes correctes.
Característiques Clau de l'Aprenentatge Cooperatiu
L'Aprenentatge Cooperatiu és una metodologia activa que fomenta el desenvolupament de les interaccions socials a través de la pràctica d'hàbits de cooperació i de treball en equip, fomentant el sentit crític, la tolerància i la solidaritat dels seus participants.
Components Essencials de l'Aprenentatge Cooperatiu
- Interdependència positiva
- Interacció promotora
- Responsabilitat individual i grupal
- Ús adequat de les habilitats socials
- Eficàcia del treball grupal