Risc sismic i volcànic: una amenaça latent
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,53 KB
Risc sismic
El risc sismic consisteix en la possibilitat de pèrdues humanes o econòmiques a causa d'un terratrèmol. Depèn del sisme i de l'entorn. Dos terratrèmols de la mateixa força poden causar efectes molt diferents segons la regió on es produeixin.
Sismicitat
La sismicitat és la distribució espacial i temporal dels sismes en funció de les seves característiques.
Sismicitat a la península ibèrica
La península ibèrica es troba en una zona de sismicitat moderada: es pot produir un sisme destructiu en un interval superior a 100 anys, però la probabilitat no és igual a tot el territori. És molt més alta a les serralades més recents: els Pirineus i les serralades Bètiques.
Sismicitat a Catalunya
Hi ha dues zones amb una probabilitat major:
- Pirineus, Pre-Pirineus i serralada transversal: La zona on hi ha hagut més terratrèmols. Hi ha moltes falles direcció N-S als Pirineus i NE-SO a la resta. Són una zona de contacte entre la subplaca ibèrica i la placa eurasiàtica.
- Sistema mediterrani català: Menor sismicitat que l'anterior. Predomina la distensió. Hi ha moltes falles de direcció NE-SO.
Efectes destructius dels volcans
Colades de lava: Les de magmes bàsics són les més perilloses perquè flueixen molt lluny i a una velocitat relativament alta. Destrueixen tot allò per on passen: construccions, carreteres, boscos...
Caiguda de piroclasts: Són fragments de roques sòlides o semisòlides expulsats pel volcà que provoquen riscos per impactes directes o acumulació (esfondraments). Els més petits, que romanen a l'atmosfera suposen un risc per a l'aviació i poden produir, en cas d'una erupció molt forta, un canvi climàtic temporal a tot el planeta.
Núvols roents (o colades piroclàstiques): El fenomen més perillós. Masses de gas i piroclasts que es desplacen vessant avall i arrasen tot el que troben al seu pas. Poden arribar als 800º C i assolir velocitats de 200 o 300 km/h.
Lahars: Rius de fang originats quan es barreja aigua amb les cendres volcàniques. Poden deixar colgats pobles sencers, com el cas del Nevado del Ruiz, que va provocar més de 20.000 morts a la ciutat d'Armero.
Tsunamis: Quan l'erupció volcànica es produeix a prop del mar. Ha de ser una erupció molt forta, de tipus peleà, com la del Krakatoa.
Emissions de gasos tòxics: Normalment s'alliberen cap a l'atmosfera, però a vegades, no. El volcà Nyos, a Camerun, va alliberar un núvol de CO2 que va matar 2.000 persones.