El sector secundari a Espanya: Anàlisi i perspectives
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,57 KB
El sector secundari a Espanya a l'actualitat
Característiques del model industrial espanyol:
- Importància del teixit industrial previ, basat en nuclis industrials.
- Existència d'uns eixos industrials que uneixen els nuclis.
- Tendència a la formació de grans àrees metropolitanes industrials com Madrid i Barcelona (aquestes aglomeracions garanteixen l'existència d'infraestructures bàsiques com comunicacions, energia, disponibilitat d'aigua, depuradores, etc.).
- Seus socials i de gestió de les empreses situades a les àrees centrals de les ciutats on hi ha els serveis estratègics (financers, assessorament, planificació, recerca).
- Important aglomeració d'activitats i, per tant, atracció d'indústries auxiliars (construcció, restauració, publicitat...).
- Activitats industrials que es van disseminant al voltant de les ciutats i creen un espai difús amb multiplicitat de polígons industrials, naus d'emmagatzematge i redistribució.
Localització industrial i desequilibris territorials:
- Eix mediterrani: representa la major xifra industrial de negoci. Uneix Catalunya, València i Múrcia i es prolonga cap a França, connectant-se amb l'eix mediterrani europeu fins al nord d'Itàlia. Per la Vall del Roine també arriba fins a la gran dorsal europea, on hi ha les grans regions industrials d'Europa.
- Eix de la Vall de l'Ebre: connecta les indústries de l'àrea basca i la catalana a través de Saragossa i Logronyo, amb una forta tendència a vincular-se a l'àrea industrial de Madrid.
- Madrid: altament desenvolupada, aporta un 10,3% del total del negoci de la indústria total espanyola. Donada la seva centralitat, atrau sectors d'alta tecnologia (aeronàutica) i capital inversor estranger.
- Andalusia: en conjunt presenta un bon nivell de negoci global (11,3%), tot i que es troba concentrat a l'Andalusia Occidental (Sevilla, Cadis i Huelva). La resta del territori té molt poc teixit industrial.
- Cantàbria i Galícia: es tracta d'un eix secundari amb un volum de negoci de l'1,4% i del 6,3% respectivament, basat en la siderúrgia, els productes metàl·lics (sectors en crisi avui dia). Malgrat que té zones molt actives, hi ha àmplies parts del territori sense industrialitzar.
- Zona central: destaquen Valladolid i Burgos, però en general poc industrialitzada. Representen poc més del 6,4% del volum total de negoci industrial, tot i que tenen una mica més del 40% del territori.
- Balears i Canarias: poc industrialitzades (0,7% i 1,1% de volum de negoci respectivament), amb predomini d'indústria extractiva i del petroli, l'energia i l'aigua, per raons de proveïment.
Classificació dels sectors industrials a Espanya:
Sectors industrials madurs:
Intensitat tecnològica baixa i poca demanda.
- Metal·lúrgia, productes minerals no metàl·lics, productes metàl·lics (excepte maquinària). Concentraven el 20% del volum total de negoci industrial. El 2015 havia baixat al 13%. El 25% d'aquesta activitat industrial es concentra al País Basc i Astúries.
- Alimentació, beguda i tabac. Forta reducció de la seva activitat en els darrers anys. Volum de negoci 15,4% (2007), 14% (2010), 18,5% (2013 i 2014), 18,8% (2015). Algunes empreses han optat per productes competitius d'alta qualitat. Indústria dominant a: Castella-Lleó (35% del volum industrial), Extremadura (33%) i Castella La Manxa (25%).
- Indústries tèxtil, confecció, cuir i calçat. Poc volum sobre el total de producció (2,5% el 2015). És un sector en clara regressió a totes les CC. AA.
Sectors dinàmics:
Demanda elevada, bona productivitat, tecnologia intermèdia o alta i bones perspectives de mercat.
- Indústria de l'automòbil: recuperada després d'un llarg procés de reconversió, es va convertir en un dels sectors amb més alt volum de negoci, avui en recessió com a conseqüència de la crisi.
- Sector químic: important en la indústria espanyola. Concentrat a Catalunya. Inclou refinatge de petroli, productes plàstics, pasta de fusta, cautxú i química de béns de consum.
Sectors punta:
Demanda creixent, desenvolupats a partir de la incorporació d'Espanya a la UE. Molt localitzats a Madrid, Andalusia i el País Basc.