SGM: Anàlisi Completa de la Segona Guerra Mundial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,41 KB

Unitat 10: La Segona Guerra Mundial

10.1 Causes de la Segona Guerra Mundial

La Segona Guerra Mundial (SGM) va esclatar com a resultat d'una sèrie de factors, alguns dels quals són: la pau de 1918, ja que Alemanya no acceptava les decisions del Tractat de Versalles; el nacionalisme agressiu del nazisme alemany, el feixisme italià i el militarisme japonès; i la greu tensió internacional dels anys previs al començament de la guerra.

L'Agressió Nazi

La SGM esclata per l'actitud del règim nazi. De fet, el 1924, Hitler havia escrit el llibre Mein Kampf (La meva lluita), on exposava els objectius de la política exterior del futur estat nazi: l'annexió de tots els territoris de parla alemanya i l'ocupació de regions no alemanyes però riques.

Amb l'arribada de Hitler al poder i l'establiment del Tercer Reich, Alemanya es prepara per a la guerra. Segons el Tractat de Versalles, un plebiscit popular va integrar el Sarre a Alemanya. En començar la Guerra Civil Espanyola, Hitler va ajudar de manera decisiva al bàndol de Franco. Després d'Àustria, Hitler reivindica la regió dels Sudets a Txecoslovàquia. França i el Regne Unit s'hi neguen, però per intentar evitar l'esclat de la guerra, finalment cedeixen a la Conferència de Munic. Finalment, Hitler decideix ocupar la resta de Txecoslovàquia.

L'Expansionisme Italià i el Militarisme Japonès

Mussolini també va contribuir a l'esclat de la guerra amb la conquesta d'Etiòpia, estat independent i membre de la Societat de Nacions, fet que va generar tensió amb el Regne Unit. Itàlia té el suport d'Espanya al règim franquista, aliat d'Alemanya i Japó. Japó expandeix l'imperialisme a l'Extrem Orient i declara la guerra a la Xina.

10.2 Les Victòries de l'Eix

L'Inici de la Guerra

Hitler conquereix Danzig per tenir connexió total amb l'URSS. Després va conquerir Polònia, pensant que el Regne Unit i França actuarien com sempre, però li van declarar la guerra.

Els Èxits Nazis

L'URSS i Alemanya conquereixen Polònia, que és repartida entre ells, deixant d'existir com a estat. Durant 18 mesos hi va haver un enfrontament en accions aèries al front occidental. El 1940, Alemanya envaeix Dinamarca i Noruega. Un mes més tard, Alemanya atacava els Països Baixos, Bèlgica i França. Poc després, Itàlia declara la guerra als aliats i França va haver de cedir territori a Alemanya, dividida en dues zones: una al nord pels alemanys i una al sud pel règim de Vichy.

Pearl Harbor i la Batalla d'Anglaterra

El 1940, només el Regne Unit continuava la lluita contra les potències feixistes. Hitler va ordenar l'atac, provocant la Batalla d'Anglaterra. L'atac aeri alemany va ser rebutjat i va seguir l'ocupació de colònies. A Europa oriental, Itàlia envaeix Grècia, però amb l'ajut dels britànics, l'invasió italiana fracassa, tot i que finalment Alemanya ocupa Grècia. El 1941, Alemanya va envair l'URSS, però els soviètics van oferir una forta resistència. Japó ataca els nord-americans a Pearl Harbor el 1941, cosa que va fer que els EUA entressin a la guerra. Japó va tenir èxit en conquerir algunes zones properes al Pacífic.

10.3 Les Victòries Aliades

Canvis en l'Avanç de la Guerra

Les coses van canviar amb l'entrada de l'URSS i els EUA: els EUA van aturar l'expansió naval japonesa. També el Regne Unit va fer retirar les tropes alemanyes, fins que tots dos van fer fora Alemanya d'Àfrica. L'URSS va capturar 90.000 soldats alemanys. Quan l'exèrcit italo-alemany va ser expulsat d'Àfrica, Mussolini va caure, donant pas a la República Social Italiana. Alemanya ocupa la meitat nord d'Itàlia, provocant una guerra civil entre feixistes mussolinistes i els ocupants alemanys. El 1944, tropes nord-americanes i britàniques s'apropen a la frontera amb Alemanya, destruint les ciutats. Alemanya i Mussolini cauen davant el Regne Unit. El 1944 va ser l'èxit soviètic a Varsòvia, seguit d'una passivitat aprofitada pels alemanys. El 1945, Hitler es va suïcidar.

La Fi de la Guerra a Àsia

El 1945, hi ha un gran avanç nord-americà, però la guerra es prolonga. El nou president dels EUA, que va succeir a Roosevelt, va decidir llançar la bomba atòmica a Hiroshima.

10.4 El Món en Temps de Guerra

El Sofriment de la Població

La població civil va patir les dues característiques de la guerra, com els bombardejos de l'aviació enemiga. Als territoris nazis, hi havia un control de la població molt sever, amb toc de queda i sospitosos considerats ostatges de guerra.

Resistència i Col·laboracionisme

Els resistents eren ciutadans oposats a l'ocupació que lluitaven militarment contra les tropes alemanyes. A França, ajudaven a alliberar els seus països dels ocupants alemanys. Els col·laboracionistes eren persones que, per raons diverses, ajudaven i col·laboraven amb l'enemic, especialment a França, Bèlgica i Noruega. Més tard, van ser condemnats a llargues penes de presó o a mort.

L'Holocaust

L'Holocaust es basa en la creença nazi d'una raça superior i unes altres inferiors. Els jueus van ser enviats als camps de concentració. Primer pensaven de portar-los a l'Àfrica, però van decidir matar-los a tots als camps d'extermini.

10.5 Conseqüències de la Guerra

Conferències de Ialta i Potsdam

Reunió a Crimea de Stalin, Roosevelt i Churchill per al desarmament d'Alemanya i la divisió del país en tres zones, la formació de governs provisionals i la cessió de territoris alemanys a favor de Polònia. Després es tornen a reunir a Berlín amb dues cares noves: Truman i Attlee, per a la desnazificació d'Alemanya, el càstig als criminals i el cobrament de reparacions de guerra depenent de la zona d'ocupació.

Pèrdues Humanes i Materials

Entre 50 i 60 milions de persones van morir i els danys materials van ser inquantificables, majors que en cap altre conflicte. Milions de persones van haver d'abandonar les seves cases i traslladar-se a altres territoris.

Canvis Territorials

Hi va haver modificacions de fronteres: Alemanya i Àustria cedeixen territoris a Polònia i l'URSS. Itàlia perd territoris. Japó és ocupat pels EUA. L'URSS va estar molt reforçada després de la guerra.

10.6 Una Nova Organització Política Mundial

Les Transformacions Polítiques

La SGM provoca canvis en l'organització política i l'aparició de partits democratacristians i socialdemòcrates, així com l'estat del benestar. Es generalitza el sufragi femení. El republicanisme es reforça a Itàlia, Iugoslàvia, Bulgària, Romania i Hongria. La SGM provoca la fi de l'hegemonia politicoeconòmica europea i consolida els lideratges dels EUA. L'URSS va ser la segona potència mundial.

L'ONU

El 1945, es va fer la Conferència de San Francisco, on es va aprovar l'Organització de les Nacions Unides (ONU) per representants de 50 estats. Els que havien guanyat la guerra formaven el Consell de Seguretat: EUA, Regne Unit, França, l'URSS i Xina, i mantenien la pau i van resoldre alguns conflictes de la SGM.

10.7 La Formació de Blocs

Un Món Bipolar

De les tres potències mundials, va ser evident que el Regne Unit no hi podia competir, llavors els EUA i l'URSS van exercir un lideratge mundial fins al 1989 amb la desaparició de l'URSS.

El Sorgiment de la Guerra Freda

La col·laboració entre els dos va acabar quan van sorgir els conflictes, ja que defensaven dos models econòmics ben diferents: el capitalisme i el socialisme. El món es va dividir en dos grans blocs: l'occidental i el comunista. Als règims comunistes, es va instaurar la democràcia popular i es va prohibir qualsevol forma d'oposició interna. A Grècia va aparèixer la guerra civil i el Regne Unit i els EUA estaven contra els guerrillers comunistes. Els EUA impulsen un pla de reconstrucció d'Europa, el Pla Marshall, excloent el bloc comunista i també Espanya. Preveia la concessió d'importants ajuts econòmics als països europeus per reactivar la seva economia.

La Guerra Freda

Va haver-hi un estat de tensió permanent entre els dos blocs, que no es van enfrontar directament per l'armament nuclear. Un exemple d'aquesta tensió va ser el Bloqueig de Berlín: Stalin ordena el tancament de tots els accessos que unien Berlín amb les zones franceses, però va fracassar per l'ajut dels EUA a Berlín mitjançant un pont aeri.

Entradas relacionadas: