Revolució Industrial: Causes, Fases i Conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

Que era la R.I?:

un procés de transformació de la manera d'organitzar la producció i distribució dels bens de consum. Va començar a Gran Bret a la darreria dels s.XVIII i es va difondre per Europa i per Amèrica del Nord a partir de 1830.

Causes R.I:

la causa més important per al desenvolupament de la RI va ser l'aparició de màquines de vapor, teixir mecànicament, les màquines de filar que van revolucionar el s.XVIII les tècniques de producció industrial. A partir d'aquí va passar l'auge de la indústria fabril.

5 Revolucions Paral·leles:

  • Revolució Agrícola: va augmentar la quantitat d'aliments. Algunes de les novetats van ser, noves tècniques de conreu, tractament de terres, nous aliments.
  • Revolució Demogràfica: cap al 1750 la població europea va començar un procés de creixement conegut com a revolució demogràfica, les causes de la qual van ser l'augment de la producció d'aliments (s.XVIII i XIX), posteriorment, les millores en la medicina i en la higiene.
  • Revolució Tecnològica: va posar al servei noves màquines (màquina de vapor) i fonts d'energia.
  • R. en el Transport i el Comerç: va permetre vendre la producció a mercats llunyans i extensos.
  • R. en les Finances: van aportar nous sistemes per finançar les empreses i per facilitar pagaments, nova forma de pagar, banca i borsa de valors.

Factors que proporcionen la RI:

F1: la venda ja al sXVI de les propietats de l'Església, trencant amb l'organització econòmica del feudalisme. F2: un sistema polític en el qual des del s.XVII el parlament limitava el poder de la monarquia legislant en favor de la burgesia (defensa de la propietat privada, eliminació de gremis i duanes, millora de camins i canals, tancament de terres, llibertat de comerç...)

F3: abundància de recursos i de matèries primeres, sobretot de carbó, que es va convertir en la font d'energia principal.

F4: possessió d'un imperi colonial per part del Regne Unit que va permetre accedir fàcilment a les noves matèries primeres (cotó). I sobretot que li permet garantir un mercat per exportar la producció industrial.

Ferrocarril:

el ferrocarril va néixer de l'unió de 2 mecanismes: el sistema d'arrossegar vagones o diligències de passatgers tirades sobre animals sobre rails. Locomotora, que va fer servir una màquina de vapor per transmetre un moviment continu a les rodes. El nou sistema de transport va permetre traslladar més persones i mercaderies amb menys temps i a un cost reduït. Aquesta millora va estimular el comerç de mercaderies i va tenir un paper fonamental en l'articulació d'un gran mercat interior.

Fases de la Industrialització:

1ra (1785-1830): degut a les 5 revolucions paral·leles, a Gran Bretanya es produirà una substitució de la manera de produir roba. Passant d'un sistema gremial, a un model de producció basat en fàbriques amb centrals de filadores i teixidores propulsades per màquines de vapor. Innovacions que s'aplicaran en altres sectors manufacturers, especialment la indústria metal·lúrgica o siderúrgica. 2na (1830-1850): expansió de la industrialització per altres estats d'Europa occidental. També s'inicia en algunes ciutats del nord-est d'Estats Units. Coincideix amb l'inici del ferrocarril i la consolidació del liberalisme polític conservador. 3ra (1850-1885): expansió de la industrialització a altres llocs d'Europa (Escandinàvia, Europa de l'Est) i el Japó.

Creixement de les Ciutats:

La industrialització va convertir les ciutats en grans metròpolis perquè els habitants es van multiplicar. En aquest desenvolupament urbà es van enderrocar les muralles, van néixer barris, es van crear mitjans de transport (ferrocarril, tramvia...) i es van construir infraestructures (empedrat de carrers, clavegueram...) i serveis (hospitals, mercats, teatres...)


Màquina de Vapor: James Watt va adaptar la màquina de vapor per impulsar els mecanismes industrials.

Aplicada a la mecanització de la indústria tèxtil (filatura i teixidora) va provocar l'augment de la productivitat (quantitat produïda per unitat de temps) i de la producció total (quantitat de bens produïts), cosa que va permetre abaratir els costos i abaixar el preu de venda. La màquina de vapor es va aplicar també a la maquinària agrícola, a les fàbriques de paper, als molins de farina... i va ser molt important en la mineria, en què es va utilitzar per evacuar l'aigua de les galeries.

Entradas relacionadas: