Revolució Industrial i Moviment Obrer: Catalunya al segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,52 KB

Concepte de Revolució

- Significa canvi radical o absolut o gran canvi de manera de viure de les persones. Com la revolució de neolític passar de caçadors a agricultors.

- La revolució demogràfica va consistir en un creixement espectacular x10 de la població del segle XIX (aproximadament últim quart del segle XVIII). S'explica per unes taxes de natalitat altes i un descens molt acusat de les taxes de mortalitat, a consequència d'aquest gran creixement de millora de l'alimentació (rotació de conreus -> més producció) de la higiene i els avenços de medicina.

- Conseqüència d'aquest creixement demogràfic van ser els moviments migratoris del camp a la ciutat i d'Europa a altres continents.

- La revolució del transport amb la màquina de vapor apareix el ferrocarril i el vaixell a vapor. El transport era més barat, ràpid i amb més capacitat. La conseqüència serà l'augment de comerç i que els productes arribin amb més facilitat a les persones.

Moviment Obrer i Ideologies

  • Els obrers s'ajunten per defensar-se i creen els sindicats.

  • Marx defensa la dictadura del proletariat que portaria a una societat comunista (sense propietat privada).

  • Societat comunista == Societat igualitària (tot és de tots però administrat per l'estat).

  • Bakunin - no està d'acord amb Marx, sobretot en que l'estat sigui qui hagi de dirigir-ho tot. Perquè els principis fonamentals de l'anarquisme són la llibertat i la defensa de la llibertat.

  • Resultat: entre Marx i els anarquistes va ser que es va dividir el moviment obrer.

Les Colònies Industrials

- Per fer servir les màquines de vapor cal carbó. A Catalunya des de 1840 a 1860 van explotar les conques mineres de Sant Joan de les Abadesses i de l'Alt de Berguedà i Calaf. Però aquest carbó era de baixa qualitat i per tant es va haver d'importar de fora, d'Anglaterra i Gal·les.

- La força de l'aigua (energia hidràulica) va ser alternativa. Es substitueix el vapor per la turbina. Les fàbriques catalanes es situen al costat dels rius catalans (el Llobregat i el Ter). A part d'aprofitar la força de l'aigua, també anava bé perquè no hi havia conflictes amb els obrers (pau social) a més havien de crear un nou poble amb els serveis bàsics pels obrers (metge, escola, església, que viures...). A aquestes instal·lacions fabrils se les anomena colònies industrials.

Revolució Industrial a Catalunya

- Es dóna a la segona meitat del segle XIX. Com altres països hi ha una revolució agrària (rotació de conreus) que fa que augmenti la producció agrícola i sobri ma d'obra del camp. A conseqüència la revolució demogràfica fa que augmenti molt la població, hi haurà molta necessitat de tela per fer roba i amb el desenvolupament tècnic (ciències) es aconseguirà com a conseqüència la màquina de vapor que s'utilitzarà a les fàbriques. Hi haurà una millora del transport més ràpid, més capacitat i més barat. I la burgesia catalana es va enriquir molt, per això va invertir diners per fer més fàbriques. Malgrat feia falta carbó de bona qualitat i ferro, la burgesia catalana va convertir Espanya en una potència tèxtil.

Imperis Colonials

Anglaterra = L'Índia i Austràlia
França = Algèria i Indoxina
Holanda = Indonèsia i Surinam
Portugal = Angola, Moçambic
Espanya = Guinea Equatorial i Cuba
Alemanya = El Camerun i Namíbia
Itàlia = Líbia i Somàlia
Bèlgica = El Congo

Entradas relacionadas: