Serveis Educatius de Suport a Catalunya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB
Serveis Educatius de Zona
Cada servei educatiu de zona està format pels serveis educatius que actuen en els centres d'una zona educativa específica. Aquests serveis són:
- Centres de Recursos Pedagògics: Integrats per equips de suport a l'activitat pedagògica dels centres i a la tasca docent de mestres i professors, especialment quant a la formació permanent, els recursos pedagògics i la dinamització de projectes del centre i de la zona.
- Equips d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica: Donen suport als professors i als centres en la resposta a la diversitat dels alumnes i en relació als que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies.
- Equips d'Assessorament en Llengua i Cohesió Social: Assessoren i orienten en els àmbits de la llengua, la interculturalitat i la cohesió social i donen suport als professors en l'atenció a la diversitat relacionada amb els alumnes, especialment procedents de la immigració i/o amb risc d'exclusió social.
Serveis Educatius Específics
Els serveis educatius específics donen suport a l'activitat pedagògica dels centres en la seva actuació amb els alumnes amb discapacitats específiques que interfereixen en el seu desenvolupament personal, social i curricular. A més a més, donen atenció directa i orientació a aquests alumnes i a les seves famílies.
- Centres de Recursos per a Deficients Auditius: Són serveis de suport als centres educatius (i a les famílies) en l'adequació a les necessitats especials d'alumnes amb greus dificultats d'audició, llenguatge i/o comunicació.
- Centre de Recursos per a Deficients Visuals: En col·laboració amb l'ONCE, dóna suport a la tasca dels professors d'alumnes amb greus dèficits visuals i orientació a les seves famílies.
Serveis Educatius de Suport Curricular
- Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE): Centre específic de suport a la innovació i la recerca educativa. La seva finalitat és conèixer la recerca en didàctica i educació, per promoure i difondre els seus resultats i adequar-los a les necessitats del professorat que els haurà de transferir a la pràctica docent. També dissenya i difon activitats i recursos que ajuden al professorat en la seva tasca innovadora, per tal de millorar els resultats escolars de l'alumnat.
- Camps d'Aprenentatge (CdA): Ofereixen al professorat i als centres educatius la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l'estudi i l'experimentació en un medi singular de Catalunya. Formen una xarxa de serveis que dóna suport als professors que proposen objectius d'aprenentatge relacionats amb l'estudi del medi a partir de projectes que es desenvolupen en estades al mateix centre o al seu entorn.
- Xarxa Territorial de Serveis d'Atenció a la Infància i l'Adolescència:
- Departament de Benestar Social i Família - CDIAP (Centres de Desenvolupament Infantil i d'Atenció Precoç)
- Departament de Salut - CSMIJ (Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil)
- Ajuntament - UBASP (Serveis Socials de Base de cada municipi)
- Consell Comarcal - EAIA (Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència)
Treball en Xarxa
Implica posar el focus en la creació d'un context educatiu i comunitari ric en oportunitats d'aprenentatge, estratègicament organitzat per actuar de forma preventiva i transversal, i centrat en l'atenció a l'alumne i la seva família. El treball en xarxa suposa un pacte entre professionals per compartir i corresponsabilitzar-se d'un projecte educatiu únic, cooperant amb les famílies i la comunitat en benefici dels infants i joves.
Dins del Centre
- Equip Docent: Conjunt de professionals que acompanyen els alumnes (grups d'alumnes) en el seu procés de formació. La reflexió pedagògica i metodològica, la planificació, la gestió del temps i la presa d'acords seran els eixos del treball de l'equip per créixer amb coherència i amb una visió global de tot l'alumnat.
- CAD: Espai on es planifiquen les mesures del centre per atendre la diversitat de l'alumnat, es fa el seguiment i la revisió d'aquestes i es promouen canvis per millorar els resultats, l'acollida i l'èxit de tot l'alumnat. Hi participen l'equip directiu, els docents especialitzats en atenció a la diversitat, el psicopedagog de l'EAP i els coordinadors o representants dels diferents equips docents o cicles. Tasques:
- Concretar els criteris i les prioritats que el centre estableix per a l'atenció a la diversitat dels alumnes.
- Organitzar i fer un seguiment dels recursos de què disposa el centre i de les mesures adoptades.
- Posar en comú les dificultats que sorgeixen a les aules en relació amb la diversitat i els alumnes que troben barreres en l'aprenentatge i la participació.
- Conèixer cadascun dels alumnes i construir una manera d'entendre'ls que faciliti el desenvolupament d'una pràctica educativa que doni resposta a la seva situació personal.
- Proposar, planificar i fer seguiment dels PI.
- Comissió Social: Espai interdisciplinari que sorgeix de la CAD, en què es recullen les demandes detectades a l'escola o en altres serveis sobre problemàtiques socials. Fa una anàlisi i reflexió per tal de consensuar la intervenció i establir un procés de seguiment.
Xarxa en el Territori
- Centres d'educació especial proveïdors de serveis i recursos.
- Serveis educatius.
- Xarxa territorial de serveis d'atenció a la infància i l'adolescència.