Salut i Malaltia: Guia Completa per Entendre el Teu Cos

Enviado por yeray.sala.copado y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 15,51 KB

Salut: Definicions i Percepció

Definicions Múltiples

Salut: Absència de malaltia, estat en què l'organisme, lliure de malalties, exerceix normalment totes les seves funcions. Estat de complet benestar físic, mental i social, i no sols l'absència de malaltia (OMS).

Percepció Pròpia

Variable per a cada persona en funció dels seus llindars de tolerància i benestar. És subjectiva. Percepció estadística = Salut pública, considera saludables uns valors estàndard. Valors molt alts o molt baixos => malaltia, és objectiva.

Malaltia i Qualitat de Vida

Malaltia

Alteració de l'estat de salut, és a dir, la pèrdua transitòria o permanent del benestar físic, psíquic o social.

Qualitat de Vida

Grau de benestar, felicitat i satisfacció, que permet actuar i sentir la vida de manera positiva. Depèn de la salut física i mental, el nivell d'autonomia i les relacions socials i amb l'entorn.

Esperança de Vida

Indicador de la qualitat de vida. Estimació de la mitjana d'anys que viuria un grup de persones nascudes en un any, sense variar les condicions sanitàries i socials.

Factors de Risc i Socials

Factors de Risc

  • Alimentació amb excés de greixos i sucres.
  • Consum de tabac, alcohol i altres drogues.
  • Falta d'higiene personal.
  • Certs tipus de feina.
  • Vida estressada.

Factors Socials

Millores socials i avenços científics que han permès millorar la salut a una gran majoria de la població:

  • Aplicació d'una política de salut pública (manipulació d'aliments, potabilització de l'aigua, tractament de residus...).
  • Creació de l'Institut Nacional de Salut.
  • Millora de la nutrició i dels hàbits de vida saludables.
  • Planificació sanitària (mètodes de prevenció, vacunes i control d'infeccions).
  • Millora de les tècniques de diagnòstic.
  • Descobriment i desenvolupament de fàrmacs.

Trastorns Genètics i Hàbits Saludables

Trastorn Genètic

Malaltia causada per una alteració d'un gen o un grup de gens (mutació), mutacions espontànies o per exposició a un risc ambiental. Són hereditaris. També pot ser degut a alteracions en el nombre de cromosomes (trisomia 21), amniocentesi.

Hàbits Saludables

  • Alimentació equilibrada.
  • Activitat física.
  • Higiene personal, dels aliments i de la llar.

El consum de tabac, alcohol i drogues NO són hàbits saludables.

Dieta, Higiene i Drogues

Dieta Equilibrada

Aporta tots i cadascun dels nutrients necessaris per dur a terme les funcions vitals, com ara sintetitzar molècules o proporcionar energia.

Higiene

Disminució de patògens al voltant nostre i menor exposició a malalties.

Droga

Substància que, introduïda a l'organisme, és capaç de produir canvis al cervell que comporten alteracions del comportament, condueixen a processos d'abús i dependència i provoquen un impuls irreprimible a prendre la substància, sigui per obtenir-ne els efectes o per evitar el malestar de l'abstinència.

Tipus

  • Depressores: alcohol, barbitúrics, heroïna...
  • Estimulants: amfetamines, cocaïna, cafeïna, nicotina...
  • Pertorbadores: al·lucinògens (LSD i fongs), cànnabis, èxtasi...

Efectes

  • Desitjats, indesitjats.
  • Socials i psicològics: disminució en rendiment escolar i de treball, deteriorament en relacions, problemes econòmics, accidents de trànsit i laborals, conductes delictives.

Característiques de les Addiccions

  • Tolerància.
  • Abstinència.
  • Dependència.
  • Abandó de les activitats habituals.
  • Consciència.

Desintoxicació

És possible abandonar el consum de drogues. Centres on hi intervenen metges, psicòlegs, treballadors socials, terapeutes... Tractament mèdic, tractament psicològic, suport social, teràpia de grup, suport familiar, nous aprenentatges, deshabituació i reinserció social.

Hi ha diverses conductes que no impliquen el consum de drogues i són addictives: joc, feina, videojocs, Internet, compres...

Conductes Addictives i Malalties No Infeccioses

Conductes Addictives

Qualsevol conducta normal agradable és susceptible de convertir-se en un comportament addictiu si és molt freqüent, suposa una inversió de diners excessiva o si interfereix en les relacions familiars, socials o laborals.

Malalties No Infeccioses

Què és un Tumor?

Massa de teixit desorganitzat, alteració de l'equilibri entre la producció de cèl·lules noves i la mort de les velles.

Tipus de Tumors

  • Tumors Benignes: creixen localment i es poden extirpar.
  • Tumors Malignes: les seves cèl·lules es poden desplaçar des del lloc inicial per fer nous tumors en altres parts del cos. Característiques: Invasiivitat, metàstasi, importància de la detecció precoç.

Com Prevenir el Càncer?

  • Reduir l'exposició a carcinògens.
  • Evitar l'alcohol i el tabac.
  • No prendre el sol en excés i fer servir protecció solar.
  • Seguir una dieta saludable.
  • Mantenir relacions sexuals sanes (VPH).

Tractament Càncer

Tot i que el càncer continua sent una malaltia greu, hi ha molts tractaments que augmenten molt l'esperança de vida dels pacients o, fins i tot, els arriben a guarir del tot (cirurgia, radioteràpia, quimioteràpia, tractaments hormonals, immunoteràpia).

Malalties Endocrines, Nutricionals i Metabòliques

Ampli grup de trastorns, congènits o adquirits, causats per una alteració d'enzims o hormones que intervenen al metabolisme, per malalties de les glàndules endocrines o dels òrgans que intervenen en el metabolisme.

Malalties Més Freqüents

  • Diabetis Mellitus.
  • Obesitat.

Diabetis Mellitus

Malaltia crònica que es produeix per deficiència total o parcial d'insulina, hormona que controla la concentració de glucosa a la sang. Acumulació glucosa a la sang => hiperglucèmia.

Tractament

Dieta equilibrada, fer exercici de manera regular i fàrmacs (insulina).

Complicacions

Alteracions a la circulació, en el SN i problemes renals i oculars. Tipus 1 (genètica) i tipus 2 (adquirida).

Tipus 1 o Diabetis Juvenil

: Pot tenir una causa genètica: s’hereta la predisposició a patir-la, però la forma més freqüent té origen autoimmune (el SI no reconeix les cèl·lules productores d’insulina i les destrueix). No es produeix gens d’insulina, s’ha d’injectar. Tipus 2 o diabetis de l’adult: Resistència a la insulina: les cèl·lules no la reconeixen malgrat el pàncrees la sintetitza, es produeix poca insulina o molt poc efectiva, dieta pobre en glúcids o injecció d’insulina. Obesitat: excés de greix corporal causat per múltiples factors: hereditaris, endocrins, metabòlics o ambientals, s’ingereixen més calories de les que es gasten, ajustar la dieta a l’activitat que feim i practicar exercici físic de manera regular. Complicacions: HTA, augment del colesterol a la sang, diabetis mellitus, IAM o ACV… Per valorar el sobrepès i l’obesitat s’empra l’IMC: IMC = Pes (kg) / talla2(m2). En casos extrems pot posar en risc imminent la vida del pacient. En aquests casos s’indica la realització d’una intervenció quirúrgica: Cirurgia bariàtrica: modificació quirúrgica del tracte gastrointestinal de l’aliment (reduint la mida de l’estómac o fent un by-pass a zones intermèdies de l’intestí). Malalties cardiovasculars: Malalties del cor i dels vasos sanguinis, una de les principals causes de mort en països desenvolupats, IAM: una part del múscul cardíac es queda sense aportament de sang, normalment per l’oclusió de les artèries coronàries, ACV: s’interromp el reg sanguini d’una part del cervell perquè un trombe sanguini obstrueix una artèria cerebral. Factors de risc de malalties cardiovasculars: No modificables: edat avançada, sexe masculí, antecedents de malaltia cardiovascular. Modificables: consum de tabac, HTA, Diabetes, valors alts de colesterol a la sang, dieta inadequada, sedentarisme, obesitat, estrès, ús d’anticonceptius hormonals…

Malalties de l'aparell respiratori: Malaltia pulmonar obstructiva (MPOC): estrenyiment o obstrucció de les vies respiratòries que disminueix el volum d’aire exhalat(asma, emfisema, bronquitis crònica). Malaltia pulmonar restrictiva: pèrdua d’elasticitat dels pulmons que disminueix el volum d’aire que contenen. Tot i que aq malalties són molt greus, la malaltia pulmonar més greu és el càncer de pulmó. Malalties mentals: esquizofrènia, depressió. Trastorns de la conducta alimentària: anorèxia, bulímia, síndrome de dèficit d’atenció i hiperactivitat. Trastorns de la personalitat: demència, alzheimer, addiccions. Diagnòstic de malaties: Procediment pel qual s’identifica la malaltia que té un pacient. 1.Entrevista clínica o anamnesi (símptomes). 2.Exploració física (recollida d’informació mitjançant els sentits). 3.Exploracions complementàries -Anàlisi de sang -Tècniques de diagnòstic per imatge (radiografia, TAC, RM, ecografia, medicina nuclear) -Cateterisme cardíac -Tècniques de registre de l’activitat elèctrica (EEC, ECG, EMG) -Test d’esforç -Tècniques endoscòpiques -Biòpsia. Tractaments de malalties: Els medicaments són aquells productes que serveixen per guarir, alleujar, prevenir o diagnosticar una malaltia. Mecanisme d’actuació: Unió a receptors i modificació de les funcions d’aquests, Barreres: aparell digestiu, fetge, parets dels vasos… Vies d’administració: Oral Sublingual, Rectal, Injecció, Intranasal, Tòpica o cutània. Les malalties infeccioses: Transmissió: Contacte directe->Pell, petites gotes que es produeixen quan xerram, tossim, estornudam… MTS, per mitjà de l’aigua, contaminació amb femta de pax o animals, per mitjà dels aliments, Reg amb aigua contaminada, manipulació de manera inadequada, per mitjà d’animals (vectors). Desenvolupament: Infecció, Incubació, Període agut, Declivi, Convalescència.




Prevenció: No beure aigua de rieres o fonts que pogués estar contaminada, conservar i manipular els aliments segons les normes dels seus envasos, escalfar bé i, si és possible, bullir el menjar preparat, rentar bé verdures i fruites que s’hagin de menjar crues (s’hi pot afegir una gota de lleixiu), rentar-se les mans després d’anar al lavabo i abans de menjar i manipular aliments, utilitzar el preservatiu per prevenir MTS i embarassos no desitjats.

Tractament:

BACTERIS => Antibiòtics (alerta amb l’aparició de R)
PROTOZOUS I FONGS => Antiprotozoaris i fungicides (menys eficaços que els antibiòtics, poden resultar una mica tòxics).
VIRUS => difícils de tractar pq s’introdueixen a les cèl·lules. Alguns medicaments alleugen els símptomes però és l’organisme el que els ha d’eliminar. Alguns antivirals eficaços per virus concrets (VIH i herpes)
Vacunes => introducció d’un MO mort, afeblit o un fragment d’aq per estimular el SI a desenvolupar ac i produir cèl·lules de memòria.

Vacuna: son preparats que ens protegeixen, de manera mes o menys permanent, contra un malaltia. Antibiotic: es una substancia fabricada per un microorganisme que te la propietat de matar o impedir creixements dltres microorganismes.L'auscultació és un procediment clínic d'exploració física que consisteix a escoltar de manera directa o per mitjà d'instruments com el estetoscopi, l'àrea toràcica o de l'abdomen, per valorar els sons normals o patològics produïts en els òrgans (contracció cardíaca, bufs cardíacs, peristaltisme intestinal, sons pulmonars, etc.)


Exàmen de l'oïda: És quan el metge mira dins de l'oïda mitjançant un instrument anomenat otoscopi. Inspecció: el metge observa el coll del pacient per veure si hi ha infecció o inflamació. Palpació: consisteix en l'obtenció d'informació clínica de la zona que es va a explorar per mitjà del tacte i de la pressió. Orina: L'anàlisi d'orina proporciona informació valuosa per a la detecció, diagnòstic diferencial i valoració d'alteracions nefro-urològiques, i, ocasionalment, pot revelar elements de malalties sistèmiques que transcorren silents o asimptomàtiques. Sang: Una anàlisi de sang és una anàlisi de laboratori realitzada en una mostra de sang que usualment és extreta d'una vena de l'braç utilitzant 1 xeringa, o mitjançant 01:00 punxada de dit. Radiografia( Raig X) Són una forma de radiació electromagnètica, tal com la llum visible. Una màquina de raigs X envia partícules d'aquests raigs a través del cos. Les imatges es registren en un ordinador o en una pel · lícula. TAC ( Làser): Tècnica d'exploració radiològica que consisteix en l'obtenció d'imatges de parts del cos humà en plans molt fins. La tècnica es basa en l'aplicació de raigs X perquè passin una determinada part, els llamps són absorbits de manera diferent segons la densitat dels diferents teixits pel que travessa, i la resultant de cada un d'ells (llamps) és recollit per un conjunt de detectors que transmeten la informació a un ordinador perquè processi tota la informació, elabori i creu unes imatges molt nítides de la zona radiografiada. També s'anomena scanner X. Ressonància magnética (Làser): És una de les tècniques de diagnòstic per la imatge més modernes i innòcues. Funciona gràcies a un potent imant i a les ones de ràdio que permeten visualitzar la imatge a través d’un monitor de televisió o de plaques. No utilitza elements radioactius ni raig X i no té efectes nocius.



Ecografia: Una ecografia és un procediment per obtenir imatges emprant els ecos d'una emissió d'ultrasons dirigida sobre un cos o objecte com a font de dades per formar una imatge dels òrgans o masses internes amb finalitats de diagnòstic. Un transductor emet ones d'ultrasons. Aquestes ones sonores d'alta freqüència es transmeten cap a l'àrea del cos que s'estudia, i es rep el seu ressò. El transductor recull el ressò de les ones sonores i un ordinador converteix aquest ressò en una imatge que apareix en la pantalla. Actualment existeix també l'ecografia 4D. Endoscòpia: Introdució d'un tub per la boca amb una camara per poder veure els intestins. Biòpsia: Una biòpsia és un procediment diagnòstic que consisteix en l'extracció d'una mostra de teixit obtinguda per mitjà de mètodes agressius per a examinar-la al microscopi mitjançant tincions histològiques. La paraula biòpsia és composta i procedeix del grec bio, vida, i opsia, veure. La traducció literal de la paraula seria "veure la vida".

Entradas relacionadas: