El sistema financer i els diners: una visió completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,3 KB

El sistema financer

El sistema financer és el conjunt d'institucions, mercats, productes i entitats financeres que fan d'intermediaris entre estalviadors i inversors, canalitzant l'estalvi cap a la inversió. Les institucions creen productes i fan d'intermediaris entre estalviadors i inversors. L'interès és el rendiment que s'obté al prestar diners o dipositar-los als bancs, o el cost que s'ha de pagar quan es rep diners o préstecs a banda de la quantitat prestada. Els productes més freqüents són llibretes d'estalvi, obligacions, préstecs, accions, entre d'altres. Finalment, els mercats són els llocs físics o virtuals on estalviadors, inversors i institucions financeres es troben per tal de intercanviar productes i adequar els productes d'estalvi i d'inversió a les necessitats de cada agent econòmic.

Els diners

Els diners són el producte financer més líquid, és a dir, és aquell instrument que es pot convertir directament en béns i serveis al mercat de béns reals. Història dels diners: Les fases de la història dels diners són: Bescanvi, Diner mercaderia, Monedes metàl·liques, Bitllets bancaris. A l'actualitat, l'oferta de diners està composada pels diners existents a disposició del públic i el que existeix als dipòsits en les institucions financeres.

Funcions dels diners

Les quatre funcions bàsiques dels diners són: Instrument de canvi, Mitjà de pagament, Mesura de valor, Reserva de valors.

Sistema financer espanyol

Objectius bàsics: Captar recursos financers, Satisfer les necessitats financeres dels inversors. Les funcions del mercat financer són: Posar en contacte als estalviadors amb els inversors, Fixar els preus dels actius o productes financers, Facilitar la venda de productes financers quan aquells que els posseeixen necessiten fer-los líquids, Reduir els costos de posar d'acord els estalviadors i inversors.

Classes de mercats

Mercats primaris: Són els mercats en els quals es creen i es venen productes financers per captar recursos dels estalviadors. Mercats secundaris: És aquell mercat en el qual s'intercanvien actius o productes financers ja creats amb anterioritat al mercat primari.

Entitats amb funcions de control

Són entitats la funció de les quals és vetllar pel bon funcionament i la transparència dels mercats financers i d'aquelles entitats que en participen. Banc Central Europeu / Banc d'Espanya, Govern, Ministeri d'Economia i Hisenda.

Comunitats Autònomes

Actuen com a reguladors i controladors de caixes d'estalvi dins de la seva zona d'influència. Comissió Nacional del Mercat de Valors, Direcció General d'Assegurances.

Entitats financeres bancàries

Són les institucions més importants del sistema financer espanyol i relacionen a demandants de crèdit amb estalviadors oferint diferents productes que s'adaptin a cada necessitat. Banca privada, Caixes d'estalvi, Cooperatives de crèdit.

Entitats financeres d'intermediació bancària

Institucions i agències d'inversió col·lectiva, Agències de valors.

Asseguradores

Són el conjunt d'empreses que a canvi d'una prima per part de l'assegurat es comprometen a entregar una indemnització en cas que succeís un sinistre.

Entitats de finançament no bancàries

Leasing, Factoring.

Caixes d'estalvi

Institucions financeres sense ànim de lucre, d'interès públic però de naturalesa privada i amb caràcter benèfic social.

Banca privada

Constituïda per totes aquelles institucions que amb ànim de lucre es dediquen al negoci bancari sota la forma de SA.

Operacions financeres

Bé econòmic és aquell que pot tenir una valoració o equivalència en diners ja que és relativament escàs. Operació financera és aquella que realitzen les institucions financeres als mercats financers, intercanviant disponibilitats en diferents moments del temps. Elements de l'operació financera: Origen de l'operació, Final de l'operació, Durada, Creditor, Deutor, Prestació i Contraprestació. Equilibri de l'operació financera: La llei financera pot ser de règim d'interès simple o compost. Classificació de les operacions financeres segons la certesa de la quantia i el venciment, segons la durada de l'operació, segons els components de l'operació.

Entradas relacionadas: