El Sistema Digestiu Humà: Procés, Òrgans i Funcions Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,71 KB

El Sistema Digestiu Humà: Procés i Components

Parts del Tub Digestiu i Glàndules Annexes

Parts del Tub Digestiu

  • Boca
  • Faringe
  • Esòfag
  • Estómac
  • Budell prim
  • Budell gruixut

Glàndules Digestives Annexes

  • Glàndules salivals
  • Fetge
  • Pàncrees

El Recorregut de l'Aliment i la Digestió

Pas de l'Aliment pel Tub Digestiu

El recorregut de l'aliment és: Boca, Faringe, Esòfag, Estómac, Budell prim i Budell gruixut.

Glàndules que Aboquen Contingut al Duodè

El Fetge i el Pàncrees aboquen el seu contingut al duodè.

Funció de la Boca

La boca té una funció dual:

  • Ingestió d'aliments: És el punt d'entrada.
  • Digestió mecànica: Es masteguen els aliments mitjançant el moviment de la mandíbula, les dents i la llengua.
  • Digestió química: Es produeix per l'ensalivació. L'acció de la saliva, que conté l'amilasa (un enzim que comença la digestió del midó).

Formació del Bol Alimentari

El bol alimentari es forma a la boca per l'acció de la masticació i la insalivació.

L'Esòfag: Conducció del Bol Alimentari

L'esòfag condueix el bol alimentari mitjançant moviments peristàltics des de la faringe fins a l'estómac. Està situat entre la faringe i l'estómac, a la part superior de l'abdomen, travessant el diafragma.

L'Estómac: Digestió Gàstrica

Parts de l'Estómac
  • Càrdies
  • Fundus
  • Cos
  • Antre
  • Pílor
Plecs Gàstrics i la seva Funció

La superfície interna de l'estómac presenta plecs gàstrics que multipliquen la superfície de contacte entre l'epiteli de l'estómac i el bol alimentari. Quan l'estómac s'omple, els plecs desapareixen; quan l'estómac està buit, tornen a aparèixer. A la superfície interna dels plecs hi ha un conjunt d'orificis on desemboquen cèl·lules de la paret de l'estómac que secreten suc gàstric.

Transformació del Bol en Quim

El bol alimentari arriba a l'estómac i és digerit mecànicament mitjançant moviments barrejadors de l'estómac, i digerit químicament per les glàndules de la paret de l'estómac que secreten substàncies (suc gàstric), transformant-se en quim.

Digestió Gàstrica

La digestió gàstrica consisteix en l'acció química dels sucs gàstrics i l'acció mecànica dels moviments peristàltics de l'estómac sobre el bol alimentari.

Comunicació del Tub Digestiu amb l'Intestí Prim

L'estómac es comunica amb el budell prim a través de l'esfínter pilòric. El budell prim es separa del budell gruixut per la vàlvula ileocecal.

El Budell Prim: Absorció de Nutrients

Parts del Budell Prim
  • Duodè
  • Jejú
  • Ili
Sucs que Intervenen en la Digestió al Budell Prim

Els sucs que intervenen en la digestió al budell prim són:

  • Suc pancreàtic (prové del pàncrees)
  • Bilis (del fetge)
  • Suc intestinal (de la paret del budell prim)
Sucs Secretats al Duodè

Al duodè es secreten el suc pancreàtic, la bilis i el suc intestinal de la paret del budell prim.

Funció del Budell Prim

La funció principal del budell prim és la digestió del quim i l'absorció de nutrients.

Conversió del Quim en Quil

El quim que surt de l'estómac es converteix en quil al budell prim per l'acció dels sucs intestinals, la bilis i els sucs pancreàtics.

La Mucosa Intestinal i l'Absorció

La mucosa intestinal aconsegueix multiplicar la superfície intestinal per augmentar la zona d'absorció de nutrients.

El Budell Gruixut: Formació i Excreció de la Femta

Parts del Budell Gruixut
  • Cec
  • Còlon (ascendent, transvers, descendent i sigmoide)
  • Recte
Funció del Budell Gruixut

Les funcions del budell gruixut inclouen:

  • Producció d'aigua i sals minerals.
  • Fermentació de restes no absorbides per bacteris (obté vitamina K).
  • Formació de gasos.
  • Emmagatzematge i excreció de la femta.

Detalls del Procés Digestiu i Absorció

Com es Forma el Bol Alimentari?

El bol alimentari es forma per l'acció de la masticació i de la saliva.

El Suc Gàstric: Composició i Acció

El suc gàstric converteix el bol alimentari en quim. Conté moc que protegeix la mucosa gàstrica i inicia la digestió de proteïnes. La seva composició inclou:

  • Moc: Protegeix la mucosa gàstrica.
  • Àcid clorhídric: Actua sobre les proteïnes desfent-les perquè puguin actuar els enzims.
  • Pepsina: Enzim que actua sobre les proteïnes, començant la seva digestió.

Actuació dels Enzims Digestius

  • Saliva: Actua sobre els glúcids.
  • Suc gàstric: Actua sobre les proteïnes.
  • Suc pancreàtic: Actua sobre els glúcids, proteïnes i greixos.

Formació del Quim

El quim es forma a l'estómac quan el suc gàstric actua sobre el bol alimentari.

Formació del Quil

El quil es forma al budell prim quan el suc intestinal, la bilis i el suc pancreàtic actuen sobre el quim i s'absorbeixen els nutrients.

Formació de la Femta

La femta es forma al budell gruixut amb la fermentació de les restes no absorbides, l'acció de la flora intestinal i l'absorció d'aigua i sals minerals del quil.

Funció de la Bilis

La bilis emulsiona els greixos perquè puguin actuar els enzims que digereixen els greixos o lípids.

Inici de la Digestió dels Macronutrients

  • Polisacàrids: Comença a la boca.
  • Proteïnes: Comença a l'estómac.
  • Lípids: Comença al budell prim (duodè).

Lípids: Necessitat d'Emulsionació Prèvia

Els lípids, prèviament a la digestió, necessiten ser emulsionats per la bilis.

Destí dels Nutrients Absorbits

  • Monosacàrids (glucosa) i aminoàcids: Passen als vasos sanguinis i a la vena porta fins al fetge.
  • Àcids grassos i glicerol (dels lípids digerits): Van als vasos limfàtics i entren al torrent sanguini per la vena subclàvia.

Vasos Sanguinis del Fetge

  • Entren al fetge: Vena porta i artèria hepàtica.
  • Surt del fetge: Vena hepàtica.

Entradas relacionadas: