Sistemes d'informació sanitària: gestió, xarxes i integració
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,77 KB
Sistemes d'informació sanitària
És el conjunt d'eines a disposició dels professionals sanitaris que permeten conèixer els problemes de salut d'una població, per poder prendre les decisions més oportunes en quan a la protecció de la salut. Bàsicament, és tracta de gestió d'informació. Actualment, és inacceptable el tractament de la informació sense procediments informàtics que permetin recopilar, processar i transmetre les dades d'una forma eficient (ràpida), sense perdua d'informació i segura per les dades personals.
Software
Programari
Hardware
Suport físic (disc, pantalla)
Bases de dades
És un magatzem sistemàtic (ordenat) d'un conjunt de dades que informen sobre un mateix tema. Un exemple n'es la base de dades de radiologia convencional
Xarxa de comunicació
És l'estructura que permet la comunicació entre diversos equips informàtics. Poden ser públiques/privades, alàmbriques o inalàmbriques. Segons la seva topologia de connexió poden ser de bus, anell, geràrquics o de malla.
Segons la grandària de la xarxa és classifiquen en
WAN: àrea geogràfica ampla.
MAN: límits d’una ciutat (àrea metropolitana)
CAN: xarxa d’àrea d’un campus.
LAN: xarxa d’àrea molt local. Són límits reduïts com ara una casa, un apartament o un edifici.
VLAN
Fa referència a una LAN muntada virtualment. Són més versàtils (amb més camp de maniobra que les LAN) en quan a la localització del ordenador.
PAN
Àrea personal.
Elements d’intre conexio xarxes: HUB
Dispositiu per connectar ordenadors/sistemes informàtics en una xarxa local.
SWITCH
Computadora, la mateixa funció que el tub, però envia directament la informació del ordenador a un altre ordenador sense replicar-se als altres ordenadors de la xarxa local.
ROUTER
Conecta entre diferents xarxes com ara entre una xarxa LAN i una extrena atravès d’un port/ sortida de connexió VLAN.
INTERNET
Xarxa de xarxes i descentralitzada i global. Un alt percentatge de xarxes VLAN és basen en internet. El protocol de comunicació per a que s’entenguin els ordenadors és el TCP/IP. TCP (transmissió control protocol) IP (internet protocol) El sistema més estès és el de hipertextos i hipermèdia 8links) i és el que conforma www. L’àcces a internet és pot fer a través d’una plataforma anomenada navegador. INTRANET: Xarxa LAN privada. Ethernet va dins de intra net. Ethernet és la tecnologia més extesa per establir la connexió d’intranet i suposa l’ús de cable. L’altra tecnologia dins dintre
net és el wifi i l’àcces també és pot fer amb navegador. EXTRANET:Consisteix a un accés d’intranet des de internet.
Quan pesa una imatge mèdica
Els hospitals solen tenir una xarxa interna LAN a més de formar part d’una xarxa VLAN mitjançant internet per a les connexions remotes. El volum d’informació és molt elevat (terabites) i requereix connexions eficaces. Les velocitats varien entre un megabit per segon a un gigabit.
BIT
Unitat bàsica d’informàtica que correspon als estats oberts o tancats d’un circuit elèctric i
BYTE
És unitat mínima d’emmagatzematge en informàtica.
Fluxe d’informació HIS-RIS-PACS
El RIS proporciona al PACS informació completa sobre les cites planificades. A l’hora, la informació del RIS, forma part d’un nivell superior d’informació sobre un pacient apartat per sistema HIS. Una vegada conclòs l’estudi, el PACS (és el que té les imatges) notifica al RIS (serveis de radiologia) que el estudi s’ha realitzat i les imatges estàn disponibles per a que el radiòleg emeti un informe en la plataforma RIS. Un cop fet el informe, el RIS envia una còpia de lo escrit el radiòleg al PACS pel seu emmagatzematge.
TELEMEDICINA
Teleconsulta: una segona opinió mèdica a distància. Telepresència: un pacient que rep el metge a distància. Telemonitorització: fer un seguiment dels paràmetres fisiològics a distància. Teleassistència: persona que sol·licita assistència o servei mèdic des de casa. Telecirurgia: control d ela intervenció d’una cirurgia a distància. Terradiologia: ús per visualitzar imatges a distància o servei radiològic a distància.
ESTANDARITZACIÓ
La informació processada en un entorn hospitalari s’ha de gestionar eficientment per donar un servei de qualitat amb aquest objectiu s’organitzen els recursos informàtics del centre sanitàri.
HIS
Hospital information System: sistema informàtic que permet la gestió integral del hospital.
RIS
Radiology information System: sistema informàtic del servei de radiologia. Inclou la planificació i gestió del servei, facturació, qualitat etc.
PACS
Pictura archiving and communication System: és el sistema per a ala gestió de els imatges mèdiques. Les possibilitats del magatzem de les imatges gestionades pel PACS inclou una xarxa SAN, connectada amb una fibra òptica fins a 10km amb àcces a dispositius (discos durs dels ordenadors del SAN o per fer còpies de llarg ples s’utilitzarien cintes magnètiques però l’accès és molt lent. També hi ha la tendència actual de emmagatzemar en servidors en internet (núvol).
INTEGRACIÓ
HIS-RIS-PACS
La comunicació entre els diferents sistemes informàtics és realitza mitjançant protocols estàndar i el més habituals són: HL-7 conjunt de nomes que regeixen l’intercanvi electrònic d’informació clínica i DICOM què és una protocol per l’intercanvi de proves mediques com fitxer que acabent en ... .dcm