Revolució Industrial: Causes i Conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB

1. Què és la Revolució Industrial?

Característiques principals d'aquest període

La Revolució Industrial va ser el resultat d'un conjunt de canvis econòmics i tecnològics que es van produir per primera vegada a la Gran Bretanya a mitjan segle XVIII. Aquests canvis van donar lloc a una transformació profunda de l'economia i de la societat. Un dels factors clau va ser l'augment de la població, impulsat pel progrés de la higiene. Aquest creixement demogràfic es va produir per una disminució de la mortalitat i un increment de la natalitat.

2. Aspectes clau de la Revolució Industrial

  • El sistema Norfolk: Permetia no deixar cap porció de terra en repòs i obtenir conreus herbacis per alimentar el bestiar.
  • La mecanització de la indústria tèxtil: El procés de mecanització del tèxtil va començar al voltant del 1733 amb l'aplicació de la llançadora de volant al teler manual. Aquest avenç va produir un desequilibri entre l'eficàcia del teixit i la del filat, ja que el filat es continuava fent amb els aparells tradicionals. Es necessitaven 3 o 4 filadors per fornir fil a un teixidor.
  • La xarxa ferroviària europea: (Aquest punt es podria desenvolupar més, explicant la seva importància per al transport de mercaderies i persones).

3. Relació entre demografia i agricultura

L'increment de la població va provocar un augment de la demanda d'aliments i, com a resultat, l'alça dels preus agrícoles. Això va estimular els propietaris a millorar la producció. Per aconseguir-ho, es van aprovar lleis que posaven fi a l'antic sistema senyorial i comunal de la terra. La terra es va convertir en una propietat privada en la qual els grans propietaris podien fer lliurement les transformacions que volguessin.

4. Nous sistemes i tècniques de conreu

La innovació fonamental va ser la supressió del guaret i la seva substitució per plantes farratgeres (sistema Norfolk). També es va iniciar una mecanització progressiva de les tasques agrícoles. Els sistemes de sembra mecànica en solcs de rengs i parcel·les feien possible la recollida tant del fruit com de les males herbes.

5. El sistema fabril de producció

El sistema fabril de producció consisteix en la concentració dels obrers i de les màquines en grans edificis industrials. Els factors clau que van fer possible aquest sistema van ser la mecanització i l'ús de noves fonts d'energia.

6. Mecanització del sector tèxtil

El primer sector que es va mecanitzar va ser la indústria del cotó. Una de les primeres innovacions va ser la llanxadora de volant (1733), que va augmentar la velocitat del procés del teixit. Més endavant, van sorgir noves màquines de filar, que van incrementar la producció de fil. Finalment, el teler mecànic (1785) va completar el procés de mecanització tèxtil.

Entradas relacionadas: