Serveis Sanitaris: Tipus i Gestió Hospitalària
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,3 KB
Atenció Ambulatòria
Atenció ambulatòria: Prestació assistencial que es realitza sense requerir un ingrés. És una activitat de suport a l'activitat principal (hospitalització). Redueix els costos i les llistes d'espera.
Urgències
Urgències: Àrea específica de l'hospital dedicada a l'atenció assistencial del pacient que fa una demanda urgent. Objectius: facilitar l'accés de l'usuari al recurs assistencial, coordinació amb les altres àrees, control del cens, obtenir informació i processar-la, facilitar informació. Procés assistencial: entrada (característiques de la recollida d'informació. Dades bàsiques: filiació, NHC, data i hora d'entrada, especialitat, dades econòmiques: facturació, assignació a l'episodi d'urgències).
Hospital de Dia
Hospital de dia: Àrea específica de l'hospital dedicada a determinades atencions assistencials que no requereixen cap ingrés, i el pacient resta un cert període de temps (<12 hores) al centre. És un centre ambulatori per al tractament integral de l'usuari. Tipus de prestacions: oncologia, tractaments anti-VIH, exploracions complementàries, clínica del dolor. Objectius: facilitar l'accés a l'usuari al recurs assistencial, coordinació amb altres àrees, obtenir informació i processar-la. Sistema d'informació: requeriments intermedis entre aquells propis de l'hospitalització i els de consultes externes. Gestió H. Dia: gestió d'agendes (definició i tractament), gestió de programació (citar pacients, comunicació de la programació, captura de l'activitat), episodi d'H. de dia (des que comença fins que s'acaba el tractament).
Hospitalització a Domicili
Hospitalització a domicili: És una alternativa assistencial a l'hospitalització que consisteix en un model organitzatiu capaç de dispensar a un pacient en el seu domicili les cures mèdiques i d'infermeria en nombre i intensitat comparables amb el marc de l'hospitalització convencional. Avantatges: un entorn familiar, aprofitament dels recursos, del personal sanitari, per l'atenció primària, educació per a la salut, millora dels recursos sanitaris. Desavantatges: risc de sobreprotecció, risc de duplicació i risc de cronicitat.
Pacients i Criteris d'Hospitalització a Domicili
Els pacients han de trobar-se en situació clínica estable i no presentar cap criteri que indiqui una evolució negativa del seu procés mèdic o quirúrgic (tipologia de malalts). El malalt es considera ingressat a l'hospital a tots els efectes, de manera que el centre és el responsable del pacient i ha de garantir l'eficàcia i la qualitat assistencial. Objectius: millorar la qualitat assistencial i utilització de recursos, millorar la interrelació Atenció Primària-Hospital i facilitar l'educació per a la salut. Equip bàsic d'atenció: 1 metge i 2 infermeres. Característiques bàsiques de l'HAD: transitorietat, diagnòstic establert, situació estable del malalt, complexitat dels processos, intensitat de les cures.
L'ingrés a l'HAD és una decisió voluntària del malalt, que necessita suport familiar i precisa d'unes condicions d'habitatge mínimes. És bo tenir una bona comunicació centre-domicili (15 min), amb horari a les 24 hores els 365 dies.
Unitat d'Atenció a l'Usuari
Unitat d'Atenció a l'Usuari: Unitat que depèn de la direcció o gerència, on el seu medi és el centre sanitari i que ha de fer de mediador entre el ciutadà i la institució, utilitzant la comunicació. Missió: vetllar per la correcta aplicació de la carta de drets i deures dels usuaris legalment reconeguts, millorar la qualitat assistencial, integració de l'opinió de l'usuari a l'organització. Clients: pacients, familiars, professionals d'atenció primària, de centres sociosanitaris, d'altres centres i institucions. Àrees d'actuació: informació i divulgació, gestions, reclamacions, queixes i agraïments, estudis d'opinió, voluntariat, servei de préstec de llibres, escola hospital, formació.
Unitat d'Atenció a l'Usuari i el Consentiment Informat
Funció: garantir que la informació s'ha realitzat de forma correcta. Objectiu: promoure l'autonomia del pacient i complir el requeriment del dret de la informació.
Direcció i Gestió Hospitalària
Director Gerent: Màxima autoritat de l'hospital. Unitats adscrites: secretaria tècnica, treball social, atenció a l'usuari. Funcions: assumir la representació de l'hospital, promoure que s'aconsegueixin els objectius, presentar la memòria anual de l'hospital, elaborar periòdicament els informes oportuns sobre l'activitat, donar compte de la seva gestió als òrgans competents de l'ICS.
Subdirector Gerent: Només en hospitals de més de 250 llits. És l'òrgan de suport directe del director gerent, i el substituirà en cas d'absència amb les funcions que li siguin atorgades.
Director Mèdic: Documentació i arxiu, urgències, admissió de malalts, docència i investigació, bioestadística, CCEE. Funcions: dirigir, coordinar, i avaluar les activitats clíniques, seguiment de les activitats de cada servei, proposar mesures per a la millora, gestió de recursos clínics adscrits als serveis, i a vegades assumir en cas d'absència del Director Gerent el seu càrrec.
Directora d'Infermeria: Màxima responsable de l'activitat assistencial d'infermeria, ja sigui en sales d'hospitalització, urgències, CCEE, H. Dia, H. a Domicili, quiròfans i esterilització.
Pressupostos Sanitaris
Classificació dels pressupostos:
- Econòmics: en què es gasta.
- Orgànics: qui els gasta.
- Funcional: a què es dedica.
En una classificació econòmica trobem 4 capítols:
- Capítol I: Personal
- Capítol II: Béns i serveis
- Capítol VI: Inversions
- Capítol VIII: Ajuts directes
Per estalviar hauríem d'arreglar el capítol II, perquè pots comprar menys.
Problemes dels Pressupostos
Sistema rígid i centrat en la despesa històrica de l'any anterior + IPC, poca importància als ingressos, i per a poder fer els nous pressupostos de l'any següent només es té en compte l'any anterior.
Actualment els hospitals públics funcionen amb pressupost, i els privats cobren en funció de l'activitat que facin, és a dir, com més facis més cobres (això s'anomenen contractes programa).
Tiquet Moderador
Tiquet moderador: És una taxa per recepta farmacèutica. Una taxa que pagaran el mateix els pensionistes, els malalts crònics, els aturats, els rics, els molt rics. Tots per igual. Un tiquet moderador va encaminat al pagament per la utilització d'un servei, a un pagament per "accés" a una prestació i que part de la seva finalitat és la de "dissuadir la mala utilització" i "valorar" el dret a la prestació.