Sector terciari a Espanya: transport, comerç i turisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,55 KB

Sector terciari a Espanya

Comunitats més terciaritzades

Catalunya, la Comunitat de Madrid, les Illes Balears, les Illes Canàries, el País Valencià i Andalusia.

Característiques del transport per carretera

És el més estès a Espanya: arriba a tot arreu i transporta el 80% de les mercaderies i el 90% dels passatgers que es desplacen pel territori de l’Estat. També genera greus problemes de congestió en àrees metropolitanes i un impacte ambiental important.

Característiques del transport ferroviari

És el segon transport terrestre en importància a Espanya i un dels que més s’ha desenvolupat darrerament. Més del 90% de la xarxa pertany a ADIF (Administració de Infraestructures Ferroviàries) i està explotada per Renfe Operadora.

Característiques del transport marítim

Té un paper destacat pel que fa al comerç exterior, particularment el de llarga distància (amb Àsia, Amèrica…) ja que és molt competitiu. En les darreres dècades ha augmentat força el trànsit per mar de mercaderies de tota mena, sobretot el de mercaderies en contenidors, que té l’avantatge que els productes poden desembarcar-se i ser distribuïts fàcilment per ferrocarril o per carretera. Importants ports de Barcelona i València. Un sector creixent és el de creuers turístics de passatgers, destaca Barcelona en tota Europa i la Mediterrània.

Característiques del transport aeri

Espanya desplaça un notable volum de passatgers, que en gran part utilitzen vols de baix cost. Els principals aeroports són Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, l’aeroport de Palma, a l’illa de Mallorca.

Comerç

Té una importància molt rellevant dins el sistema econòmic, ja que fa d’enllaç entre el sector productiu i els consumidors.

Evolució del comerç interior

S’ha desenvolupat força, sobretot a les zones més poblades i ben comunicades, però ho ha fet de manera desigual: les petites botigues han perdut importància, els supermercats i els grans centres comercials han guanyat.

Principals àrees comercials

Al voltant de les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Sevilla i Alacant.

Destinació del comerç exterior

A altres estats de la UE, Àsia i Amèrica.

Productes d’explotació

Material de transport, maquinària i material elèctric, manufactures metàl·liques, productes químics i productes vegetals.

Productes d’importació

Petròli i productes minerals, maquinària i material elèctric, productes químics, materials de transport i manufactures metàl·liques.

Característiques del sector financer actual

Aquest sector està experimentant una transformació molt profunda, provocada principalment per la mundialització de l’economia, la posada en marxa de l’euro i la inestabilitat del món financer. Això ha obligat a la concentració d’empreses per tal de millorar-ne la competitivitat. Per tant, el nombre d’entitats financeres ha anat disminuint per la desaparició de petites com per la unió de les grans.

Situació dels serveis socials bàsics

No representen un valor afegit en termes de productivitat econòmica, però tenen una importància de primer ordre pel que fa al benestar i al desenvolupament de la societat (relacionats amb l’educació i la sanitat, per exemple).

Sector turístic

Des del segle XX, un dels motors de l’economia espanyola. El turisme genera molts llocs de treball.

Valoració econòmica

Gràcies a les divises que s’ingressen pel turisme, es pot pagar part del dèficit comercial exterior del país.

Situació mundial

Espanya és la quarta destinació mundial pel que fa al nombre de visitants, darrere de França, els Estats Units i la Xina. Si considerem el volum d’ingressos generats pel turisme, Espanya ocupa el segon lloc després dels Estats Units.

Principals comunitats autònomes turístiques

Catalunya, Illes Balears, Illes Canàries, Andalusia.

Procedència del turisme exterior

Alemanya, França i Regne Unit.

Problema de la estacionalitat

A l’estiu hi ha indrets superpoblats i a l’hivern romanen gairebé deserts, la qual cosa crea desequilibris com ara la temporalitat de les persones que hi treballen.

Impacte ambiental

Del turisme de masses. La concentració turística provoca amb freqüència problemes com l’abastiment i la depuració d’aigües, el tractament dels residus, la saturació de les vies de comunicació o la contaminació acústica.

Entradas relacionadas: