Revolucions i conflictes dels segles XVIII i XX
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,43 KB
Rev Industrial
La Revolució Industrial és el conjunt de transformacions que permeten el pas d'una economia agrària tradicional a una capitalista industrial. S'inicia a GB en el segle 18 i s'estén a Europa Occidental, EUA i Japó. Factors: Rev Agrària, Rev Demogràfica, Comerç i Transport, Innovacions Tècniques, Primeres Matèries i Fons d'Energia, Acumulació de Capital: Comerç Colonial s.18, Treball Domèstic Rural, Agricultura, Sectors Industrials Pioners. Canvis Legislatius: Supressió de Traves, Liberalisme Econòmic, Reducció de l'Intervencionisme Estatal, tot això gràcies a les Revolucions Liberals.
Rev Francesa
La Revolució Francesa és un procés revolucionari a França entre 1789 i 1815 que implica el fi de la monarquia absoluta de Lluís XVI. És el model i motor de les revolucions liberals. Causes: polítiques, econòmiques i socials. Tot això, juntament amb la Il·lustració, condueix a l'esclat de la Revolució. Fases: Moderada 89-92 convoquen Estats Generals, i creen Assemblea Nacional Constituent, Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà 1791. La Convenció i el Terror 92-95: Aus i Prússia, potències absolutistes, envaeixen França, executen al rei, comença la República i els jacobins arriben al poder adoptant mesures avançades. Directori 95-99: burgesia moderada es fa amb el poder. Napoleònica 99-15: emperador, té caràcter autoritari i comença l'expansió per Europa, implica la difusió dels ideals de la Revolució Francesa. És derrotat per una coalició de potències absolutistes amb GB.
Restauració Europea 1815-1830
Amb la derrota de Napoleó, es torna parcialment a l'Antic Règim. Es crea la Santa Aliança entre potències absolutistes per evitar l'avanç del liberalisme. A França s'estableix la Carta Atorgada que implica el manteniment d'algunes conquestes de la Revolució Francesa. A l'Europa Mediterrània, es torna totalment a l'Antic Règim.
Revolucions 1820-1848
Protagonitzades pels sectors liberals, grups com els carbonaris, a les revolucions es combinen el liberalisme i el nacionalisme. 1820: independència de Grècia, 1830: s'estableix una monarquia liberal amb un sufragi censatari a França, independència de Bèlgica, 1848: intent de proclamar règims liberals de caràcter democràtic a França. Així, el liberalisme arriba a la majoria de països europeus però amb interrupcions i limitacions.
Nacionalisme i Unificacions Itàlia i Alemanya
El nacionalisme és una ideologia que es basa en la idea que cada nació té el dret de formar el seu propi Estat. Comença al segle 19 amb el desenvolupament del Romanticisme. El liberalisme i el nacionalisme actuen de manera coordinada en les revolucions del segle 19. Hi ha un gran avanç en quant a formació dels Estats nacionals a partir de la unificació de nacions disperses en diversos estats. Els processos de construcció nacional del segle 19 en nacions amb estat utilitzen mitjans estatals per crear un sentiment patriòtic. En les nacions sense estat, el protagonisme és dels intel·lectuals i la cultura popular, per exemple, Espanya, on, per fracàs del nacionalisme espanyol, sorgeix un nacionalisme alternatiu. En el segle 19, destaquen les unificacions d'Itàlia i Alemanya.
Era dels grans conflictes (1914-1945)
IGM 1914-1918
Conflicte bèl·lic entre els aliats i la Triple Entesa a causa de la modificació del sistema de relacions internacionals que es complica a causa de la pau armada. Acaba amb la victòria dels aliats i amb el Tractat de Versalles. Es diu que és la Primera Guerra Mundial. Fases: Moviments: A en dos fronts. Trinxeres: període d'estabilització. Crisi de 1917: revolució russa. Final de la guerra: desamortització general, revolució a Alemanya i enfonsament de l'Imperi. És una guerra novedosa perquè té una durada de més de 4 anys, s'estén fins a 35 estats, tècnicament empraven carros de combat, avions, el reclutament és un fenomen massiu i les dones s'impliquen. Conseqüències: demogràfiques, econòmiques, socials: revolucions a Rússia i Alemanya, polítiques i territorials. Pau de París: reestructuració territorial europea.
Rev Soviètica
Procés polític que comença al 1917 a l'Antic Imperi Rus i suposa la caiguda del règim tsarista i la implantació d'un sistema socialista. A principis del segle 20, l'Imperi Rus era un dels estats més endarrerits econòmicament, social i políticament. Rússia i la IGM. La Revolució de Febrer de 1917. Revolució d'Octubre de 1917: Revolució Soviètica amb l'esclat del Palau d'Hivern a Petrograd, govern bolxevic denuncia. La Guerra Civil i el Comunisme. Formació de la URSS i NEP: URSS, Constitució de la URSS 1923, Nova Política Econòmica 1928. Règim d'Stalin. Repercussions internacionals: III Internacional que agrupa als partits socialistes partidaris del model de la Unió Soviètica.
Economia Mundial Entreguerres
La postguerra va generar conseqüències negatives com la destrucció de la màquina de producció, endeutament, pèrdua de mà d'obra... Entre el 1922 i el 1929 es produeix una expansió econòmica anomenada... El crack del 29, la caiguda de les cotitzacions de Wall Street duu a una fallida de l'economia mundial, va ser una gran crisi greu i llarga i va afectar sobretot a Amèrica Llatina i Europa. Polítiques de recuperació: New Deal, mesures econòmiques i socials basades en l'increment de la despesa pública i l'ampliació de drets socials.