El Sistema Digestiu Humà: Procés, Òrgans i Funcions Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,71 KB
El Sistema Digestiu Humà: Procés i Components
Parts del Tub Digestiu i Glàndules Annexes
Parts del Tub Digestiu
- Boca
- Faringe
- Esòfag
- Estómac
- Budell prim
- Budell gruixut
Glàndules Digestives Annexes
- Glàndules salivals
- Fetge
- Pàncrees
El Recorregut de l'Aliment i la Digestió
Pas de l'Aliment pel Tub Digestiu
El recorregut de l'aliment és: Boca, Faringe, Esòfag, Estómac, Budell prim i Budell gruixut.
Glàndules que Aboquen Contingut al Duodè
El Fetge i el Pàncrees aboquen el seu contingut al duodè.
Funció de la Boca
La boca té una funció dual:
- Ingestió d'aliments: És el punt d'entrada.
- Digestió mecànica: Es masteguen els aliments mitjançant el moviment de la mandíbula, les dents i la llengua.
- Digestió química: Es produeix per l'ensalivació. L'acció de la saliva, que conté l'amilasa (un enzim que comença la digestió del midó).
Formació del Bol Alimentari
El bol alimentari es forma a la boca per l'acció de la masticació i la insalivació.
L'Esòfag: Conducció del Bol Alimentari
L'esòfag condueix el bol alimentari mitjançant moviments peristàltics des de la faringe fins a l'estómac. Està situat entre la faringe i l'estómac, a la part superior de l'abdomen, travessant el diafragma.
L'Estómac: Digestió Gàstrica
Parts de l'Estómac
- Càrdies
- Fundus
- Cos
- Antre
- Pílor
Plecs Gàstrics i la seva Funció
La superfície interna de l'estómac presenta plecs gàstrics que multipliquen la superfície de contacte entre l'epiteli de l'estómac i el bol alimentari. Quan l'estómac s'omple, els plecs desapareixen; quan l'estómac està buit, tornen a aparèixer. A la superfície interna dels plecs hi ha un conjunt d'orificis on desemboquen cèl·lules de la paret de l'estómac que secreten suc gàstric.
Transformació del Bol en Quim
El bol alimentari arriba a l'estómac i és digerit mecànicament mitjançant moviments barrejadors de l'estómac, i digerit químicament per les glàndules de la paret de l'estómac que secreten substàncies (suc gàstric), transformant-se en quim.
Digestió Gàstrica
La digestió gàstrica consisteix en l'acció química dels sucs gàstrics i l'acció mecànica dels moviments peristàltics de l'estómac sobre el bol alimentari.
Comunicació del Tub Digestiu amb l'Intestí Prim
L'estómac es comunica amb el budell prim a través de l'esfínter pilòric. El budell prim es separa del budell gruixut per la vàlvula ileocecal.
El Budell Prim: Absorció de Nutrients
Parts del Budell Prim
- Duodè
- Jejú
- Ili
Sucs que Intervenen en la Digestió al Budell Prim
Els sucs que intervenen en la digestió al budell prim són:
- Suc pancreàtic (prové del pàncrees)
- Bilis (del fetge)
- Suc intestinal (de la paret del budell prim)
Sucs Secretats al Duodè
Al duodè es secreten el suc pancreàtic, la bilis i el suc intestinal de la paret del budell prim.
Funció del Budell Prim
La funció principal del budell prim és la digestió del quim i l'absorció de nutrients.
Conversió del Quim en Quil
El quim que surt de l'estómac es converteix en quil al budell prim per l'acció dels sucs intestinals, la bilis i els sucs pancreàtics.
La Mucosa Intestinal i l'Absorció
La mucosa intestinal aconsegueix multiplicar la superfície intestinal per augmentar la zona d'absorció de nutrients.
El Budell Gruixut: Formació i Excreció de la Femta
Parts del Budell Gruixut
- Cec
- Còlon (ascendent, transvers, descendent i sigmoide)
- Recte
Funció del Budell Gruixut
Les funcions del budell gruixut inclouen:
- Producció d'aigua i sals minerals.
- Fermentació de restes no absorbides per bacteris (obté vitamina K).
- Formació de gasos.
- Emmagatzematge i excreció de la femta.
Detalls del Procés Digestiu i Absorció
Com es Forma el Bol Alimentari?
El bol alimentari es forma per l'acció de la masticació i de la saliva.
El Suc Gàstric: Composició i Acció
El suc gàstric converteix el bol alimentari en quim. Conté moc que protegeix la mucosa gàstrica i inicia la digestió de proteïnes. La seva composició inclou:
- Moc: Protegeix la mucosa gàstrica.
- Àcid clorhídric: Actua sobre les proteïnes desfent-les perquè puguin actuar els enzims.
- Pepsina: Enzim que actua sobre les proteïnes, començant la seva digestió.
Actuació dels Enzims Digestius
- Saliva: Actua sobre els glúcids.
- Suc gàstric: Actua sobre les proteïnes.
- Suc pancreàtic: Actua sobre els glúcids, proteïnes i greixos.
Formació del Quim
El quim es forma a l'estómac quan el suc gàstric actua sobre el bol alimentari.
Formació del Quil
El quil es forma al budell prim quan el suc intestinal, la bilis i el suc pancreàtic actuen sobre el quim i s'absorbeixen els nutrients.
Formació de la Femta
La femta es forma al budell gruixut amb la fermentació de les restes no absorbides, l'acció de la flora intestinal i l'absorció d'aigua i sals minerals del quil.
Funció de la Bilis
La bilis emulsiona els greixos perquè puguin actuar els enzims que digereixen els greixos o lípids.
Inici de la Digestió dels Macronutrients
- Polisacàrids: Comença a la boca.
- Proteïnes: Comença a l'estómac.
- Lípids: Comença al budell prim (duodè).
Lípids: Necessitat d'Emulsionació Prèvia
Els lípids, prèviament a la digestió, necessiten ser emulsionats per la bilis.
Destí dels Nutrients Absorbits
- Monosacàrids (glucosa) i aminoàcids: Passen als vasos sanguinis i a la vena porta fins al fetge.
- Àcids grassos i glicerol (dels lípids digerits): Van als vasos limfàtics i entren al torrent sanguini per la vena subclàvia.
Vasos Sanguinis del Fetge
- Entren al fetge: Vena porta i artèria hepàtica.
- Surt del fetge: Vena hepàtica.