Sistemes Agraris: Tradicional, Comercial i Revolució Verda

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,97 KB

7. Agricultura i alimentació: Els sistemes agraris

Dos tipus de sistemes de producció agrícola

1. Agricultura tradicional (en viuen 3000 milions de persones)

  • Agricultura itinerant: poca densitat de població. Uns 200-300 milions de persones viuen en àrees on es practica aquesta agricultura.
  • Agricultura intensiva de subsistència: en viuen 2500 milions de persones. Suporta grans densitats de població. Diverses collites l'any.
  • Ramaderia nòmada: 15-20 milions. Terres àrides.

2. Agricultura comercial

  • Integració sistema agroindustrial.
  • Vocació de producció massiva.

L'agricultura al Tercer Món:

1. Agricultura tradicional/subsistència

  • Autoconsum
  • Altres sistemes agraris tradicionals

2. Agricultura comercial

  • Agricultura de plantació
  • Explotacions de ramaderia extensiva

Agricultura itinerant, agricultura amb guaret, agricultura intensiva de regadiu

  • Vinculada a les civilitzacions antigues
  • Grans densitats de població (fins 2000 hab/km2)
  • En sòls fèrtils
  • Elevats rendiments

Agricultura de plantació (comercial)

  • Característica de regions tropicals i subtropicals
  • Mostra de la introducció de capital internacional
  • Salarització
  • Origen colonial
  • Diversitat de productes: industrials i alimentació

Els Grans Sistemes Agraris del Món:

1. L'agricultura europea

  • Sistemes agraris intensius
  • Especialització productiva creixent
  • Agricultura de l'Europa Central i del Nord
    • Alta productivitat
    • Importància ramaderia bovina
    • Gran fertilitat de les planes atlàntiques
    • Explotacions mitjanes

2. Agricultura americana:

  • Colonització agrícola recent.
  • Règim extensiu d'explotació.
  • Explotacions de gran mida.
  • Elevat grau de mecanització.

7.2. La Revolució Verda i la PAC:

Objectiu: Increment de la producció agrícola

Com:

  • Mobilització massiva de recursos tecnològics
  • Introducció de Varietats d'Alt Rendiment (VAR). Espècies Híbrides
  • Pesticides
  • Fertilitzants
  • Regadiu

Origen:

  • 1950s. Mèxic; blat: resposta elevada als fertilitzants, període vegetatiu curt, més resistència a les malalties; ubiqüitat
  • 1960s. Índia, blat. De 1200 kg/Ha a 4450 kg/Ha.
  • 1966. Filipines. Arròs internacional número 8: arròs miracle - Mobilització massiva de recursos tecnològics.

Problemes socials i ambientals generats per la Revolució Verda:

  • A) Elevat consum energètic (transport, producció i ús de fertilitzants i fitosanitaris)
  • B) Dependència del petroli i dels preus del petroli (fertilitzants i fitosanitaris)
  • C) Degradació dels sòls a mitjà/llarg termini degut a la sobreexplotació.
  • D) Contaminació de l'aigua i els sòls per aplicació de fitosanitaris i fertilitzants químics
  • E) Pèrdua biodiversitat. Uniformització genètica (“erosió genètica”)
  • F) Toxicitat productes fitosanitaris (agricultors i consumidors)
  • G) Creixent vulnerabilitat de les noves llavors a malalties i plagues
  • H) Elevat consum d'aigua
    • a) Esgotament d'aqüífers. Salinització
    • b) Creixent competència per l'ús de l'aigua per a diferents activitats
  • I) Desaparició de conreus adaptats a les condicions climàtiques i els sòls
  • J) Expulsió dels petits camperols i increment de les diferències socials

La política agrària comuna de la Unió Europea (PAC):

Objectius

  • Autoabastiment
  • Protecció agricultors
  • Increment productivitat
  • Estabilitzar mercats
  • Assegurar preus raonables (baixos) als consumidors

Èxits:

  • Autoabastiment i protecció pagesia.

Problemes:

  • Excedents agraris. Preus de garantia.
  • Subvencions per unitat de producte -> Reforma - Agenda 2000

Reforma - Agenda 2000

  • Disminuir subvencions indirectes, eliminar preus de garantia
  • Augmentar subvencions directes a l'agricultor.
  • Disminuir la productivitat
  • Retirar terres de l'explotació agrària. Reforestació
  • Potenciar diversificació ingressos. Turisme rural

El sistema alimentari:

Fam: esdeveniment conjuntural

Desnutrició: esdeveniment estructural. La societat (a part d'individus d'ella) rep una ració calòrica insuficient a causa d'un determinat sistema econòmic, polític i social.

Malnutrició: Menjar de forma desequilibrada i amb fortes mancances proteíniques i vitamíniques

Producció agrària ->

  • Alimentació humana
  • Alimentació animal
  • Agrocombustibles:
    • Producció agrària com a font energètica.
    • Promogut per la crisi energètica (escassetat i contaminació)
    • Segueix el model de producció agroindustrial
    • Rendiment energètic baix
    • Necessitat de grans insums energètics (Pel conreu, Pel transport, Per l'eliminació de zones forestals)

Les grans superfícies comercials a l'Estat espanyol: Supermercats

  • El primer de l'Estat espanyol sorgeix el 1957 i té un caràcter públic i el 1959 és el primer de privat (Caprabo)
  • Actualment, entre el 68 i el 80 % del cistell de la compra es fa a supermercats, hipermercats o bé en cadenes de descompte
  • Plenament integrades en l'agroindústria.

El mercat d'aliments a l'estat espanyol:

• Quota de mercat de les principals cadenes de supermercats. Estat espanyol, 2012

  • Mercadona 23,8%
  • Carrefour 11,8%
  • Eroski 9,1%
  • Dia 6 %
  • Alcampo 5,9% (integra Sabeco)
  • El Corte Inglés 4,3%.

Conseqüències del model agroalimentari:

  • Allunyament entre productor i consumidor
  • Reestructuració profunda de tot el procés, començant per les explotacions agràries: menys explotacions, més grans i més capitalitzades.
  • Augment de la presència de les grans transnacionals
  • Pèrdua d'independència del productor: patents, inputs, etc.
  • Pèrdua de biodiversitat
  • Cada vegada més, el producte original entès com a matèria primera
  • Especulació financera amb el menjar
  • Pèrdua de sobirania alimentària dels diferents països
  • Pèrdua de patrimoni cultural.

-> Acaparament de terres:

  • Fons d'inversió i complexos agroindustrials: forma de beneficis
  • Governs, fons sobirans i empreses paraestatals: assegura l'abastiment d'aliments a la seva població.

Sorgiment d'alternatives: De l'agricultura productivista a l'agricultura post-productivista:

(Quantitat, benefici econòmic) -> (qualitat, conservació ambiental, cura del paisatge, sobirania alimentaria.)

Agricultura ecològica:

  • Pràctica agrària que no utilitza productes químics de síntesi en la seva producció
  • Etiqueta paraigües sota la que s'hi troben diferents pràctiques agràries
  • No té perquè garantir el respecte al medi social.

Agroecologia

  • Pràctica agrària realitzada sota els principis ecològics
  • Subratllar els vincles entre ecologia, cultura, societat i economia
  • Integra els coneixements científics amb els coneixements locals
  • Vetlla per la qualitat de vida i l'equitat social de les comunitats locals.

Territoris vius VS ruralitat museificada (Abandonament de les activitats “tradicionals” dels espais rurals per passar a ser un escenari pels residents de la ciutat. No està exempt de conflictes entre vells usos i nous residents)

Sobirania alimentària

  • Concepte fet públic el 1996 a la Cimera Mundial de l'Alimentació de la FAO a Roma i proposat per Via Campesina
  • Dret dels pobles a definir la seva política agrària i alimentària a partir de les necessitats de la població i del medi ambient.
  • Els intercanvis comercials i les importacions no han de ser la prioritat. No es pot dependre només dels productes importats.

La creació de nous espais de producció i consum:

1. Cooperatives de consum

  • Diverses fòrmules. Només consumidors/es o aquests/es i productors/es
  • Contacte i relació de confiança entre qui consumeix i qui produeix.
  • Moviment de transformació social.
  • Creació d'un model alternatiu en la producció agrària i en els circuits comercials de l'alimentació.

2. Horts urbans:

  • Existeixen des del s.XIX
  • En l'acceptació actual, sorgeix el 1973 a Manhattan
  • Aprofitament de solars en desús en el medi urbà
  • Un pas cap a les transitions towns
  • Diverses motivacions per crear-los i diferents fòrmules de funcionament.

3. Slow Movement (el buen vivir o la dolce vitta)

  • Molt relacionat amb el Slow Food. Sorgit de la resistència de la instal·lació d'un McDonalds a la Piazza di Spagna de Roma
  • Vulgarització del menjar.
  • Lentitud en el menjar: en la cocció, en la producció, en el pas del temps, en la velocitat del transport…
  • Diferents vessants del moviment slow: menjar, viatjar, recerca, treball…

Entradas relacionadas: