Els sectors econòmics i altres conceptes relacionats
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,47 KB
Sectors econòmics
SECTOR TERCIARI- Comprèn el conjunt de prestacions destinades a satisfer les necessitats i les demandes de la societat.
SECTOR QUATERNARI-
En aquest sector s'inclou aquelles activitats relacionades amb la gestió empresarial, la investigació, i també aquelles activitats relacionades per la administració de dades i informació.
TERCIARITZACIÓ-
Països desenvolupats amb un sector primari rendible i una indústria potent experimenten un increment del sector terciari durant la segona meitat del SXX.
COMERÇ-
Compra i venda, bescanvi, de productes naturals i industrials o de serveis.
COMERÇ JUST-
És una forma alternativa de comerç que té com a objectiu canviar les relacions comercials entre els països rics del Nord (els consumidors) i els països empobrits del Sud (els productors).
PIME-
És l'acrònim de petita i mitjana empresa. Es tracta de l'empresa mercantil, industrial o d'un altre tipus que té un nombre reduït de treballadors i que registra ingressos moderats.
MULTINACIONAL-
Empresa que du a terme activitats en diversos països mitjançant inversions directes.
PARC TECNOLÒGIC-
Espai que reuneix empreses d’alta tecnologia o avantguarda (informàtica, electrònica, telecomunicacions...) centres d’investigació o de formació. Es troben a prop d’aeroports, ports, autopistes i xarxes telemàtiques, a més a més a un entorn agradable, a prop de les grans ciutats.
EXPORTACIÓ-
És qualsevol bé o servei enviat a l’altra part del món, amb propòsits comercials per al seu ús o consum en l'estranger.
IMPORTACIÓ-
Introduir en un país productes estrangers.
BALANÇA COMERCIAL-
Registra les importacions i les exportacions. A Espanya acostuma a presentar un dèficit per valor elevat de les importacions a causa, en part, del petroli.
LOBBY-
Grup de pressió format per persones amb gran influència i poder, sobretot polític o econòmic.
MAJORISTA-
Comerciant que compra als productors grans quantitats de mercaderies per vendre-les a altres comerciants o empreses. El majorista no ven a particulars.
MINORISTA-
Comerciant que ven productes en petites quantitats directament al públic.
ZONA FRANCA-
És un territori delimitat d'un país on es gaudeix d'alguns beneficis tributaris, com l'excepció del pagament de drets d'importació de mercaderies, així com exoneracions d'alguns impostos o una diferent regulació d'aquests.
INFLACIÓ-
Increment generalitzat i persistent dels preus de les mercaderies i els serveis que implica una reducció del poder adquisitiu del diner.
Altres conceptes econòmics
MARCA BLANCA-
Producte genèric sense marca, característic i exclusiu d’una cadena de supermercats.
PROTECCIONISME-
Doctrina econòmica segons la qual es protegeix la indústria i l’agricultura d’un país restringint amb impostos o altres tipus de restriccions la importació dels productes estrangers.
TRANSPORT-
Permet el desplaçament de persones i de mercaderies d’un lloc a un altre.
SUBSIDI D’ATUR-
És una prestació assistencial per a qui no pot accedir o ha esgotat una prestació contributiva per atur.
BALANÇA DE PAGAMENTS-
Indica el conjunt de transaccions econòmiques d’un Estat amb l’exterior.
TURISME DE MASSES-
És el tipus de turisme tradicional que mou una gran quantitat de persones al mateix temps cap al litoral per a la recerca d'un bon clima, de sol i platja per part dels turistes; és tracta d'un turisme de massificació de baixa qualitat i baix poder adquisitiu.
TURISME-
Activitat d’oci que es defineix com un viatge que es fa per conèixer un lloc diferent d’aquell en què es viu habitualment.
TURISME ALTERNATIU-
Nova modalitat que vol oferir una alternativa al de masses, i aconseguir la desestacionalització turística i atendre la demanda de noves modalitats. Són exemples de turisme alternatiu el rural, l’esportiu, l’ecoturisme.
TOUR OPERADOR-
Agències majoristes encarregades de l’organització i venda de viatges i estades turístiques, que pel seu domini del mercat obtenen uns preus molt avantatjosos. A Espanya, els touroperadors estrangers, sobretot alemanys i anglesos, controlen l’activitat turística, creant una dependència.
ECONOMIA SUBMERGIDA-
Conjunt d’activitats il·legals que no es contemplen en les estadístiques oficials. Les empreses que practiquen l’economia submergida produeixen amb menors costos ja que no declaren la situació dels seus treballadors i aquests no estan regularitzats, per tant, s’obté un benefici econòmic no declarat i per tant fraudulent.
CANAL DE COMERCIALITZACIÓ-
Canal a través dels quals circula un producte determinat des del punt de producció fins a la seva destinació final de consum, com a bé d’equipament o d’exportació.
BUROCRÀCIA-
Conjunt de tràmits que s’estableixen per gestionar afers propis d’una administració.
SERVEIS SOCIALS-
Accions inherents a la prestació de serveis de salut, promoció i assistència social, seguretat social, educació, cultura, etc.
ESTAT DEL BENESTAR-
L’Estat va anar teixint uns sèrie de serveis socials bàsics, finançats per les administracions públiques i adreçats al conjunt de la població.