Sector Primari a Catalunya: Agricultura, Ramaderia i Pesca
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,03 KB
Sector Primari a Catalunya: Agricultura
Agricultura a la Façana Litoral
L'agricultura catalana es concentra a la façana litoral i els cursos baixos dels rius. Aquesta agricultura, intensiva i d'elevada productivitat, aprofita els sòls dels deltes i les planes al·luvials, l'abundància del clima i la disponibilitat d'aigua dels rius i aqüífers. No obstant això, la costa, densament poblada i urbanitzada, presenta reptes per a l'agricultura.
Agricultura Metropolitana
Les comarques metropolitanes de Barcelona dediquen poca superfície a l'agricultura, i la que es practica sol ser a temps parcial. El Maresme destaca com a excepció, amb petites explotacions i hivernacles especialitzats en la producció de flor tallada d'alt valor comercial.
Altres Zones de Regadiu
Altres zones de regadiu importants són el Baix Ebre, el Múrcia i el delta de l'Ebre. A l'interior, el riu Segre i el Canal d'Urgell irriguen terres, especialment al Segrià, on destaquen les explotacions d'arbres fruiters.
Agricultura a Girona i el Pirineu
A Girona i altres comarques del prepirineu, els conreus se centren en farratges i blat de moro a les terres litorals i prelitorals de secà. També hi ha oliveres, avellaners i vinya, amb zones especialitzades com les Garrigues, el Priorat i el Camp de Tarragona, on es produeix oli, vi i fruita seca de qualitat.
Estructura de les Explotacions Agràries
A Catalunya predominen les propietats petites i familiars, amb un alt nivell de capitalització i una estructura moderna. Aquest model, tot i que eficient, pot generar una sobreexplotació dels aqüífers i un ús intensiu de productes fitosanitaris.
Ramaderia
La ramaderia té un pes més gran que l'agricultura, aportant el 60% de la producció agrària. Destaca la ramaderia extensiva a les zones de muntanya.
Pesca
Catalunya, gran consumidora de peix, depèn en gran mesura de la importació. Galícia i Catalunya lideren l'aplicació de noves tècniques en piscifactories per satisfer la demanda de peix fresc.
Població Rural i Agrària
Definició
Població rural: habitants de zones rurals, independentment del seu sector laboral.
Població agrària: persones que treballen en el sector primari.
Evolució
La població agrària ha disminuït progressivament a causa de la mecanització i la baixa rendibilitat. No obstant això, des de finals del segle XX, s'observa un incipient èxode urbà, amb persones que busquen una millor qualitat de vida o es beneficien de la millora de les comunicacions.
Tot i la modernització de les explotacions i la millora de les comunicacions, que han atret a joves al camp, la població agrària major de 40 anys continua sent majoritària.
La Terra i l'Estructura de les Explotacions Agràries
Segons dades estadístiques, les explotacions agràries inferiors a 5 hectàrees representen el 51,2% del total, però només ocupen el 5% de la superfície agrària.
Tipus d'Explotacions
Gran Explotació o Latifundi
Els latifundis, explotacions de més de 100 hectàrees, practiquen una agricultura extensiva. Predominen a Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura. Tradicionalment associats a una baixa rendibilitat i a l'absentisme del propietari, avui dia molts latifundis han millorat la seva situació econòmica.
Petita Explotació o Minifundi
Els minifundis, inferiors a 10 hectàrees, són comuns a la meitat nord peninsular i els arxipèlags. La pressió del mercat els obliga a abandonar l'autoconsum i a buscar una major producció i rendibilitat. La seva viabilitat depèn de l'agricultura intensiva o especialitzada, com el conreu en hivernacle o els conreus primerencs protegits.
Explotacions de Grandària Mitjana
Amb una superfície al voltant de 30 hectàrees, han rebut el suport d'organismes com la Unió Europea, que fomenta l'agricultura intensiva i de qualitat per satisfer la demanda d'un mercat cada vegada més exigent.