La Revolució Industrial: Orígens, Impacte i Transformacions Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB
La Revolució Industrial: Transformació Econòmica i Social
La Revolució Industrial, iniciada a Anglaterra entre 1760 i 1840, va suposar un canvi radical en la manera de produir i organitzar l'economia i la societat. Es va passar d'una economia basada en l'agricultura a una economia dominada per la indústria, gràcies a la mecanització de la producció i al desenvolupament del sistema fabril. Aquest procés va permetre augmentar significativament la producció de béns i va establir les bases del capitalisme industrial, transformant l'organització social en una societat de classes: la burgesia (propietària del capital i les fàbriques) i el proletariat (treballadors a les indústries).
Un dels efectes més importants va ser l'èxode rural, amb el desplaçament de molts camperols cap a les ciutats, on es concentraven les noves activitats industrials. Això va provocar un ràpid creixement urbà i una nova manera de viure i treballar.
Revolucions Paral·leles a la Industrialització
La Revolució Agrícola: L'Augment de la Producció d'Aliments
Aquesta revolució va augmentar la quantitat d'aliments disponibles. Algunes de les novetats d'aquesta revolució agrícola inclouen:
- Es va passar d'un model de producció autosuficient i feudal de camps oberts (openfield) a un model de producció capitalista i de mercat de camps tancats, convertits en propietats privades.
- Es van introduir nous aliments com la patata i el tomàquet.
- Noves eines i tècniques de conreu que van millorar la productivitat. Per exemple, va augmentar el nombre de ramats i, per tant, la disponibilitat de fertilitzants.
- Es va substituir el guaret biennal i triennal pel sistema Norfolk, que era quadriennal.
La Revolució Demogràfica: Creixement de la Població
Molt relacionada amb la revolució agrícola, gràcies al continuat augment de la producció d'aliments, la població es va incrementar molt. Així, va baixar la mortalitat, sobretot la catastròfica, mantenint-se una elevada natalitat. Aquesta revolució va aportar:
- Disminució de la mortalitat.
- Augment de la natalitat.
- Abundant mà d'obra per a la indústria.
La Revolució Tecnològica: Màquines i Fonts d'Energia
Aquesta revolució va posar al servei de la indústria noves màquines i fonts d'energia.
La Revolució en el Transport i el Comerç
Aquesta revolució va permetre vendre la producció a mercats llunyans i extensos, especialment a partir de 1830 amb l'aparició del ferrocarril. La Revolució Tecnològica en els transports va ser un canvi fonamental que va transformar completament la societat. Mitjans de transport com els trens, els vaixells a vapor, els automòbils i els avions van permetre un desenvolupament més ràpid de l'economia, van millorar les condicions de vida i van fomentar la interconnexió global. Els avenços en el transport han estat clau per al progrés de la industrialització i han modelat la societat moderna tal com la coneixem avui.
El Capitalisme Industrial: Un Nou Sistema Econòmic
Durant la Revolució Industrial, la Banca d'Inversió va néixer per finançar sectors com la siderúrgia i els ferrocarrils, que requerien grans inversions. Així, van aparèixer les societats anònimes, que emetien accions i obligacions, i les borses es van convertir en mercats d'accions.
Això va establir un sistema capitalista amb la propietat privada dels mitjans de producció i una nova divisió social: la burgesia capitalista i el proletariat. El sistema econòmic es basava en els ideals del lliure mercat i el liberalisme, on la competència i la recerca del benefici impulsaven l'augment de la producció i la reducció de costos mitjançant la mecanització i la renovació tecnològica.