Romanització i formació del català: influències del llatí vulgar
Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,7 KB
Romanització
Llatí vulgar colonitzadors romans s. III. Diversificació llatí s. V després caiguda Imperi Romà. Llatí a català s. VII i s. VIII canvis significatius. Català com llg s. IX. Primer document escrit en català jurídic i religiós s. XII.
ROMANITZACIÓ s. V a.C. a la Regió ita Laci (Roma) parlava llatí. Amb expansió l’IR, s'expandeix llg. Al 218 a.C romans arriben Empúries i conquisten N-E Península. Amb ells el llatí vulgar, varietat llatí parlada x classes populars romanes, soldats i mercaders, q s’apartava d la norma (diferenciaven llg parlada i popular, i llg culta i escrita, ll clàssic. Va ser assimilat x la població d les zones conquerides. Al llarg 7 segles q durà la dominació hi traslladen tmb sistema d’organització, l’admin i el govern propi, els costums i cultura. (ROMANITZA).
La superioritat i prestigi poble romà facilità la submissió política i l’assimilació d la llg, ràpida i sense gaire oposició (llg llatina = signe prestigi social). La intensitat d la romanitza. no va ser = en tots territoris, lo q explica l'existència distints romanços. Presència romans a la Península fins 476 d.C , quan cau l’IR va fer q cada cop es diferenciàs més del llatí clàssic i començàs la seva evolució cap al romanç.
Elements Constitutius Llg Cat
Llatí base fonamental del català + altres llgs q el feren evolucionar i l’enriqueren en determinats moments del procés d formació (Substrat o Superstrat) o quan ja estava formada (Abstrat).
Substrat
Llgs abans d l’arribada dels romans. Les influències del substrat es donen en el moment en q la llg encara no està formada. Les llgs q es parlaven a la Península abans d l’arribada dels romans , van deixar la seva empremta en el llatí vulgar, i x tant en la configuració posterior del català (SUBSTRAT).
- 4 substrats
- (1) L’iberobasc (pisarra, esquerra, carabassa)
- (2) Celta (Camisa, carro, cervesa)
- (3) Grec (olivia, esponja, escorpí)
- (4) Fenici (topònims com Eivissa o Tagomago)
Superstrat
Determina les llgs q es parlen després d la romanització. 476 d.C. la caiguda d l’IR, va propiciar les invasions dels germànics (visigots, sucus, alans, francs…) als territoris Peninsulars. +tard 711 arribada àrabs. Com romanització intensa i estructures polítiques estaven ++ consolidades, aquestes pràcticament no es va ressentir amb les noves conquestes. Respecte a la llg, Germànics ni àrabs varen substituir el llatí (q a causa d la manca d contacte amb Roma ja estava molt fragmentat i evolucionava cap a altres llgs), però si van deixar influència sobre la