Revolució Industrial: Canvis Econòmics, Socials i Lluita Obrera
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,98 KB
L'Era de la Indústria
A mitjans del segle XVIII es va iniciar un procés de canvi econòmic radical, conegut amb el nom de Revolució Industrial. Aquest és el resultat de:
- La producció agrícola: Va augmentar molt gràcies als canvis en els sistemes de conreu i en l'estructura de la propietat de la terra.
- La població: Va augmentar ininterrompudament i les ciutats van créixer.
- L'ús de màquines i de noves fonts d'energia: Va generar noves formes de treball.
- L'augment de la demanda: Va estimular la producció i va fer que s'incrementessin els intercanvis nacionals i internacionals.
- Les millores de transport: Van permetre la circulació d'un nombre més gran de productes i persones en menys temps.
Canvis en l'Agricultura
Va augmentar la producció d'aliments per dos hàbits diferents:
- Els sistemes de conreus: La implantació del sistema Norfolk permetia augmentar la superfície conreada i combinava conreu de cereals amb el de farratges (rotació quadriennal).
- L'estructura de la terra: Els grans propietaris es van agrupar i tancar els seus camps, i es van apropiar de les terres comunals.
Canvis Demogràfics
A mitjans del segle XVIII la població europea va créixer a bon ritme, amb una disminució progressiva de la taxa de mortalitat. Aquesta va baixar per l'augment de la producció d'aliments, i la societat ben alimentada era més resistent a malalties. La taxa de natalitat era elevada.
Indústries Clau
Les primeres indústries van ser:
- La cotonera: Va ser la primera a introduir el sistema fabril i a mecanitzar el procés de producció.
- La siderúrgica: Durant la revolució, la demanda de ferro va créixer per substituir les filadores i teixidores de fusta.
- La mineria: Durant la revolució es necessitaven grans quantitats de carbó.
L'Augment del Transport
El naixement del ferrocarril per George Stephenson. La primera línia de ferrocarril anava de Barcelona a Mataró, inaugurada l'any 1848.
Un Nou Sistema Econòmic: El Capitalisme
Característiques del capitalisme:
- Els mitjans de producció (fàbriques, màquines) són privades.
- L'objectiu és aconseguir el màxim benefici individual.
- S'estableix la lliure competència.
- Es postula la no intervenció de l'Estat en l'economia (no ha de regular la producció ni res).
- Esclaten crisis periòdiques quan l'oferta no correspon amb la demanda.
El pensador britànic Adam Smith va fonamentar els principis del liberalisme econòmic.
Les Colònies Industrials a Catalunya
Un problema va ser que les màquines de vapor necessiten carbó, i Catalunya no en tenia. Per tal de superar això, els catalans van decidir fer servir l'energia hidràulica. Moltes indústries tèxtils es van instal·lar als costats dels rius Llobregat i Cardener. Aquestes indústries tenien el nom de colònies industrials.
La Vida Quotidiana de la Classe Obrera
Les condicions de treball i de vida dels obrers van ser molt dures a tots els països. La jornada laboral mitjana: un obrer treballava entre 12 i 14 hores diàries sis dies a la setmana, i es cobrava per dia i no existien les vacances.
- Accidents laborals: Eren molt freqüents ja que no hi havien mesures de seguretat. No tenien cap tipus de protecció en cas de malaltia, accident laboral o vellesa.
- Les dones i els nens també treballaven però amb salaris un 50% més baixos que el dels homes. El treball infantil generava un analfabetisme molt elevat.
- Els habitatges obrers: Eren de dimensions molt reduïdes, generalment entre una i dues habitacions.
La Lluita de la Classe Obrera: Marxisme i Anarquisme
Van sorgir dues ideologies: el marxisme (per Karl Marx) i l'anarquisme (Bakunin).
Semblances: Les dues ideologies criticaven el capitalisme i es proposaven substituir-lo per una organització més justa de la societat. El seu objectiu era assolir una societat on no hi hagués ni rics ni pobres, tots iguals en drets i deures com en la riquesa. Consideraven que la propietat privada era la principal causa de les desigualtats socials i calia eliminar-la, reemplaçar-la per propietat comuna.
Diferències:
- Els marxistes creien que per preparar la revolució el proletariat s'havia d'organitzar en partits comunistes. Posaria fi a la propietat privada i a les desigualtats socials. Un cop aconseguits els objectius, l'Estat es dissoldria.
- En canvi, els anarquistes consideraven que qualsevol poder és contrari a la llibertat. L'anarquisme rebutjava la formació de partits obrers i només acceptava l'associació de treballadors en sindicats.