El sistema solar i l'univers
Enviado por Chuletator online y clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB
El Sol: Estel de color groc, es troba gairebé a la meitat de la seva vida. Les tres quartes parts del sol són H i la resta és He. La seva massa representa el 99,8% del sistema solar i exerceix una important atracció gravitatòria.
Mercuri
Planeta més petit, la primera exploració va ser feta el 1974 i va mostrar nombrosos cràters produïts per impactes de meteorits.
Venus
L'estudi d'aquest planeta va començar el 1960. Té una estructura similar a la Terra i és volcànicament actiu. La seva atmosfera és de CO2 i produeix un efecte hivernacle.
La Terra
Tercer planeta més proper al Sol, està a la zona òptima d'habitabilitat, la qual permet que hi hagi aigua líquida a la seva superfície i a la capa d'aire que constitueix l'atmosfera. També manté una temperatura mitjana.
Mart
Planeta més estudiat. S'ha estudiat l'atmosfera i s'hi han detectat metà, activitat volcànica i una gran quantitat de cràters d'impacte.
Júpiter
El més gran del sistema solar. És un planeta gasós format per He i H. Destaca la gran taca vermella, que és una enorme tempesta. Té 67 satèl·lits.
Saturn
És gasós i presenta un sistema de bandes similars a Júpiter. Està envoltat per anells formats per glaç, pols i fragments rocosos.
Urà
És gasós i està compost per amoníac i metà. Té 27 satèl·lits. Té un color blau verdós perquè el metà de la seva atmosfera absorbeix la llum vermella i reflecteix els tons blaus i verds.
Neptú
Molt similar a Urà. Té una atmosfera d'hidrogen, heli, vapor d'aigua i metà, per això és blau. A la seva atmosfera, la temperatura és inferior als -200º i s'hi produeixen huracans gegants.
Galàxies
Tenen forma d'el·lipsòide aplanat amb una zona més ampla al nucli. Es mouen a l'espai. Es formen pel col·lapse de núvols de gas a causa de la gravetat.
Cúmuls
Agrupacions de galàxies.
Nebuloses
Constituïdes per gasos, principalment H i He, i pols còsmica. A les nebuloses es formen els estels.
Cúmuls estel·lars
Agrupacions d'estels que es mantenen units per atracció gravitatòria.
Forats negres
Singularitat envoltada d'una superfície tancada anomenada horitzó de successos. S'originen quan col·lapsen estels supergegants vermells.
Estels
Són cossos esfèrics que generen energia perquè al seu interior es produeixen reaccions termonuclears de fusió.
Satèl·lits
Cossos menors que giren al voltant dels planetes.
Asteroides
Cossos rocosos, especialment es troben al cinturó d'asteroides.
Cometes
Cossos celestes l'òrbita dels quals és molt excèntrica.
Meteorits
Tenen grans dimensions i, en caure i xocar contra la Terra, produeixen cràters d'impacte.