Segregació i Ciutat Sostenible: Polítiques Urbanes i Mediambientals
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,14 KB
Segregació: Separació espacial dels diversos grups socials en una ciutat o àrea geogràfica d’acord amb diferències ètniques, religioses, d’ingressos… És possible visualitzar en una ciutat els diversos barris on cada grup social té el seu propi espai determinat. En el cas de la segregació basada en la diferència dels ingressos, els grups d’alts ingressos poden elegir la localització residencial, mentre que els grups més empobrits són segregats a les zones més desafavorides.
CIUTAT SOSTENIBLE Política mediambiental de la UE: Contribuir a fer més ecològica l’economia de la UE, protegir la natura i salvaguardar la salut i la qualitat de vida dels habitants.Creixement verd: Polítiques que promoguin un marc mediambiental sostenible.Protecció de la natura: Normes ambientals per protegir-la.Creació de natura 2000: Xarxa de zones naturals protegides que comprenen gairebé un 20% del territori de la UE.Protecció la salut i el benestar de tots els habitants de la UE: Aspira a garantir la seguretat d’aigua potable i de bany, millorar la qualitat d’aire i reduir el nivell de soroll i els efectes dels productes químics nocius.CLASSIFICACIÓ DELS SECTORS INDUSTRIALS: -Madurs: potencial de creixement (indústria que ja existia a la 1a industrialització) -dinàmic: tecnologia avançada (automòbil) amb potencial de creixement -Punta: gran potencial de creixement (grans expectatives d'expansió i ús de la tecnologia) ex: informàtica, robòtica..
Si inverteixes en un mercat inexistent tindràs anys de creixement, en canvi si agafes per invertir en un mercat tèxtil no hi ha un bon creixement perquè ja existeix a tot arreu. LOCALITZACIÓ totes les indústries del món es concentren en una franja "cinturó industrial mundial" perquè es posen en zones determinades i això és causat per uns factors de localització industrials. Hipòtesi clàssica creada per Webber a finals del s. XX: Ha de tenir en compte la distància dels tres factors (mà d'obra, matèria primera i mercat) per el cost del transport. -Factors generals: abundància de matèria primera i energia Ex: consum, a Catalunya prefereix estar a prop dels productors. -Facilitat de transport (bona connexió) -qualificació de quantitat de mà d'obra -Mentalitat de l'empresari (no es poden calcular matemàticament) que són raons estètiques i raons de costos AGLOMERACIÓ D'INDÚSTRIES -Regions industrials: concentració d'indústries -Polígons industrials -clúster industrial. RECURSOS TURÍSTICS El turisme el que fa és explotar els recursos turístics. Hi ha 2 tipus (segons les teves característiques que estàs buscant): culturals (materials: monuments o immaterials: gastronomia) i naturals. A Espanya té molts recursos turístics naturals (Pirineus, costes..), culturals (gòtic, gastronomia..) i es poden explotar molt. Per a que els recursos turístics funcionin necessiten empreses turístiques per poder-los explotar i convertir-los en béns i després també és necessari les infraestructures turístiques per la facilitat del turista i així aconseguir l'oferta turística. OFERTA TURÍSTICA recursos turístics + empreses turístiques + infraestructures turístiques. L'oferta turística des del punt de vista comercial és una marca és a dir, un nom comercial: que té un logo, una estratègia turística i una publicitat.
Des del punt de vista econòmic, el turisme té un efecte multiplicador, ja que té un impacte cap a la població, producció.. No només beneficia l'agència però té també un impacte mediambiental (els recursos naturals disminueixen a causa del turisme) El turisme genera beneficis però també costos que aquests es socialitzen i ho paguen els impostos (la població, en canvi els beneficis únicament a privat. El benefici no sempre és positiu, depenent del país. Costos mediambientals i econòmics: recursos naturals que gasten els turistes però no els habitants (ex: aigua) Impacte: penalització cultural, fenomen habitual (créixer un producte o una marca en una cultura) ex: toros.. A Espanya s'ha penalitzat molt.