El Sistema Excretor i l'Aparell Urinari: Funcionament i Parts
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,52 KB
El sistema excretor
És el conjunt d'òrgans i aparells que intervenen en l'eliminació dels productes de rebuig obtinguts a les cèl·lules després d'una activitat metabòlica.
Principals productes de rebuig
- Diòxid de carboni: S'origina en les reaccions metabòliques cel·lulars.
- Urea i àcid úric: Procedeixen de la destrucció de les proteïnes i dels àcids nucleics.
- Substàncies tòxiques ingerides: Com l'alcohol, les drogues, etc.
L'aparell excretor contribueix al manteniment de les constants vitals de l'organisme i participa en l'homeòstasi de l'organisme.
Òrgans que intervenen en l'excreció
Fetge, aparell respiratori, glàndules sudorípares i aparell urinari.
L'aparell urinari
Està constituït per dos tipus d'estructures: els ronyons i les vies urinàries (els urèters, la bufeta urinària i la uretra).
Els ronyons
Són dos òrgans amb forma de fesols situats a la part posterior de l'abdomen. Consta d'una part externa, l'escorça renal, una altra interna, la medul·la renal, i una cavitat, la pelvis renal, que arreplega l'orina.
Els nefrons
Els nefrons són petits tubs tancats per un extrem i envoltats d'un capil·lar sanguini. S'encarreguen de filtrar la sang i formar l'orina, i així regulen el contingut en aigua i sals de la sang. Cada ronyó té més d'un milió de nefrons.
Parts d'un nefró
- Càpsula de Bowman
- Túbul contort
- Nansa de Henle
Els nefrons acaben en uns conductes que desemboquen a la pelvis renal. Els ronyons duen a terme altres funcions fisiològiques: intervenen de manera activa en la regulació del medi intern i segreguen substàncies que estimulen la producció de glòbuls rojos o que regulen la pressió arterial.
Les vies urinàries
Són els conductes de sortida de l'orina i connecten els ronyons amb l'exterior. Són els urèters, la bufeta urinària i la uretra.
Urèters
Són dos tubs estrets d'uns 28 cm de longitud que parteixen cada un d'un ronyó i desemboquen a la bufeta urinària. Aquesta és una bossa elàstica on s'acumula l'orina abans de ser expulsada a l'exterior. Pot emmagatzemar entre 200 i 450 ml d'orina.
Uretra
És el conducte de sortida cap a l'exterior. En els homes s'uneix amb l'aparell reproductor i en les dones és independent.
La formació de l'orina
La funció dels ronyons és formar, als nefrons, l'orina que serà expulsada a l'exterior.
L'orina és un líquid, obtingut a partir de la sang, que es compon d'aigua, sals minerals en proporció variable i diversos productes d'excreció com la urea i l'àcid úric.
Etapes de la formació de l'orina
El procés de formació de l'orina té dues etapes principals:
Filtració glomerular
És el pas de certes substàncies des de la sang continguda al glomèrul de Malpighi cap a l'interior de la càpsula de Bowman.
Reabsorció tubular
En el recorregut pel túbul del nefró, una gran part de les substàncies filtrades són reabsorbides, és a dir, retornen a la sang dels capil·lars. Entre aquestes substàncies hi ha els nutrients essencials, gran part de l'aigua i les sals minerals necessàries. De cada 125 ml de líquid filtrat, només es produeix aproximadament 1 ml d'orina final.