Revisió de l'escriptura a cicle inicial: activitats i aprenentatges

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,6 KB

Text 4: Gil, Rosa; Reyes, Lara (2016): “La revisió de l’escriptura a cicle inicial”.

Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura, 68: 26-33.


  1. Expliqueu quines activitats s’expliquen a l'article que permeten la revisió de textos curt i exemplifiqueu alguns aprenentatges que es produeixen en aquest procés. + Expliqueu, amb exemples, per què la revisió dels escrits incideix en l’aprenentatge sobre el funcionament de la llengua.


  • Una activitat destacable per la revisió dels textos és fer una llista d’adjectius per descriure un àlbum il·lustrat que han treballat. Cada nen escriurà un adjectiu i entre tots revisaran si la paraula està ben escrita. Així els nens aniran sent conscients de les regles ortogràfiques. Aquesta activitat que consisteix en fer llistes és positiva pel seu aprenentatge, ja que “la llista impulsa la seva activitat escriptora, perquè veuen el producte a l’abast de les seves possibilitats de producció i control.”

  • El menú que elaboren tots junts a partir del que toca per dinar és un moment que aprofiten per revisar conjuntament l’escriptura.


Aprenentatges que es produeixen:

  • En l’activitat del menú es treballa la memòria visual perquè a partir de veure repetidament les mateixes paraules, les acaben aprenent. A més, entenen la importància d’aquesta memòria visual

  • El menú, és un text recorrent on les paraules es repeteixen gairebé setmanalment. Així doncs, ofereix la possibilitat d’incorporar, de forma progressiva, convencions ortogràfiques de la revisió. A partir d’aquest raonament, s’adonen que a vegades l’oralitat de les paraules és insuficient per saber com escriure-les de manera correcta, i per tant necessiten la memòria visual per encertar la forma escrita convencional de les paraules.

  • L’error és percebut com una oportunitat i no com a un obstacle del seu aprenentatge.

  • El diàleg durant la revisió fa desenvolupar l’habilitat de comunicació i argumentació.

  • Incorporen la reflexió metalingüística en la reflexió ortogràfica.


La revisió l’ajuda per esdevenir el rol de lector en el seu propi escrit. S’adona dels seus propis errors i troba la necessitat de corregir-los perquè el receptor comprengui el que ha escrit.


Perquè els nens facin textos que s’adequin a les necessitats han de tenir una representació clara de qui/com és el lector


  1. Parleu sobre les relacions entre la llengua oral i la lectura a cicle inicial.


Encara que no és la llengua familiar dels infants, s’intenta que el català sigui la llengua vehicular del centre perquè els ajudarà a ampliar els usos de la llengua i això els farà millorar. Així mateix, ens diu que garantitza la transició cap a registres més formals.


Al text es destaca el treball en relació amb l’oralitat al centre. Els infants mantenen converses per negociar, planificar i reflexionar i al voltant del que s’aprèn, es llegeix o s’escriu, tot integrant els coneixements sobre la llengua. El diàleg mostra la implicació i l’interès que poden tenir i els fa emprar el metallenguatge específic.


Els nens i les nenes també parlen de les lectures literàries que es fan a l’aula. Això els ajuda a comprendre i a familiaritzar-se amb el llenguatge escrit. Quan han de fer la llista d’adjectius, per exemple, oralitzen prèviament allò que volen escriure.

Entradas relacionadas: