Sistemes Agraris: Tradicional, Comercial i Revolució Verda
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,97 KB
7. Agricultura i alimentació: Els sistemes agraris
Dos tipus de sistemes de producció agrícola
1. Agricultura tradicional (en viuen 3000 milions de persones)
- Agricultura itinerant: poca densitat de població. Uns 200-300 milions de persones viuen en àrees on es practica aquesta agricultura.
- Agricultura intensiva de subsistència: en viuen 2500 milions de persones. Suporta grans densitats de població. Diverses collites l'any.
- Ramaderia nòmada: 15-20 milions. Terres àrides.
2. Agricultura comercial
- Integració sistema agroindustrial.
- Vocació de producció massiva.
L'agricultura al Tercer Món:
1. Agricultura tradicional/subsistència
- Autoconsum
- Altres sistemes agraris tradicionals
2. Agricultura comercial
- Agricultura de plantació
- Explotacions de ramaderia extensiva
Agricultura itinerant, agricultura amb guaret, agricultura intensiva de regadiu
- Vinculada a les civilitzacions antigues
- Grans densitats de població (fins 2000 hab/km2)
- En sòls fèrtils
- Elevats rendiments
Agricultura de plantació (comercial)
- Característica de regions tropicals i subtropicals
- Mostra de la introducció de capital internacional
- Salarització
- Origen colonial
- Diversitat de productes: industrials i alimentació
Els Grans Sistemes Agraris del Món:
1. L'agricultura europea
- Sistemes agraris intensius
- Especialització productiva creixent
- Agricultura de l'Europa Central i del Nord
- Alta productivitat
- Importància ramaderia bovina
- Gran fertilitat de les planes atlàntiques
- Explotacions mitjanes
2. Agricultura americana:
- Colonització agrícola recent.
- Règim extensiu d'explotació.
- Explotacions de gran mida.
- Elevat grau de mecanització.
7.2. La Revolució Verda i la PAC:
Objectiu: Increment de la producció agrícola
Com:
- Mobilització massiva de recursos tecnològics
- Introducció de Varietats d'Alt Rendiment (VAR). Espècies Híbrides
- Pesticides
- Fertilitzants
- Regadiu
Origen:
- 1950s. Mèxic; blat: resposta elevada als fertilitzants, període vegetatiu curt, més resistència a les malalties; ubiqüitat
- 1960s. Índia, blat. De 1200 kg/Ha a 4450 kg/Ha.
- 1966. Filipines. Arròs internacional número 8: arròs miracle - Mobilització massiva de recursos tecnològics.
Problemes socials i ambientals generats per la Revolució Verda:
- A) Elevat consum energètic (transport, producció i ús de fertilitzants i fitosanitaris)
- B) Dependència del petroli i dels preus del petroli (fertilitzants i fitosanitaris)
- C) Degradació dels sòls a mitjà/llarg termini degut a la sobreexplotació.
- D) Contaminació de l'aigua i els sòls per aplicació de fitosanitaris i fertilitzants químics
- E) Pèrdua biodiversitat. Uniformització genètica (“erosió genètica”)
- F) Toxicitat productes fitosanitaris (agricultors i consumidors)
- G) Creixent vulnerabilitat de les noves llavors a malalties i plagues
- H) Elevat consum d'aigua
- a) Esgotament d'aqüífers. Salinització
- b) Creixent competència per l'ús de l'aigua per a diferents activitats
- I) Desaparició de conreus adaptats a les condicions climàtiques i els sòls
- J) Expulsió dels petits camperols i increment de les diferències socials
La política agrària comuna de la Unió Europea (PAC):
Objectius
- Autoabastiment
- Protecció agricultors
- Increment productivitat
- Estabilitzar mercats
- Assegurar preus raonables (baixos) als consumidors
Èxits:
- Autoabastiment i protecció pagesia.
Problemes:
- Excedents agraris. Preus de garantia.
- Subvencions per unitat de producte -> Reforma - Agenda 2000
Reforma - Agenda 2000
- Disminuir subvencions indirectes, eliminar preus de garantia
- Augmentar subvencions directes a l'agricultor.
- Disminuir la productivitat
- Retirar terres de l'explotació agrària. Reforestació
- Potenciar diversificació ingressos. Turisme rural
El sistema alimentari:
Fam: esdeveniment conjuntural
Desnutrició: esdeveniment estructural. La societat (a part d'individus d'ella) rep una ració calòrica insuficient a causa d'un determinat sistema econòmic, polític i social.
Malnutrició: Menjar de forma desequilibrada i amb fortes mancances proteíniques i vitamíniques
Producció agrària ->
- Alimentació humana
- Alimentació animal
- Agrocombustibles:
- Producció agrària com a font energètica.
- Promogut per la crisi energètica (escassetat i contaminació)
- Segueix el model de producció agroindustrial
- Rendiment energètic baix
- Necessitat de grans insums energètics (Pel conreu, Pel transport, Per l'eliminació de zones forestals)
Les grans superfícies comercials a l'Estat espanyol: Supermercats
- El primer de l'Estat espanyol sorgeix el 1957 i té un caràcter públic i el 1959 és el primer de privat (Caprabo)
- Actualment, entre el 68 i el 80 % del cistell de la compra es fa a supermercats, hipermercats o bé en cadenes de descompte
- Plenament integrades en l'agroindústria.
El mercat d'aliments a l'estat espanyol:
• Quota de mercat de les principals cadenes de supermercats. Estat espanyol, 2012
- Mercadona 23,8%
- Carrefour 11,8%
- Eroski 9,1%
- Dia 6 %
- Alcampo 5,9% (integra Sabeco)
- El Corte Inglés 4,3%.
Conseqüències del model agroalimentari:
- Allunyament entre productor i consumidor
- Reestructuració profunda de tot el procés, començant per les explotacions agràries: menys explotacions, més grans i més capitalitzades.
- Augment de la presència de les grans transnacionals
- Pèrdua d'independència del productor: patents, inputs, etc.
- Pèrdua de biodiversitat
- Cada vegada més, el producte original entès com a matèria primera
- Especulació financera amb el menjar
- Pèrdua de sobirania alimentària dels diferents països
- Pèrdua de patrimoni cultural.
-> Acaparament de terres:
- Fons d'inversió i complexos agroindustrials: forma de beneficis
- Governs, fons sobirans i empreses paraestatals: assegura l'abastiment d'aliments a la seva població.
Sorgiment d'alternatives: De l'agricultura productivista a l'agricultura post-productivista:
(Quantitat, benefici econòmic) -> (qualitat, conservació ambiental, cura del paisatge, sobirania alimentaria.)
Agricultura ecològica:
- Pràctica agrària que no utilitza productes químics de síntesi en la seva producció
- Etiqueta paraigües sota la que s'hi troben diferents pràctiques agràries
- No té perquè garantir el respecte al medi social.
Agroecologia
- Pràctica agrària realitzada sota els principis ecològics
- Subratllar els vincles entre ecologia, cultura, societat i economia
- Integra els coneixements científics amb els coneixements locals
- Vetlla per la qualitat de vida i l'equitat social de les comunitats locals.
Territoris vius VS ruralitat museificada (Abandonament de les activitats “tradicionals” dels espais rurals per passar a ser un escenari pels residents de la ciutat. No està exempt de conflictes entre vells usos i nous residents)
Sobirania alimentària
- Concepte fet públic el 1996 a la Cimera Mundial de l'Alimentació de la FAO a Roma i proposat per Via Campesina
- Dret dels pobles a definir la seva política agrària i alimentària a partir de les necessitats de la població i del medi ambient.
- Els intercanvis comercials i les importacions no han de ser la prioritat. No es pot dependre només dels productes importats.
La creació de nous espais de producció i consum:
1. Cooperatives de consum
- Diverses fòrmules. Només consumidors/es o aquests/es i productors/es
- Contacte i relació de confiança entre qui consumeix i qui produeix.
- Moviment de transformació social.
- Creació d'un model alternatiu en la producció agrària i en els circuits comercials de l'alimentació.
2. Horts urbans:
- Existeixen des del s.XIX
- En l'acceptació actual, sorgeix el 1973 a Manhattan
- Aprofitament de solars en desús en el medi urbà
- Un pas cap a les transitions towns
- Diverses motivacions per crear-los i diferents fòrmules de funcionament.
3. Slow Movement (el buen vivir o la dolce vitta)
- Molt relacionat amb el Slow Food. Sorgit de la resistència de la instal·lació d'un McDonalds a la Piazza di Spagna de Roma
- Vulgarització del menjar.
- Lentitud en el menjar: en la cocció, en la producció, en el pas del temps, en la velocitat del transport…
- Diferents vessants del moviment slow: menjar, viatjar, recerca, treball…