Sistema de Cablatge Estructurat i Xarxes Sense Fils
Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,42 KB
Sistema de Cablatge Estructurat
Sistema de cablatge estructurat és el conjunt de cables, connectors, canalitzacions i dispositius que permeten establir una infraestructura de telecomunicacions en un edifici. Es pot utilitzar cable coaxial o fibra òptica. Les xarxes sense fils, o wireless, s’estan imposant com alternativa a les de cables. Els equips s’interconnecten a través d’un Access point. Una altra alternativa consisteix en instal·lar un router que distribueixi una connexió de banda ampla entre els usuaris. Avantatges: Mobilitat. L’usuari d’una xarxa sense fils es pot moure amb llibertat, sense deixar de fer feina. Instal·lació senzilla i flexibilitat. La implementació de la tecnologia sense fils permet simplificar l’assignació de tasques, reduir costos de manteniment i afavorir el creixement de la instal·lació sense necessitat de realitzar grans inversions cada vegada. Inconvenient. Velocitat: La diferència pel que fa la transferència d’informació entre les xarxes per cable i les sense fils és a dia d’avui molt notable. Transmissió: hi ha risc de generar “forats negres” dins la xarxa per manca de visibilitat, contaminació acústica o condicions climàtiques adverses.
Xarxes sense fils (wifi):
Estacions: ordinadors o dispositius amb interfície de xarxa. Mitjà: se’n poden definir dos, la radiofreqüència i els infrarojos. Punt d’accés: té les funcions d’un pont, i per tant realitza les conversions de trama pertinents. Sistema de distribució: important perquè proporciona mobilitat entre AP’s o entre AP i terminals, controla on estan les estacions i els AP’s, per distribuir la informació. Conjunt de Servei Bàsic: grup d’estacions que es comuniquen entre elles. Se’n defineixen dos tipus: 1. Independents: quan les estacions s’intercomuniquen directament. 2. Infraestructura: quan es comuniquen totes a través d’un punt d’accés. Repetidor: És un dispositiu electrònic que connecta dos segments d’una mateixa xarxa, transferint el tràfic d’un a l’altre extrem, tant per cable com sense fil. Hub bàsicament possibilita que es puguin connectar més equips a la xarxa, transmet la informació a tots els ports que té. Un switch o commutador és un dispositiu d’interconnexió utilitzat per connectar equips en xarxa formant el que es coneix com una xarxa d’àrea local d’acord amb les especificacions tècniques de l’estàndard Ethernet. Router: Operen entre xarxes aïllades que utilitzen protocols i adreces similars o encaminen la informació d’acord amb la millor ruta possible. Gateway (Passarel·la): Són routers que tenen programes addicionals, que permeten interconnectar xarxes que utilitzen diferents protocols: per exemple TCP/IP, SNA, Netware, VoIP.Xarxes d’ordinadors.
Diferència: En els multi programes tots els processos i programes s’executen des de la memòria de l’ordinador central. En xarxes locals tots els processos i programes s’executen a les estacions respectives. 1.- Abast: Se limita a una extensió moderada. 2. Velocitat de transmissió: Se considera elevada, sol variar entre 1 i 100 Mb/seg, la diferència és tan gran degut a la gran influència de factors. 3. Connectivitat: Tots els dispositius connectats a través de la xarxa d’àrea local es poden comunicar entre si. 4. Cost de connexió: La connexió depèn de molts factors com la forma en que estan connectats. 5. Recursos compartits: Les xarxes d’àrea local disposen d’uns recursos d’emmagatzematge, d’impressió o de comunicació que poden ser compartits per totes les estacions que estan connectades a la xarxa. 6. Baixa freqüència d'errors: La xarxa d’àrea local ben dissenyada i instal·lada té taxes d'error baixes.Topologia. Les topologies de les xarxes d’àrea local defineixen la situació de cada estació en relació a la xarxa i a les altres estacions. Funcions de protocols 1.- Permetre l’establiment de la comunicació. 2.- Garantir la transmissió sense errors.