Sistema Operatiu: Funcions, Fitxers i Seguretat

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,4 KB

Funcions bàsiques del sistema operatiu

Sistemes operatius: programari encarregat de gestionar de forma eficaç els recursos de maquinari i que comença a executar-se quan posem l'ordinador en funcionament.

Kernel: component central o nucli del Sistema Operatiu (S.O.).

Funcions Bàsiques

  • Gestió de processos: s'encarrega de gestionar els recursos utilitzats per a cada procés: temps d'utilització de la CPU, la quantitat de memòria, els diferents fitxers que necessita...
  • Gestió de la memòria: s'encarrega d'assignar la memòria existent entre els diferents processos i dispositius d'entrada i sortida connectats.
  • Suport al sistema d'arxius: el sistema operatiu proporciona un sistema d'arxius que ens permet crear i eliminar fitxers i directoris, duu a terme funcions per manipular-los, establir una correspondència entre arxius i directoris i fer còpies de seguretat.
  • Sistema de comunicacions: controla l'enviament i la recepció d'informació a través de dispositius d'entrada i sortida de xarxa i de protocols de comunicacions comuns.
  • Sistemes de seguretat: controlen que els recursos utilitzats per un procés no siguin modificats de forma accidental per un altre i també creen mecanismes de protecció per evitar l'accés no autoritzat a recursos o serveis per part d'un usuari concret.
  • Intèrpret d'ordres: permet a l'usuari comunicar-se amb el sistema operatiu a través d'ordres o comandaments.
  • Sistema d'entrada/sortida (E/S): el sistema operatiu ha de gestionar l'ús dels diferents elements perifèrics a través de les peticions d'ús o interrupcions generades pels dispositius i els seus controladors.

Estructuració de la informació. Fitxers.

A causa de la gran quantitat d'informació que emmagatzemem a les nostres unitats de disc, necessitem organitzar els fitxers i administrar-los acuradament per evitar pèrdues de dades. Els mètodes més senzills per millorar l'organització de la informació són:

  1. Creació de particions: El més habitual és crear una partició per al sistema operatiu i una altra per a les dades, així si es canvia el sistema operatiu només s'ha de formatar la partició del sistema.
  2. Creació d'una estructura de carpetes: Una estructura en arbre és un mètode eficaç per administrar els fitxers, agrupant-los per temes o tipus de fitxers.
  3. Nomenclatura correcta: Les carpetes i els fitxers han de tenir noms tan entenedors com sigui possible respecte al contingut.
  4. Creació d'accessos directes: Habitualment treballem amb un nombre reduït de fitxers, així és molt pràctic crear a l'escriptori accessos directes a les carpetes de treball.

La seguretat de la informació

Sempre hi ha el risc de perdre informació per una eliminació accidental, un problema amb el programari, un virus informàtic, etc. Una solució senzilla i eficaç és fer còpies de seguretat (duplicar els fitxers que volem guardar i desar-los a una altra unitat d'emmagatzematge). Per fer-ho, dissenyarem un pla de seguretat que inclogui:

  • En quin suport farem la còpia.
  • Quins fitxers copiarem.
  • La freqüència de la còpia.

Entradas relacionadas: