Sector Industrial Català i Globalització: Anàlisi i Reptes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB
El Sector Industrial a Catalunya: Rol i Evolució
El sector industrial ha tingut un gran protagonisme en la modernització de Catalunya i continua tenint avui, tot i ser una societat postindustrial, un paper destacat en l’economia, per sobre de la mitjana estatal.
Polígons Industrials: Espais Clau per a la Indústria
La gran majoria de les indústries s’instal·len en els anomenats polígons industrials, que són àrees especialitzades on es localitzen les empreses i les indústries segons una planificació urbanística prèvia. Això permet optimitzar les infraestructures i els serveis comuns i configurar espais que s’adaptin als requeriments específics d’aquest sector econòmic. Els polígons industrials se situen en punts determinats del territori buscant un seguit d’avantatges:
- Disponibilitat d’espai a bon preu.
- Bones comunicacions i accessibilitat a les xarxes de distribució.
- Proximitat a centres de serveis.
Tipus de Polígons Industrials
Podem trobar diferents tipus de polígons:
- Polígons especialitzats en la transformació de matèries primeres.
- Polígons semiindustrials que, a més d’activitats industrials, fan recerca i desenvolupament (R+D).
- Polígons logístics, dedicats a la logística (conjunt d’activitats d’una empresa dedicades a la planificació i la gestió de les compres, l’emmagatzematge, el manteniment, el transport i la distribució dels seus productes per a la venda).
Tendències del Sector Industrial Català
Les tendències del sector són:
- L’obertura als mercats europeu i mundial.
- La deslocalització selectiva (mai de caràcter general) d’algunes indústries cap a països perifèrics.
- L'evolució positiva de tots els sectors, encapçalada pels sectors metal·lúrgic, de maquinària, agroindústria i químic.
- La presència creixent de les empreses multinacionals.
Característiques de la Indústria Catalana
Les principals característiques de la indústria catalana són:
- La seva estructura productiva diversificada.
- El domini de la indústria transformadora.
- La mida petita i mitjana de les empreses.
- Una productivitat baixa.
- Una concentració industrial a l’àrea metropolitana de Barcelona, que, amb un 7,7% del territori català, reuneix el 70% de les empreses.
La Globalització: Interdependència i Reptes
Què és la Globalització?
Aquest procés que integra tota l'economia mundial en un sol sistema, conegut com a globalització, comporta, entre d'altres qüestions, un augment de la interdependència entre totes les parts del sistema productiu i una progressiva manca de capacitat de decisió de cada estat o nació sobre la seva economia.
La Interdependència Econòmica Global
Actualment no hi ha cap país o regió del món que quedi totalment al marge d'aquest procés globalitzador. La distribució desigual dels recursos naturals en el món, les diferents evolucions econòmiques dels països al llarg de la història, els interessos dels diversos fabricants de productes de tota mena i la competència que s'estableix entre ells per augmentar la seva quota de mercat, fan que sigui impossible l'existència d'un país autosuficient, capaç de produir tot allò que necessita i de desenvolupar-se de manera aïllada i independent de la resta del sistema mundial. Aquest fet s'anomena interdependència econòmica.
Debilitats i Sostenibilitat de la Globalització
La globalització és un procés que ha demostrat tenir febleses i desequilibris, i que pateix importants sotragades si s'esdevé una circumstància no esperada. Malgrat això, és un procés plenament vigent que no ha desaparegut ni es preveu que desaparegui, tot i els problemes que pugui comportar.
Un dels problemes de la globalització, i no pas el menys important, és el de la seva sostenibilitat pel que fa a aspectes ambientals, econòmics i socials.
Impacte Ambiental de la Globalització
El fet de descentralitzar la producció industrial implica un esforç en transport i logística. Vaixells enormes que carreguen contenidors, flotes d'avions, trens i camions travessen el món cada dia per transportar les mercaderies. Aquestes activitats generen fums amb gasos d'efecte hivernacle i residus, contaminen les aigües i les terres, etc.
Desequilibris Econòmics i Socials Globals
La sostenibilitat i la viabilitat econòmica de l'actual sistema global no són iguals a totes les regions del món, la qual cosa provoca l'existència de grans desequilibris que causen problemes socials i humanitaris. Com més globalitzat és el sistema, més precària és la sostenibilitat del planeta.