Revolució Russa: De l'Imperi Tsarista a l'URSS
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,91 KB
1. Antecedents
A finals del segle XIX, Rússia vivia sota l'Antic Règim: una societat agrària dominada per l'aristocràcia terratinent, amb servitud i poca burgesia i indústria. El poder autocràtic del Tsar era absolut.
A mitjans del segle XIX, la Guerra de Crimea contra les potències occidentals (França i Regne Unit) i l'Imperi Turc va evidenciar la debilitat de Rússia. La derrota va impulsar canvis, com l'abolició de la servitud, però va generar pobresa entre els pagesos.
L'incipient procés d'industrialització va generar dures condicions de vida per a la població. Les fàbriques, principalment a Moscou, van contribuir al creixement de les zones urbanes i l'aparició d'un proletariat industrial.
Aquests canvis van tenir efectes socials, com l'augment de la població urbana i el naixement d'una classe mitjana. Políticament, es van succeir diversos tsars: Alexandre II (1855-1881), que va intentar modernitzar el país; Alexandre III (1881-1894), que va retornar a un govern autocràtic; i Nicolau II (1894-1917), que va patir la derrota a la guerra russo-japonesa i el Diumenge Sagnant, fet que va impulsar reformes i l'establiment de la Duma (parlament).
2. Oposicions al Règim Tsarista
- Liberals: Partit Kadet.
- Nihilistes: Populistes, eserites (Alexander Kerenski), anarquistes.
- Marxistes: POSDR (1898), dividit en menxevics (Julius Martov) i bolxevics (Lenin), que defensaven la revolució del proletariat, l'expropiació i l'autodeterminació.
3. La Revolució Russa (1917)
3.1 Revolució de Febrer
El 23 de febrer, una vaga general a Petrograd va donar lloc a la formació de soviets. Amb la influència dels menxevics, el Tsar va abdicar i es va formar un govern provisional dirigit pel príncep Livov i, posteriorment, per Alexander Kerenski. Aquest govern va decidir continuar la guerra i va prometre reformes (assemblea constituent i reformes socials i econòmiques d'inspiració liberal).
3.2 Retorn de Lenin
A l'abril de 1917, Lenin va tornar de l'exili i va presentar les seves Tesis d'Abril, on proposava la retirada del suport als soviets, la revolució socialista i la sortida immediata de la guerra. Kerenski va formar un nou govern. A l'agost, el cop d'estat de Kornilov, sense el suport dels bolxevics, va afeblir el govern. Lenin va aprofitar per defensar Petrograd i el Partit Bolxevic va iniciar un debat intern.
3.3 Revolució d'Octubre
El govern de Kerenski va convocar eleccions per a una nova Assemblea Constituent. Els bolxevics van iniciar un procés revolucionari:
- El 25 d'octubre, aprofitant el Segon Congrés dels Soviets, van iniciar un aixecament amb els mariners de Kronstadt.
- La revolta es va estendre per la ciutat, coordinada pels soviets liderats pels bolxevics.
- La Guàrdia Roja, liderada per Lev Trotski, va ocupar el Palau d'Hivern, seu del govern provisional. Kerenski va fugir de Rússia. La revolució va triomfar. El Tsar i la seva família van ser assassinats el juliol de 1918.
3.4 El govern de Lenin
- Congrés dels Soviets
- Consell de Comisaris del Poble (poder executiu)
- Soviet Suprem (poder legislatiu)
3.5 Mesures del nou estat soviètic
- Expropiació de les terres de la noblesa i l'església.
- Dret a l'autodeterminació dels pobles.
- Nacionalització de grans fortunes i empreses.
- Sortida de la I Guerra Mundial (Pau de Brest-Litovsk, 1918).
- Moscou com a nova capital.
- El Partit Bolxevic esdevé Partit Comunista (1918).
4. Lenin al poder i la Guerra Civil
Després del triomf de la Revolució d'Octubre, van sorgir dos bàndols: l'Exèrcit Blanc (contrarevolucionari) i l'Exèrcit Roig (bolxevic, liderat per Trotski). La Guerra Civil (1918-1921), amb intervenció estrangera, va acabar amb la victòria de l'Exèrcit Roig. Durant la guerra, els bolxevics van implementar el comunisme de guerra, amb control estatal sobre l'economia, nacionalització de la banca i el comerç, i augment de la disciplina laboral. Això va provocar fam i rebel·lions, com la dels mariners de Kronstadt.
5. La NEP i el naixement de l'URSS
La Nova Política Econòmica (NEP) va introduir una economia mixta, permetent la propietat privada, la llibertat de comerç i un alleujament del control estatal sobre la indústria. La NEP va aconseguir recuperar l'economia, augmentar la producció i millorar el nivell de vida.
El 1922 es va crear la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), formada per 15 repúbliques.
6. Després de Lenin
Lenin va morir el 1924. El gener de 1919, la revolució espartaquista a Alemanya va fracassar i els seus líders van ser executats. Es va formar la III Internacional, amb l'objectiu d'expandir la revolució socialista a altres països.