Sistema Límbic, Hemisferis Cerebrals i Aprenentatge

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,81 KB

Sistema Límbic

El lòbul o sistema límbic és l'estructura més primitiva filogenèticament. No és pròpiament escorça, sinó unes estructures situades a la part més interior de l'encèfal.

El sistema límbic és clau en el processament de les emocions. Algunes estructures subcorticals importants són l'amígdala, l'hipotàlem, el tàlem i els ganglis basals.

Els Hemisferis Cerebrals

L'hemisferi esquerre processa la informació de forma analítica i seqüencial. Analitza, abstreu, compta, mesura el temps, planeja procediments pas a pas. Pensa en paraules i en nombres, és a dir, conté la capacitat per a les matemàtiques i per llegir i escriure. Aprèn des del detall i elabora regles.

L'hemisferi dret té una percepció més global i menys analítica. Processa la informació de manera holística. És més intuïtiu que lògic, pensa en imatges, símbols i sentiments. Té la capacitat imaginativa i possibilita la capacitat d'apreciar l'art i la música.

Certes activitats nervioses són realitzades de forma predominant per un dels dos hemisferis cerebrals, això s'anomena dominància cerebral. La destresa manual, el llenguatge i la parla estan controlats per l'hemisferi dominant (en el 90% de la població és l'esquerre). D'altra banda, la percepció espacial, el reconeixement de les cares i la música, pel no dominant. Durant la primera infància pot no haver-hi una dominància clara; només després dels 10 anys la dominància queda establerta.

Els Principis d'Aprenentatge del Cervell

Caine i Caine (1997) elaboren uns principis bàsics de funcionament cerebral configurats a nivell evolutiu i que ens ajuden a dissenyar òptimament el procés educatiu. Són els següents:

  • Principi 1. El cervell és un complex sistema adaptatiu

    Pot ser una de les característiques més poderoses del cervell: la seva capacitat per funcionar simultàniament a molts nivells. Pensaments, emocions, imaginació, predisposicions i fisiologia operen de forma interactiva.

  • Principi 2. El cervell és un cervell social

    Durant els primers anys de vida, els cervells estan en un estat molt flexible, impressionable i receptiu. Comencem a ser configurats a mesura que els nostres cervells interactuen amb l'entorn físic i social. Per tant, l'aprenentatge està profundament influït per la naturalesa de les relacions socials.

  • Principi 3. La recerca de significat és innata

    En general, la recerca de significat es refereix a tenir un sentit comprensiu de les nostres experiències. Aquest sentit comprensiu abasta des de les accions més simples fins a la recerca de la transcendència. El cervell es resisteix al fet que se li imposin coses sense significat. Segons Restak, una tasca fonamental del cervell és fer representacions internes de la realitat. La capacitat de fer teories i hipòtesis sobre el funcionament del món és una necessitat de primer ordre.

  • Principi 4. La recerca de significat es du a terme a través de "pautes"

    La comprensió dels fets necessita pautes organitzades per construir un model de la realitat, com són les categoritzacions o altres estratègies per organitzar la informació. Una educació efectiva ha de donar als alumnes les eines intel·lectuals necessàries per dur a terme aquest sentit comprensiu de la realitat (Aprendre a aprendre).

  • Principi 5. Les emocions són crítiques per adquirir aquest sentit comprensiu

    El que aprenem està influït i organitzat per les emocions. Les emocions i el pensament estan interrelacionats i no poden separar-se. Per tant, un clima emocional apropiat és indispensable per a una sana educació integral.

  • Principi 6. Cada cervell percep simultàniament els detalls i el conjunt

    Els dos hemisferis interactuen: el cervell desglossa la informació en parts i elabora un sentit de totalitat. Una educació integral ha de potenciar el pensament inductiu i el pensament deductiu.

  • Principi 7. L'aprenentatge implica processos conscients i inconscients

    Si traiem els processos inconscients per escrutar-los, podem incidir-hi intel·lectualment. Així, hem de dissenyar apropiadament el context d'aprenentatge, incorporant la reflexió i les activitats metacognitives. L'ensenyament és, en gran mesura, ajudar a fer visible l'invisible.

  • Principi 8. Tenim diferents maneres d'organitzar la memòria

    La memòria té una naturalesa pròpia que vol ser respectada. Podem tenir diferents formes de memoritzar segons si la informació és rellevant o irrellevant, si tenim exigències temporals, si influeixen les emocions o els prejudicis.

  • Principi 9. L'aprenentatge augmenta amb el desafiament i s'inhibeix amb l'amenaça

    El cervell aprèn de manera òptima quan és desafiat per un entorn que l'estimula a assumir riscos. No obstant això, s'inhibeix quan percep una amenaça, i es posen en funcionament processos psicològics incompatibles amb l'aprenentatge. Hem de crear a l'aula una atmosfera d'alerta relaxada.

  • Principi 10. Cada cervell està organitzat de manera única

    Tot i tenir la mateixa base biològica, cada cervell és únic. Aquestes diferències són una conseqüència de la nostra herència genètica i també de les experiències viscudes. Aquestes diferències s'expressen en termes d'estils d'aprenentatge, habilitats o fins i tot en diferents intel·ligències (Teoria de les Intel·ligències Múltiples de Gardner).

Entradas relacionadas: