Revolució Industrial: Conceptes, Concentració i Etapes Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,05 KB
Definicions Clau de la Revolució Industrial
A continuació, es presenten les definicions dels conceptes fonamentals relacionats amb la Revolució Industrial:
Fàbrica (Sistema Fabril)
Sistema de producció basat en les fàbriques que concentraven les activitats industrials en grans edificis per la seva necessitat d’utilització de grans maquinàries i un elevat nombre de treballadors, a més de requerir matèries primeres i energia. Aquest sistema va modificar l’organització del treball: cada treballador s'especialitzava en una única tasca del procés productiu (divisió del treball), tenia un horari fix i havia de treballar al ritme imposat per la màquina. La divisió del treball va augmentar la productivitat, va abaratir els costos de fabricació i va fer disminuir els preus dels productes.
Industrialització (Procés)
Forma de producció de béns i serveis a gran escala que s’inicia amb la Revolució Industrial i que suposa la introducció de grans maquinàries i un continu procés de transformació que implica la mecanització dels processos productius i noves formes de treball (divisió del treball, concentració de capital, etc.). També té efectes en l’organització social, com el pas d’una societat rural a una d'urbana o el sorgiment de noves classes socials, com el proletariat.
Liberalisme Econòmic
Doctrina econòmica segons la qual l’activitat econòmica havia de regir-se pel principi de llibertat econòmica, és a dir, que el motor del creixement econòmic era la iniciativa privada. Les persones havien de ser lliures per a crear la seva pròpia empresa, contractar treballadors i establir les condicions i els preus dels productes. L’Estat no havia d’intervenir en l’economia, ja que aquesta s'ajustava de manera natural mitjançant l’actuació de l’anomenada "mà invisible" del mercat. Això significava que la Llei de l'Oferta i la Demanda s'encarregava de regular els preus dels productes i els salaris dels treballadors.
Llei de l'Oferta i la Demanda
Forma de funcionament natural de l’intercanvi i del mercat que, segons el liberalisme econòmic, s’encarregava de regular els preus dels productes i els salaris dels treballadors. Així, si hi havia molta oferta de productes o de mà d’obra i poca demanda, el preu i els salaris disminuirien; si, per contra, l’oferta era escassa i la demanda elevada, els preus i els salaris augmentarien.
Concentració Empresarial i Tipus d'Empreses
Factors Clau en la Concentració d'Empreses
- Competència excessiva: Les empreses es van veure obligades a unir-se per reduir costos i mantenir-se competitives.
- Reducció de costos: La concentració permet economies d'escala, reduint els costos de producció i distribució.
- Innovació tecnològica: La industrialització i la necessitat de grans inversions van afavorir la formació d'entitats més grans.
- Control del mercat: Les empreses es concentraven per evitar la competència i controlar els preus i els mercats.
Diferències entre Càrtel, Trust i Hòlding
- Càrtel: Acord entre diverses empreses per controlar els preus i la producció, sense perdre la seva independència legal.
- Trust: Fusió d'empreses sota una única direcció per eliminar la competència i formar un monopoli.
- Hòlding: Una empresa controla altres empreses mitjançant la possessió de la majoria de les seves accions.
Las Revoluciones Industriales: Primera y Segunda Etapa
La Primera Revolución Industrial
La Primera Revolución Industrial estuvo impulsada por el uso del carbón como fuente principal de energía y por la invención de la máquina de vapor, que revolucionó la producción y los transportes. En esta etapa, se desarrollaron el ferrocarril y los barcos de vapor, lo que permitió una mayor movilidad de personas y mercancías. Las principales industrias fueron la textil, la siderurgia y la minería, fundamentales para el crecimiento económico de la época.
La Segunda Revolución Industrial
Por otro lado, la Segunda Revolución Industrial se caracterizó por la incorporación de nuevas fuentes de energía, como la electricidad, el petróleo y el gas natural, junto con la aparición de nuevos motores, como el de combustión interna y el motor eléctrico. En cuanto a los transportes, surgieron el automóvil, los aviones y los barcos con motores más avanzados. Las industrias clave de esta etapa fueron la química, la eléctrica, la automotriz y las telecomunicaciones, que marcaron un salto tecnológico significativo.