Revolució Industrial: Societats Europees
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,58 KB
La Industrialització de les Societats Europees
Augment demogràfic i expansió agrícola
La Revolució Industrial va ser el resultat d'un conjunt de canvis econòmics i ecològics.
Els primers símptomes d'aquests canvis es van percebre a la Gran Bretanya a mitjan segle XVIII.
- Rica en carbó vegetal.
- Colònies d'on extreien el cotó a baix preu.
- Nova innovació agrícola, que va augmentar la població.
La Revolució Demogràfica. La població europea va iniciar un procés de creixement.
Les causes van ser l'augment de la producció d'aliments, el progrés de la higiene i la medicina.
Es va produir una disminució de la mortalitat i un manteniment, o un lleuger increment, de la natalitat. L'esperança de vida, que va passar de 38 anys a la darreria del segle XVIII, va assolir els 50 a la darreria del segle XIX.
El resultat va ser un creixement de la població del continent.
La Revolució Agrícola. L'increment de la població va provocar un augment de la demanda d'aliment i una alça dels preus agrícoles, que va estimular els propietaris a millorar els sistemes de producció per augmentar la productivitat.
- La propietat senyorial es va convertir en una propietat privada.
- L'aplicació de nous mètodes i tècniques de conreu. La innovació fonamental va ser la supressió de guaret i la seva substitució per plantes farratgeres
- (sistema Norfolk). També es va iniciar una mecanització progressiva de les tasques agrícoles (segadores, sembradores, trilladores...). Finalment, la introducció de nous conreus (blat de moro i patata) i l'expansió de la ramaderia van permetre oferir una dieta més rica i variada a la població.
Les Transformacions Agrícoles. Les lleis de tancament van ser aprofitades pels grans propietaris agrícoles.
Els pagesos pobres es van veure privats dels seus drets sobre les terres comunals i van haver d'abandonar les terres que conreaven. L'emigració cap a les ciutats per buscar feina a les noves fàbriques va ser l'única sortida.
A més, els sistemes de sembra mecànica, la utilització de noves arades.
El sorgiment de la indústria
Màquines, Vapor i Fàbriques. Un element bàsic de les transformacions que van originar la transformació va ser la innovació tecnològica. Les màquines van anar substituint el treball manual. Implicava un augment de la productivitat i una disminució dels costos, fet que permetia vendre més barat, augmentar la demanda i obtenir més beneficis.
Les primeres màquines eren accionades per la força humana i, posteriorment, per energia hidràulica. Però la font d'energia que va revolucionar la producció va ser el vapor. Utilitzava el carbó com a combustible i es va convertir en el símbol de la Revolució Industrial.
La mecanització i les noves fonts d'energia van generalitzar el sistema fabril de producció, que consisteix en la concentració dels obrers i de les màquines en grans edificis, les fàbriques. Té lloc la divisió del treball, és a dir, cada obrer intervé només en una petita part del procés de producció.
La Indústria Tèxtil. A la Gran Bretanya, el primer sector que es va mecanitzar va ser la indústria del cotó. Per estimular la producció de teixits de cotó a l'interior del país, el govern britànic en va prohibir la importació.
Per poder-ne fabricar més quantitat, es van començar a aplicar una sèrie d'innovacions. Una de les primeres va ser la llançadora volant.
Carbó i Ferro: La Siderúrgia. Un altre sector pioner de la industrialització va ser la siderúrgia. La utilització del carbó de coc, de gran potència calorífica, va permetre transformar el ferro en acer.
La demanda de ferro per a eines agrícoles, màquines i ferrocarrils va estimular el sorgiment de nous processos.
L'expansió de la industrialització
Una sèrie d'innovacions van revolucionar els transports i van permetre l'augment del comerç.