Seguretat infantil a l'escola: Prevenció d'accidents

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,99 KB

A la llar d'infants o escola: Les escoles d'educació infantil o llars d'infants on s'imparteixen el primer i segon cicle d'educació infantil tampoc són llocs 100% segurs, malgrat les accions i intervencions de prevenció que s'hi realitzen. La tipologia d'accidents infantils que s'hi poden donar són pràcticament els mateixos que a la llar o fora d'aquesta, i la varietat de lesions poden anar de nivells amb poca transcendència fins a situacions d'extrema urgència. Cal remarcar que els índexs globals anuals d'accidents escolars que es produeixen es mouen aproximadament entre el 2% i el 5% d'alumnes per any i, afortunadament, no són d'extrema gravetat. Però no per això deixarem d'estar alerta.

El risc d'accident dins l'entorn escolar no només es dóna en infants, sinó que els professionals de l'educació i altres que hi treballen també poden ser víctimes d'accidents; per tant, cal vetllar sempre per la seguretat de totes les persones que desenvolupen alguna tasca o activitat dins els recintes escolars.

Quan es parla d'accidents escolars no només es fa referència a aquells que succeeixen dins el recinte escolar i en horari escolar, sinó també als que tenen lloc quan anem d'excursió o durant les colònies escolars, o que es puguin donar en el trajecte d'un transport escolar, o en l'entorn pròxim al recinte escolar o bé durant la realització d'activitats esporàdiques o extraescolars.

A l'aula o classe poden ser causa d'accidents:

  • L'espai o dimensions de què disposa: Si és molt ampli, pot afavorir la dispersió de materials o corredisses dels infants; en el cas contrari, s'accentua la sensació d'amuntegament que pot afavorir situacions d'estrès, nerviosisme, enfrontaments a causa de topades i contactes involuntaris.
  • El mobiliari: Requereix una supervisió periòdica i cal que sigui adequat a l'aula i no contingui o revesteixi materials potencialment tòxics o al·lergògens (com ara determinats vernissos o pintures esmaltades, etc.). És important que les taules i cadires siguin adequades a l'edat i que l'infant en faci un bon ús per evitar futures lesions posturals, caigudes i desperfectes d'aquest, i el nombre d'aquestes s'ha de correspondre al nombre d'alumnes i a les necessitats que requereixen les activitats que s'hi desenvolupen. Els armaris i prestatges poden ser perillosos per manca de fixació o per sobrepès.
  • El material didàctic i les joguines: Poden comportar un alt risc i perill d'accidentalitat si no són adequats a l'edat de l'infant i/o no compleixen amb les condicions de normalitat i seguretat que obliga la normativa vigent. Poden provocar ofegaments per l'aspiració de petits objectes, petites ferides, al·lèrgies, intoxicacions, etc. Els materials i joguines que no portin l'etiqueta d'haver superat els controls de qualitat exigibles per la normativa vigent de la Unió Europea han de ser rebutjats com a materials aptes per al seu ús escolar, ja que no són fiables per a la seguretat de l'infant. La col·locació i distribució dels materials i/o joguines també pot comportar riscos per a l'infant.
  • Altres: Cables pel terra d'ordinadors o materials audiovisuals, calefaccions, radiadors, endolls, finestres i vidres de les finestres, portes, etc.
  • El bany: La tipologia d'accident que s'hi pot esdevenir és molt semblant a la de qualsevol llar. En aquest espai, les condicions higièniques deficients poden comportar malalties i infeccions, sobretot en aquells materials d'ús comú per als infants (canviadors). Cal evitar que els infants comparteixin material, eines i instruments d'ús individual i personal (tovalloletes, raspalls de dents, cremes, esponges, tovalloles, gots, etc.).
  • La sala de descans: Pot comportar riscos per a la salut si no es vetlla per qüestions com ara l'enllumenat, la sonoritat de la sala, la separació adequada entre els barrots dels bressols, la no utilització de coixins ni materials que puguin provocar ofegament o asfíxia al nadó, objectes penjants mal subjectats (com ara mòbils, etc.) sobre els bressols, i també la distribució dels diferents bressols a la sala per tal d'evitar caigudes o ensopegades en el moment de posar i treure el nadó del bressol. En el cas dels més grandets, les hamaques han de ser baixes i adequades a les mides del nen, per evitar possibles traumatismes en cas de caiguda.
  • La cuina: La manca d'higiene general i dels estris culinaris en particular, així com el mal funcionament dels electrodomèstics com ara neveres, microones, forns, i sobretot els fogons (alerta especial, pel risc de possibles cremades, si es tracta de cuines vitroceràmiques, ja que un cop apagades encara conserven la calor).

El menjador:

Aquest espai, a les llars d'infants que es dediquen a primer cicle d'educació infantil, no existeix com a tal; sovint, el que es fa és condicionar l'aula per prestar aquest servei. Les escoles d'educació infantil i primària ja disposen d'un espai propi dedicat al menjador. Poden ser causa de risc per a la salut: el consum d'aliments en mal estat, l'ús de gots, plats i coberts no aptes per a infants, la higiene abans i després de menjar i la no aplicació de pautes de comportament adequades.

L'aula de psicomotricitat:

Poden ser causa d'accident els materials defectuosos o amb desperfectes i la manca d'hàbits i normes de comportament inadequats. Normalment, en aquesta sala hi pot haver instal·lat un mirall que s'ha de protegir de cops forts o altres riscos que puguin trencar-lo en presència d'infants. Cal tenir en compte que la possibilitat d'ensopegades, traumatismes, etc. pot ser més elevada.

El pati:

Pot ser causa d'accident si l'espai té un terreny irregular, si té marges, si disposa de plantes tòxiques i/o al·lergògenes, o el mal estat dels tobogans o joguines. Tot això pot provocar traumatismes, caigudes, rascades, i fins i tot cremades.

Altres situacions:

Deficiències en la construcció de l'edifici, de les instal·lacions elèctriques, la sala de calderes, escales, finestres i vidres de les finestres, pedres del pati, comportaments agressius dels infants, obres mal protegides a les escoles, activitats fisicoesportives, transport escolar, i mala senyalització d'accés a l'escola.

Val a dir que en les darreres dècades, al nostre país, s'ha desenvolupat una extensa normativa pel que fa a edificacions, materials de construcció, instal·lacions, etc. que tenen com a objectiu evitar i/o minimitzar els riscos i perills que poden tenir com a conseqüència accidents infantils. Pel que fa als materials i productes a utilitzar pels infants, cal una revisió constant de les instal·lacions i dels elements i materials que la conformen, tant si van directament destinats a l'alumnat com si no. També s'ha de vetllar per la seguretat de l'espai que envolta l'escola, és a dir, s'ha d'anar més enllà de l'espai físic del centre.

Entradas relacionadas: