Revolució Industrial: Factors clau i conseqüències
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,38 KB
L’augment de la producció agrícola
L’augment de la producció agrícola va ser resultat de l’adopció de noves tècniques i màquines de conreu, així com d’un augment de la demanda. Les innovacions agràries més rellevants van ser:
- La privatització i el tancament de terres per l’augment de preus agrícoles i la demanda d’aliments
- La supressió del guaret i l’ús de nous sistemes de conreu
- La implementació de noves màquines agrícoles, conreus nous i nous fertilitzants
L’increment de la població
L’increment de la població va estar estimulat perquè hi havia més quantitat d’aliments disponibles (revolució agrícola); Descens de mortalitat; L’augment de la natalitat; Més població va suposar més demanda i consum, i més mà d’obra per l’indústria.
Energia del vapor
L'energia del vapor va permetre per primera vegada el funcionament de màquines amb energia immediata.
L'economia de mercat
L'economia de mercat va ser resultat de la millora dels sistemes de transport, de l’augment del nombre de consumidors i de la progresiva especialització de treball. El creixement progressiu de la població i de les rendes agràries va augmentar el nombre de consumidors (mercat interior). Les colònies ultramarines van proporcionar un gran mercat exterior.
Nous mitjans de transport
Nous mitjans de transport van aportar més velocitat i més capacitat de càrrega, cosa que va reduir costos i va impulsar el comerç.
El sistema fabril
El sistema fabril va consolidar la fàbrica com la unitat de producció bàsica. Va comportar la concentració d’obrers i màquines sota un mateix sostre i amb una rígida disciplina laboral. Va estar impulsat per la mecanització i la utilització d’energia hidràulica o de vapor.
Capitalisme
El capitalisme va ser el nou sistema econòmic que es va desenvolupar íntimament lligat a la industrialització. Es caracteritza per:
- Lliure iniciativa i propietat privada
- Llei d’oferta i demanda
- Lliure competència
- Crisis cícliques
- Gran creixement de la producció
Urbanització creixent
La urbanització creixent va ser resultat de la concentració de la indústria a les ciutats. Molts pagesos van emigrar a les ciutats a la recerca de feina. Es va produir el creixement de nous barris obrers i la segregació social de l’espai urbà.
La indústria tèxtil
La indústria tèxtil va ser el primer sector a aplicar el sistema fabril:
- Materia primera: cotó
- Aplicació de la màquina de vapor
- Mecanització de la filada i la teixidura
- Gran creixement de la producció
Indústria siderúrgica
L'indústria siderúrgica es va desenvolupar posteriorment davant la necessitat de ferro per a la maquinària i els nous transports. Va comportar el desenvolupament de la mineria del ferro i del carbó, innovacions tècniques en la producció de f i a.
La societat de classes
La societat de classes, definides per la riquesa, va substituir la societat estamental, en què el privilegi provenia del naixement. Es van consolidar dues grans classes socials:
- La burgesia, tenidora del capital i les indústries
- Els obrers, que aportaven el seu treball a canvi d’un salari
Segona Revolució Industrial
El creixement de la població mundial durant el segle XIX es va produir a tots els continents. L’any 1900, la població mundial va arribar als 1600 milions, a causa de diversos factors:
- La reducció de la mortalitat, a conseqüència dels avenços mèdics, la millora en la dieta i els progressos en la higiene i sanitat
- El manteniment d’altes taxes de natalitat
- Les grans migracions del segle XIX van tenir lloc, sobretot a Europa. D’allà va partir més de 32 milions de persones i el seu destí preferent va ser els Estats Units. A la primera meitat de segle, van emigrar britànics i irlandesos. Durant les últimes dècades, van destacar les migracions alemanys, italians, eslaus i espanyols
Les noves fonts d’energia van permetre incrementar la productivitat industrial. El petroli es va utilitzar per a la il·luminació, la calefacció, etc. L’ús del petroli es va generalitzar amb la invenció del motor d’explosió. L’energia elèctrica es va aplicar a la il·luminació, als transports, a l’oci i particularment, als motors elèctrics que van revolucionar la indústria.
Nous sectors i formes d’organització en resposta a la crisi de 1873. La recerca va permetre importants avenços en el sector químic i siderúrgic. Es va produir una concentració empresarial (Trust, cartel, holding). El taylorisme va suposar l'eficiència productiva i el muntatge en cadena. Henry Ford va aplicar aquests principis en la producció del seu Ford.
Noves potències industrials. Alemanya es va convertir en la segona potència industrial i va destacar en la indústria química i siderúrgica. Els Estats Units disposaven de grans recursos naturals i un gran mercat intern. Després de la Gran Guerra es va convertir en la primera economia mundial. El Japó es va començar a industrialitzar després de la revolució Meiji, i l’estat hi va tenir un paper rellevant.