Salut i malaltia: conceptes, factors i malalties
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,76 KB
1. Definir concepte de salut i malaltia.
La salut consisteix sobretot a sentir-se sa, i per això implica elements subjectius relacionats amb el benestar físic, psíquic i social. La salut és allò que ens fa sentir integrats socialment i alliberats d’alteracions biològiques, mentals o socials que puguin fer que se’ns rebutgi o margini. S'entén malaltia com la pèrdua de la salut.
ÉSSER HUMÀ COM A ÉSSER BIO-PSICO-SOCIAL:
Per que una persona estigui 100% saludable ha de tenir les tres parts (bio-psico-social) equilibrades. S’ha de tenir un estat complet de benestar físic, mental y social, i no només absència d’enfermetat. L’home és un ser social perquè rep influències favorables i desfavorables com a resultat de la interacció amb la societat que l’envolta i amb el medi ambient físic, en el qual porta a terme la seva vida.
2. Que factors condicionen la salut i explicar-los.
Els factors que afecten a la salut d’una persona poden ser:
FACTORS INTERNS (BIOLÒGICS): són propis de l’organisme i apareixen a l’organisme sense una causa externa.
- Càrrega genètica de l’individu.
ex: malalties hereditàries.
FACTORS EXTERNS (AMBIENTALS): són factors que afecten a la salut però per condicionants externs.
- Disponibilitat d’aliment i aigua potable
- Sistema sanitari
- Estils de vida, sedentarisme, conductes de risc (alcohol, excés de velocitat)...
3. Dietes i les seves característiques. Calcular IMC.
Dieta Mediterrània: Alt contingut de vitamina (fruita/verdura) i proteïna vegetal (llegums). Proteina carnica majoritària del peix front la carn. Acids olics i linoleics de l’oli d’oliva. Altres aports antioxidants (sel·leni - alls). Dieta Saxona: Greixos saturats derivats de la margarina, fruita mes escassa. Dieta Nórdica: Greix animal i poca fruita. Dieta Asiatica Japonesa: Peix cru, cereals i fruites. Processats: Menjar ràpid, molts glúcids i greixos. La dieta condiciona la nutrició, l’alimentació i tria dietética és voluntaria, la nutrició no. IMC = pes en kg entre (alçada en m)elevado a 2 IMC = 20 - 25 ( ≤ 20 defecte, ≥ 25 excés )
4. Conductes de risc
· Les drogues: alteren l'estat d'ànim, la percepció o el coneixement i poden produir dependència.· L'alcoholisme: malalties de l'aparell digestiu com la gastritis o a l'aparell circulatori. Així com una alta pressió arterial o molts tipus de càncers (càncer de pulmó).· El tabac: càncer de pulmó o de laringe, malalties cardiovasculars i bronquitis crònica. els òrgans + afectats són els pulmons, els bronquis i l'estómac.
5. Malaltia, distribució històrica (pesta s.XIV).
Un exemple de malaltia social és l’epidèmia de pesta negra, que va tenir lloc al continent europeu a les primeres dècades del segle XIV - gran mortalitat. Aquesta provocada per la gran falta de higiene a la societat del moment. això va ser la raó per la qual les rates, que eren picades per insectes portadors, van transmetre el bacteri per tota la població.
6. Moviments poblacionals i extensió de la malaltia.
Encara que la pobresa sigui la causa més important de les malalties del mon, hi ha altres amenaces associades al creixement econòmic, quan té lloc sense una protecció adequada del medi (com la contaminació de l’aire). Els problemes relacionats amb la salut i el medi ambient varien enormement d’una regió a una altra, segons la geografia, el clima i, la política d’un país.
7. Esperança de vida al món i distribució desigual, primer món, règim autoritaris, tercer món. Piràmide de població.
Problemes de salut associats a la pobresa o manca de recursos essencials. Això comporta que els països del 1er món no tinguin aquest problema, però els més pobres no puguin evitar malalties amb medicina perquè no tenen accés. La falta d’aigua també afecta la higiene i la salut, cosa que molts països pateixen. PIRÀMIDE DE POBLACIÓ
8. Malalties i tipus.
Ambientals: infeccioses, tòxiques, ambientals, traumàtiques i nutricionals. Biològiques: metabòliques, genètiques, neoplàsiques, autoimmunes i mentals.
9. Malalties que afecten en major conjunt a la població mundial.
Infeccioses: causades pels microorganismes, provenents de l’ambient. EX: malaria, sida, hepatitis, infantils (difteria). Autoimmunes: atac del propi del cos a si mateix sense advertència. EX: esclerosi múltiple (possible causa externa vírica). Neoplàsiques: alteració del procés de divisió cel·lular = producció excesiva de cèl·lules que el cos no necessita (acumulació de cèl·lules). EX: càncer. Mentals: causades per un grup de trastorns que alteren i afecten a la persona en molts aspectes diferents. EX: depressió, TDAH.