La situació sociolingüística del valencià

Enviado por Chuletator online y clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,76 KB

La llengua ens permet expressar les nostres necessitats i opinions. Hi ha una íntima relació entre llengua i societat: la llengua ens fa evolucionar en societat, i la societat funciona mitjançant l'ús de la llengua. La situació sociolingüística del valencià és fràgil. La realitat és que la major part de la població utilitza el castellà com a llengua vehicular.

Això ens porta a anomenar el valencià com 'llengua minoritzada', amb una quantitat important de parlants però amb unes condicions politicosocials inferiors al castellà. A més, hi ha un conflicte lingüístic entre ambdues, la qual cosa ens du a parlar de diglòssia. En aquest cas, el castellà és una llengua prestigiada, amb presència en tots els àmbits d'ús i el valencià és considerat inferior i amb poca presència en la majoria d'àmbits. De fet, no podem parlar ni de bilingüisme, ja que els únics que tenen la necessitat d'aprendre l'altra llengua són els valencianoparlants.

D'aquesta manera, per a intentar canviar la situació i evitar la substitució lingüística, només queda un únic camí: la normalització. Amb la qual es pretén enfortir la llengua pròpia, prestigiar-la, donar-li visibilitat i equiparar-la al mateix nivell que el castellà.

Tipologia textual-

3.-Text narratiu, presenta una successió de fets reals o ficticis que tenen un protagonista i els fets esdevenen a un temps i lloc concret. Estructura, 1.-introducció (situació inicial) nus (complicació) desenllaç (reacció i solució) Àmbit, ficció literària, textos periodístics, converses.

1.-Text expositiu, és el que transmet coneixement i informació objectiva. A) text-descripció, exposa trets, característiques d’un fenomen i idea (descripció d’un animal...) B) text-comparació, es necessiten dos elements i explica les semblances i diferències (bulímia - anorèxia) C) text-causa-efecte, causalitat - efectes (efecte hivernacle) D) text problema-solució, a partir d’un problema es busquen varies solucions (fam al món) E) text seqüència, s’organitza d’un eix temporal.

2.-Text argumentatiu, dóna opinions, manifesta preferències, defensa idees, critica opcions, té com a finalitat influir i convèncer, no pot ser objectiu. Tesi, la idea o opinió que algú vol demostrar o refutar. Arguments, són les raons per donar validesa o invalidesa a la tesi. Recursos argumentatius, pregunta retòrica, repeticions, estructures paral·leles, citació d’un autor prestigiós, sinonímia, ús de la primera persona del singular, antítesi.

Entradas relacionadas: