Sector Primario en España: Poboación, PAC e Paisaxes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en gallego con un tamaño de 8,35 KB

Poboación Rural

  • Descenso da poboación rural debido ao éxodo rural (causado por rendas baixas, mecanización, etc.), resultando nunha baixa porcentaxe de poboación ocupada no sector (-4,5%).
  • Despoboamento e escasa diversificación económica nas áreas rurais.
  • Envellecemento da poboación. Prevese un certo rexuvenecemento futuro nas áreas rurais máis dinámicas grazas a axudas a agricultores novos, novos usos do espazo rural (residenciais, industriais...) e unha posible perda de identidade rural.
  • Predominio da agricultura a tempo parcial.
  • Escasa cualificación da man de obra.

Explotacións Agrarias

  • Aumento do tamaño medio das explotacións (tamaño medio actual: 31 ha) debido ao éxodo rural e á concentración parcelaria (iniciada en 1952 e transferida ás comunidades autónomas en 1985).
  • Distribución da propiedade:
    • Latifundio (+100 ha): representa case o 4,6% do total de explotacións (predomina en Andalucía occidental, Estremadura, Castela-A Mancha).
    • Minifundio (-10 ha): representa case o 68% do total (predomina no Norte peninsular e na Comunidade Valenciana).

Poboamento Rural

  • Definición de municipios rurais: aqueles con ata 2000 habitantes.
  • Tipoloxía do poboamento:
    • Disperso: característico do Norte peninsular, Andalucía, Cataluña, Valencia, Baleares e Canarias.
    • Concentrado: presente en todo o territorio.

Política Agraria Comunitaria (PAC)

A integración na UE trouxo consigo a aplicación da PAC, coas seguintes características e problemas:

  • Proteccionismo arancelario e axudas ás exportacións.
  • Obxectivo de seguridade alimentaria.
  • Elevados prezos dos produtos agrarios dentro da UE.
  • Xeración de excedentes agrícolas e gandeiros.
  • Continuación do despoboamento de áreas rurais.

Actividade Agrícola

Incremento da agricultura intensiva mediante:

  • Mecanización.
  • Aplicación de novas técnicas: invernadoiros, selección de sementes, cultivos transxénicos.
  • Extensión do regadío (sistemas de aspersión, goteo) e medidas para o aforro de auga (procedente da desalgación ou da depuración urbana).
  • Uso de fertilizantes.
  • Diminución do barbeito.

Actividade Gandeira

  • A produción gandeira representa aproximadamente o 35% da produción agraria total.
  • Tendencia á especialización da gandería (produción de carne ou leite).
  • Incremento da gandería intensiva (baseada na estabulación e no uso de pensos).
  • A gandería extensiva mantense asociada a técnicas de traballo tradicionais.
  • Competencia entre países da UE, regulada en parte polo sistema de cotas.

Gandería bovina

  • Produción de carne: Localízase principalmente no Norte peninsular, áreas de montaña e nas devesas occidentais.
  • Produción de leite: Concentrada no Norte peninsular e Andalucía.
  • Influencia da PAC: Establecemento de cotas lácteas e fomento da reconversión cara ao bovino de carne.

Gandería ovina

  • Produción de carne e leite: Desenvolvida nos secaños do interior peninsular.
  • Influencia da PAC: Concesión de subvencións para evitar o abandono da actividade.

Gandería porcina

  • Porcino extensivo: Ligado á devesa (Estremadura, Salamanca, Andalucía).
  • Porcino intensivo: Predomina en Cataluña e Murcia.
  • Influencia da PAC: Limítase a axudas á exportación.

Gandería avícola

  • Avícola intensiva: Desenvolvida principalmente en Galicia, Cataluña, Castela e León e Aragón.
  • Influencia da PAC: Concesión de axudas á exportación de carne e ovos.

Paisaxes Agrarias

A paisaxe agraria atlántica

  • Localización: Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco.
  • Características:
    • Poboamento tradicionalmente disperso.
    • Predominio de explotacións minifundistas, a miúdo pouco competitivas.
    • Agricultura de secaño (a pesar das abundantes precipitacións).
    • Do policultivo tradicional estase a pasar a unha especialización en cultivos de horta e forraxes.
    • Importante presenza de gandería bovina (a UE subvencionou explotacións cun mínimo de 40 cabezas).
    • O bosque caducifolio foi substituído en moitas zonas por eucaliptos e piñeiros para a explotación forestal.
    • Notable importancia da explotación forestal (ocupa o 62% da superficie en Galicia).
    • Cultivos principais: millo, pataca, produtos hortofrutícolas e plantas forraxeiras (alfalfa, trevo...).

A paisaxe agraria continental

  • Localización: Castela e León, Castela-A Mancha, Estremadura, Val do Ebro.
  • Características:
    • Escasa poboación agraria e poboamento concentrado.
    • Explotacións de diverso tamaño (minifundios e latifundios).
    • Agricultura de secaño baseada na triloxía mediterránea (cereal, vide e oliveira).
    • Agricultura de regadío en expansión: remolacha, lúpulo, froitas e hortalizas (especialmente no Val do Ebro).
    • Gandería ovina (semiestabulada), bovina e porcina.
    • A devesa é un elemento característico da paisaxe, especialmente en Estremadura, Salamanca, Zamora e Andalucía occidental.

A paisaxe agraria mediterránea

  • Localización: Litoral mediterráneo (desde Cataluña ata Andalucía), Val do Guadalquivir e Baleares.
  • Características:
    • Reducida poboación agraria.
    • Explotacións de diverso tamaño.
    • Agricultura de regadío moi intensiva e tecnificada: froitas, hortalizas e flores (destacando a agricultura de invernadoiro).
    • Agricultura de secaño tradicional: cereal, vide e oliveira.
    • Gandería intensiva porcina e bovina.

A paisaxe agraria de montaña

  • Localización: Principais sistemas montañosos peninsulares.
  • Características:
    • Poboación escasa con densidades moi baixas.
    • Poboamento tradicionalmente disperso, aínda que hoxe tende a concentrarse.
    • Agricultura diversa e adaptada ás condicións locais (altitude, orientación).
    • Predominio da gandería extensiva.
    • Importancia da explotación forestal, especialmente nas montañas do norte.

Actividade Pesqueira

  • Diminución e envellecemento da poboación activa no sector (52.600 persoas en 2007).
  • Tamaño excesivo da frota pesqueira española (Galicia concentra o 40% da frota, maioritariamente de baixura).
    • Medidas de redución: prexubilacións, despezamentos de buques subvencionados.
    • Desde 2004 suprimíronse as axudas á construción de novos barcos.
  • Sobreexplotación dos recursos pesqueiros.
    • Medidas correctoras: establecemento de cotas de captura, paros biolóxicos temporais, plans de recuperación de caladoiros.
  • Problemas ambientais: contaminación das augas e uso de artes de pesca pouco selectivas.
  • Regulación da UE: control do acceso aos caladoiros comunitarios e establecemento de acordos pesqueiros con outros países.
  • Desenvolvemento da acuicultura como alternativa:
    • Mariña: cultivo de mexillón, ostra, rodaballo, etc.
    • Continental: cría de troita, carpa, etc.

Entradas relacionadas: