Sector Primario en España: Poboación, PAC e Paisaxes
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en gallego con un tamaño de 8,35 KB
Poboación Rural
- Descenso da poboación rural debido ao éxodo rural (causado por rendas baixas, mecanización, etc.), resultando nunha baixa porcentaxe de poboación ocupada no sector (-4,5%).
- Despoboamento e escasa diversificación económica nas áreas rurais.
- Envellecemento da poboación. Prevese un certo rexuvenecemento futuro nas áreas rurais máis dinámicas grazas a axudas a agricultores novos, novos usos do espazo rural (residenciais, industriais...) e unha posible perda de identidade rural.
- Predominio da agricultura a tempo parcial.
- Escasa cualificación da man de obra.
Explotacións Agrarias
- Aumento do tamaño medio das explotacións (tamaño medio actual: 31 ha) debido ao éxodo rural e á concentración parcelaria (iniciada en 1952 e transferida ás comunidades autónomas en 1985).
- Distribución da propiedade:
- Latifundio (+100 ha): representa case o 4,6% do total de explotacións (predomina en Andalucía occidental, Estremadura, Castela-A Mancha).
- Minifundio (-10 ha): representa case o 68% do total (predomina no Norte peninsular e na Comunidade Valenciana).
Poboamento Rural
- Definición de municipios rurais: aqueles con ata 2000 habitantes.
- Tipoloxía do poboamento:
- Disperso: característico do Norte peninsular, Andalucía, Cataluña, Valencia, Baleares e Canarias.
- Concentrado: presente en todo o territorio.
Política Agraria Comunitaria (PAC)
A integración na UE trouxo consigo a aplicación da PAC, coas seguintes características e problemas:
- Proteccionismo arancelario e axudas ás exportacións.
- Obxectivo de seguridade alimentaria.
- Elevados prezos dos produtos agrarios dentro da UE.
- Xeración de excedentes agrícolas e gandeiros.
- Continuación do despoboamento de áreas rurais.
Actividade Agrícola
Incremento da agricultura intensiva mediante:
- Mecanización.
- Aplicación de novas técnicas: invernadoiros, selección de sementes, cultivos transxénicos.
- Extensión do regadío (sistemas de aspersión, goteo) e medidas para o aforro de auga (procedente da desalgación ou da depuración urbana).
- Uso de fertilizantes.
- Diminución do barbeito.
Actividade Gandeira
- A produción gandeira representa aproximadamente o 35% da produción agraria total.
- Tendencia á especialización da gandería (produción de carne ou leite).
- Incremento da gandería intensiva (baseada na estabulación e no uso de pensos).
- A gandería extensiva mantense asociada a técnicas de traballo tradicionais.
- Competencia entre países da UE, regulada en parte polo sistema de cotas.
Gandería bovina
- Produción de carne: Localízase principalmente no Norte peninsular, áreas de montaña e nas devesas occidentais.
- Produción de leite: Concentrada no Norte peninsular e Andalucía.
- Influencia da PAC: Establecemento de cotas lácteas e fomento da reconversión cara ao bovino de carne.
Gandería ovina
- Produción de carne e leite: Desenvolvida nos secaños do interior peninsular.
- Influencia da PAC: Concesión de subvencións para evitar o abandono da actividade.
Gandería porcina
- Porcino extensivo: Ligado á devesa (Estremadura, Salamanca, Andalucía).
- Porcino intensivo: Predomina en Cataluña e Murcia.
- Influencia da PAC: Limítase a axudas á exportación.
Gandería avícola
- Avícola intensiva: Desenvolvida principalmente en Galicia, Cataluña, Castela e León e Aragón.
- Influencia da PAC: Concesión de axudas á exportación de carne e ovos.
Paisaxes Agrarias
A paisaxe agraria atlántica
- Localización: Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco.
- Características:
- Poboamento tradicionalmente disperso.
- Predominio de explotacións minifundistas, a miúdo pouco competitivas.
- Agricultura de secaño (a pesar das abundantes precipitacións).
- Do policultivo tradicional estase a pasar a unha especialización en cultivos de horta e forraxes.
- Importante presenza de gandería bovina (a UE subvencionou explotacións cun mínimo de 40 cabezas).
- O bosque caducifolio foi substituído en moitas zonas por eucaliptos e piñeiros para a explotación forestal.
- Notable importancia da explotación forestal (ocupa o 62% da superficie en Galicia).
- Cultivos principais: millo, pataca, produtos hortofrutícolas e plantas forraxeiras (alfalfa, trevo...).
A paisaxe agraria continental
- Localización: Castela e León, Castela-A Mancha, Estremadura, Val do Ebro.
- Características:
- Escasa poboación agraria e poboamento concentrado.
- Explotacións de diverso tamaño (minifundios e latifundios).
- Agricultura de secaño baseada na triloxía mediterránea (cereal, vide e oliveira).
- Agricultura de regadío en expansión: remolacha, lúpulo, froitas e hortalizas (especialmente no Val do Ebro).
- Gandería ovina (semiestabulada), bovina e porcina.
- A devesa é un elemento característico da paisaxe, especialmente en Estremadura, Salamanca, Zamora e Andalucía occidental.
A paisaxe agraria mediterránea
- Localización: Litoral mediterráneo (desde Cataluña ata Andalucía), Val do Guadalquivir e Baleares.
- Características:
- Reducida poboación agraria.
- Explotacións de diverso tamaño.
- Agricultura de regadío moi intensiva e tecnificada: froitas, hortalizas e flores (destacando a agricultura de invernadoiro).
- Agricultura de secaño tradicional: cereal, vide e oliveira.
- Gandería intensiva porcina e bovina.
A paisaxe agraria de montaña
- Localización: Principais sistemas montañosos peninsulares.
- Características:
- Poboación escasa con densidades moi baixas.
- Poboamento tradicionalmente disperso, aínda que hoxe tende a concentrarse.
- Agricultura diversa e adaptada ás condicións locais (altitude, orientación).
- Predominio da gandería extensiva.
- Importancia da explotación forestal, especialmente nas montañas do norte.
Actividade Pesqueira
- Diminución e envellecemento da poboación activa no sector (52.600 persoas en 2007).
- Tamaño excesivo da frota pesqueira española (Galicia concentra o 40% da frota, maioritariamente de baixura).
- Medidas de redución: prexubilacións, despezamentos de buques subvencionados.
- Desde 2004 suprimíronse as axudas á construción de novos barcos.
- Sobreexplotación dos recursos pesqueiros.
- Medidas correctoras: establecemento de cotas de captura, paros biolóxicos temporais, plans de recuperación de caladoiros.
- Problemas ambientais: contaminación das augas e uso de artes de pesca pouco selectivas.
- Regulación da UE: control do acceso aos caladoiros comunitarios e establecemento de acordos pesqueiros con outros países.
- Desenvolvemento da acuicultura como alternativa:
- Mariña: cultivo de mexillón, ostra, rodaballo, etc.
- Continental: cría de troita, carpa, etc.