Serveis Externs al Centre i Treball en Xarxa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,51 KB

Serveis educatius:

Serveis educatius de zona. Pla d'Entorn/ Plans d'Escolarització Extensiva ./ Serveis educatius específics.

Altres serveis:

Serveis de salut./ Serveis socials.

Suposar que les polítiques educatives i socials poden acabar produint uns resultats més equitatius és pur romanticisme ja que les diferències quant a intel·ligència i rendiment tenen una base essencialment genètica. El millor que poden fer els legisladors [...] és no donar falses esperances als pobres i als menys intel·ligents. (Apple, 2002, p. 72).

Espot Escola Pública Catalana (EPC):

La manca de dedicació del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en la promoció de l'Escola Pública./ Des de les lleis catalanes s'equipara constantment l'estructura pública i la concertada com agents educatius que han de garantir l'accés a l'educació de qualitat i entesa com ascensor social./ L'escola concertada acull a molts menys alumnes de famílies amb situacions econòmiques vulnerables. Que el departament assumeixi la concertada com a estructura a finançar, denota la manca de compromís polític amb la construcció d'una societat transformadora./ Absència del fenomen de la “Segregació escolar”. S'olvida la responsabilitat que tenen moltes famílies de classe mitjana alta que canvien als seus fills i filles d'escola per evitar, precisament, els grups heterogenis./ Racisme institucional. Es veu reproduït a l'escola, tant en la distribució d'alumnat, com amb el tarannà etnocèntric i androcèntric de currículums escolars, amb la manca de compromís del govern per a fomentar l'educació antiracista o amb la falta de formació de professorat en aquest àmbit.

EL PACTE CONTRA LA SEGREGACIÓ ESCOLAR A CATALUNYA:

UN COMPROMÍS PER A L'ÈXIT EDUCATIU del 18 de març de 2019. A DEBAT: Entra en contradicció en aspectes recollits a la ILP d'educació que va ser refusada al Parlament de Catalunya la passada legislatura, i que amb el consens de bona part de la comunitat educativa, apostava per l'escola pública com a estructura garant de l'educació de qualitat i contemplava la fi dels concerts educatius.

Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Article 9. Dels concerts educatius:

L'objectiu d'aquesta llei és la progressiva implantació d'un sistema educatiu català que tingui una única xarxa pública, de titularitat i gestió públiques. Per aconseguir aquest objectiu s'han de reduir progressivament els concerts educatius durant un període màxim de 10 anys, començant per aquells centres que cobren quotes molt altes i els que segreguen per qüestió de sexe.

ELS INVISIBLES DEL PACTE:

S'obvien aquelles bones pràctiques de comunitats educatives compromeses amb l'educació com a estructura col·lectiva per a la transformació, que aposten per a invertir en l'escola pública, per a engegar i consolidar projectes educatius d'entorn que inclouen tots els agents educatius de la comunitat, que pensen solucions a la segregació que, lluny d'assenyalar les més vulnerables, entenen que ser neutrals en situacions de desigualtat ens fa injustes. (Mireia Vehí “crònica d'un pacte “contra” la segregació escolar”.

PLANS EDUCATIU D'ENTORN:

Són instruments per donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l'acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves. S'adrecen a tot l'alumnat, i a tota la comunitat educativa, però amb una especial sensibilitat als sectors socials més desafavorits. L'educació de ciutadans i ciutadanes per a un món complex i divers hauria de ser: Integral: per abastar tots els aspectes de la persona. No solament ha d'instruir i ensinistrar en unes habilitats intel·lectuals determinades sinó que ha de facilitar també competències socials i proporcionar capacitats per adaptar-se i conviure en una societat canviant./ Contínua: per comprendre tot l'espai-temps vital. El temps de formació ja no es pot entendre avui parcel·lat, unes hores al dia (escola) i una època de la vida (infància i joventut), ha d'abastar tota la vida./ Arrelada: per tenir uns referents compartits. La incertesa que caracteritza els nostres temps fa que esdevinguin indispensables uns referents identitaris compartits que vinculin les persones a projectes de futur i que donin un sentit al treball i a la convivència./ Cohesionadora: per promoure la integració social. L'arribada de nous ciutadans i ciutadanes al nostre país planteja nous reptes que requereixen una sèrie d'accions innovadores per promoure la cohesió social mitjançant l'educació intercultural i l'ús normalitzat de la llengua catalana en un marc multilingüe./ Inclusiva: per incloure a tothom. I per fer-ho possible ha de garantir la igualtat d'oportunitats i evitar qualsevol tipus de marginació i exclusió./ En xarxa: per ser-ne tots coresponsables. És necessari teixir entre tots una xarxa educativa molt ben cohesionada i això requereix un treball ben articulat, coordinat i coherent de tots els organismes que treballen en l'atenció i l'educació dels membres més joves de la societat catalana.

PLA D'ESCOLARITZACIÓ EXTENSIVA:

El cas de Banyoles: El Pla d'Escolarització Extensiva (PEE) és un dels principals elements que ens permet fer de Banyoles una ciutat cada vegada més educadora. Des del curs 98-99 a Banyoles es porta a terme el Pla d'Escolarització Extensiva (PEE), un recurs que serveix per a escolaritzar els alumnes als diferents centres de la ciutat de manera equilibrada i afavorint la cohesió social, tant a primària com a secundària i al llarg de tot el curs escolar. Hi participa la comunitat educativa dels centres escolars de Banyoles i Porqueres, el Departament d'Ensenyament i els Serveis Educatius del Pla de l'Estany, l'Ajuntament de Banyoles, l'Ajuntament de Porqueres, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, l'Àrea de Benestar Social, i compta amb el suport d'entitats i associacions./ Amb el PEE hem aconseguit: Unes aules més equilibrades/ Major integració i cohesió social dels alumnes i les famílies./ Facilitar el procés d'ensenyament i aprenentatge./ Aula d'acollida als centres públics./ Programes de reforç escolar a tots els centres públics./ El desenvolupament d'un Pla Educatiu d'Entorn./ El reconeixement del PEE com una bona pràctica.

Entradas relacionadas: